Wednesday , May 15 2024

De ce nu au căldură sucevenii? Pentru că aşa au decis două judecătoare de la Curtea de Apel

O decizie luată în Camera de Consiliu al Curţii de Apel Suceava, în dosarul de faliment al Termica, stabileşte că în ceea ce priveşte furnizarea căldurii în oraşul Suceava “primează respectarea legii şi nu interesul public”. O parte dintre caloriferele sucevenilor au început să fie dezmorţite în aceste zile pe bază de “probe”, pentru a nu se risca o amendă de 50.000 de lei, ce ar putea veni din partea instanţei. Cele 20.000 de apartamente din Suceava care sunt racordate la blestematul sistem public de încălzire vor fi transformate în congelatoare încă trei zile, fiindcă după 15 octombrie, activitatea de termoficare va fi preluată de Thermonet

 frig in case [800x600]


Cele 20.000 de apartamente locuite de cam 50.000 de oameni – bătrâni, adulţi, copii, care sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare în municipiul reşedinţă de judeţ nu au dreptul să primească apă caldă şi căldură  până când noul operator în branşă nu îşi va lua în primire atribuţiile. Trebuie să se afle că uneori nu neapărat doar cei mai vizibili actori de pe scenă trebuie să fie cei dintâi indicaţi.
Pentru că nu este căldură în casele oamenilor chiar dacă afară vremea este rea, prognoza meteo spune că în zona noastră temperaturile de afară au coborât de mai multe zile sub limita minimă stabilită de legislaţia în domeniu pe timp de noapte pentru a se reîncepe furnizarea căldurii în sistemul de încălzire centrală (10 grade Celsius), am încercat în aceste zile să aflăm care este soluţia pentru a scoate din impas comunitatea suceveană abonată la sistemul de termoficare, care tremură de frig în apartamente.
Am aflat că în acest moment, problema este în ograda muribundei Termica SA şi a administraţiei sucevene, dar transcende conflictele istorice dintre falimentarul furnizor de agent termic şi Primărie. Fiindcă cele două entităţi, ce s-au dat în judecată una pe alta, au ajuns în faţa justiţiei care cu cărţile de drept în faţă au oferit  una dintre soluţiile clasice de drept cele mai lipsite de milă în lupta dintre principii şi oameni. Pe construcţia din dreptul roman “Dura lex sed lex” – legea e dură, dar e lege, în traducere românească şi pe un un alt dicton latin: “Fiat iustitia, pereat mundus”, tradus din latină –  să se fac? dreptate, de-ar fi să piară lumea”, două judecătoare de la Curtea de Apel Suceava, ale căror nume nu le facem publice fiindcă beneficiază de inamovibilitate şi de alte drepturi prevăzute în legislaţie, au apreciat că “primează respectarea legii şi nu interesul public invocat de petentă”. O constatare la care nu se poate răspunde decât la rece.
Mai întâi, trebuie spus că aceasta s-a făcut în urma unei şedinţe Secţiei a II-a civile a Curţii de Apel Suceava, în Cameră de Consiliu din data de 30 septembrie 2015. Nu a fost o şedinţă publică dar consecinţele deciziei luate au o influenţă publică mai mult decât s-ar fi aşteptat probabil magistratele a căror locuinţe au fost demult deracordate de la sistemul public de alimentare cu agent termic ori nu au fost niciodată racordate la acesta.
De pe urma bătăliei ce se poartă între lungul şir de firme, entităţi publice ori simple persoane fizice cu sau fără funcţii care se luptă pentru a prinde ceva din marea halcă SC Termica, printre ultimele entităţi industriale moarte dar încă neîmpărţite din municipiul Suceava, au de suferit doar cetăţenii oneşti care s-au lăsat an de an convinşi că viitorul în oraşul Suceava este al termoficării, că în anii ce vor veni nu vor mai exista surprize privind furnizarea apei calde şi a căldurii, serviciu care va fi preluat de alte entităţi decât falimentara Termica, mai productive şi cu o viteză mai mare de reacţie în raport cu nevoile cetăţenilor. S-a înfiinţat un nou furnizor de agent termic – Bioenergy, s-a înfiinţat şi o firmă de distribuţie care să preia reţelele de agent termic, câştigând în acest sens o licitaţie – Thermonet, dar colaborarea dintre cele două entităţi nou născute în raport cu veterana Termica nu va putea funcţiona legal decât după 15 octombrie. Mai sunt trei zile până atunci, riscul ca sucevenii să se supere pentru că rabdă de frig în apartamente fiindcă furnizorii, lichidatorii, judecătorii, administraţia şi oamenii politici locali nu s-au pus de acord este tot mai mare.
Dacă ar fi să utilizăm un termen din argou, “pe şustache”, operatorii serviciului public de alimentare cu agent termic al caloriferelor din cele 20.000 de apartamente ale municipiului Suceava simţind temperaturile de afară, au decis să înceapă probele “la cald”, trimiţând apă caldă în caloriferele sucevenilor, chiar dacă riscă astfel să încalce hotărârea judecătorilor de la Curtea de Apel. Asumându-şi şi riscul indicat de magistraţi, care este indicat în decizia de pe data de 30 septembrie a.c., care citează un articol dintr-o lege conform căreia “furnizare/prestarea serviciilor de utilităţi publice”, prestată fără licenţă ori delegarea acestor servicii de către autoritatea locală înseamnă contravenţie, sancţionată cu amendă. Conform articolului 47 alineatul 4 literele a şi f, din Legea 51/2006, amenda poate ajunge la o sumă de până la 50.000 de lei. O sumă infimă în raport cu dimensiunea afacerii cu termoficarea din oraş şi care ar trebui asumată, zicem noi, măcar pentru respectul ce îl merită principalii clienţi – locuitorii din municipiul Suceava, de furnizorii, foşti, actuali sau viitori, fără să nu poată dormi noaptea din cauza unei decizii obtuze a unor judecători neracordaţi la sistemul public – de termoficare. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Premiul al III-lea la Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, obținut de un elev de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”

Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, organizat de Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Societatea Scriitorilor …

6 comments

  1. unnimenicelebruu

    Dragi suceveni votati Lungu pana o sa vi se lungeasca urechile de frig:))

  2. Sa fim corecti ! Judecatoarele au apreciat in mod just si asa trebuie sa fie mereu . Legea trebuie sa primeze . De ce nu vedem ca vina apartine de fapt , primarului ? A avut tot timpul din lume sa rezolve problema . Toata lumea , cand este sa raspunda , arunca pisica in curtea altora . Oameni lasi si fara obrez .

  3. Rectific: În loc de „vinovați nu sunt doar judecătoarele”, trebuia scris „vinovate nu sunt doar judecătoarele”. Cât despre ochii de cârtiță, este o hiperbolă; ochelarii de cal sunt însă o metaforă.

  4. Articol bine făcut, considerațiile autorului sunt în asentimentul miilor de oameni care realemente au de suferit cel puțin începând de duminică. Totuși, vinovați nu sunt doar judecătoarele cu ochelari de cal puși peste ochii de cârtiță, ci și bandiții de politicieni din toate eșaloanele și partidele cu tot cu sindicatele de doi bani de la Termica și conducerile care s-au perindat, îndeosebi ultima. Dar probabil că despre toate aceste aspecte se va scrie în ziar în zilele următoare.

  5. cum ramane cu directivele UE privind drepturile omului ?

  6. m-am saturat de toti hotii si mincinosii care ne iau de prosti!