Thursday , November 30 2023

Curtea de Apel Bucuresti a confirmat, ieri, decizia CNSAS, potrivit careia IPS Pimen a colaborat cu fosta Securitate

N Curtea de Apel Bucure[ti (CAB) a respins, ieri, ca neîntemeiat\ contesta]ia arhiepiscopului Sucevei [i R\d\u]ilor, IPS Pimen, împotriva deciziei CNSAS, potrivit c\reia prelatul ar fi colaborat cu fosta Securitate n decizia CAB nu este definitiv\ [i poate fi contestat\ la Înalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie

Procesul dintre CNSAS [i arhiepiscopul Sucevei [i R\d\u]ilor, IPS Pimen, a fost rejudecat de c\tre Curtea de Apel Bucure[ti, dup\ ce Înalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie stabilise retrimiterea dosarului la aceast\ instan]\. Concret, ICCJ admisese recursul Consiliului Na]ional pentru Studierea Arhivelor Securit\]ii, astfel c\ s-a trimis dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucure[ti din motive de nelegalitate.
Anterior, în iunie 2009, Curtea de Apel Bucure[ti d\duse câ[tig de cauz\ arhiepiscopului Sucevei [i R\d\u]ilor, IPS Pimen. Instan]a dispusese atunci anularea a dou\ hot\râri ale Consiliului. CNSAS îns\ a f\cut recurs la instan]a suprem\.
Conform Deciziei CNSAS num\rul 3.370 din 9 octombrie 2007, Vasile Zainea (IPS Pimen Zainea) este titularul dosarelor SIE 40160 [i I 993, iar potrivit celor consemnate în aceste dosare, “a fost utilizat ca informator de IJ Suceava sub numele conspirativ Sidorovici în perioada 1975-1977”.
În documentul citat, se ar\ta c\ “în perioada cât a func]ionat la Putna, a fost folosit uneori de organe în culegerea de informa]ii despre unele elemente str\ine ce vizitau sau erau cazate la m\n\stire” [i c\ datele ob]inute le furniza verbal.
“Dup\ venirea sa la Suceava a fost atras [i mai mult la colaborare, iar informa]iile ce le ob]inea le furnizeaz\ în scris, de[i nu este înregistrat la noi ca surs\”, se preciza în dosarul SIE 40160.
În decizia CNSAS se mai ar\ta c\, dup\ întoarcerea de la o specializare în RFG, la 30 iunie 1977, Vasile Zainea a fost înregistrat ca informator intern de DIE cu scopul preg\tirii lui “cu sarcini în exterior, având numele conspirativ Petru”.
“Anterior înregistr\rii ca informator intern, documentele confirm\ preluarea titularului de serviciul de informa]ii externe înainte de plecarea în RFG la sfâr[itul anului 1976”, se mai ar\a în decizia CNSAS unde se preciza c\ dosarul personal de informator DIE a fost deschis la 20 noiembrie 1976.
Totodat\, se men]iona c\, în iulie 1977, Vasile Zainea a fost inclus într-o delega]ie a Patriarhiei Române care s-a deplasat în “Galaxia” (denumirea conspirativ\ a SUA) pentru a ac]iona în cadrul “Riposta 77”.
În 22 ianuarie 1979, se propunea abandonarea informatorului întrucât acesta nu a reu[it s\ îndeplineasc\ sarcinile informative cu care fusese trimis la Ierusalim, în Israel, revenind în ]ar\ mult mai devreme din cauza imposibilit\]ii de adaptare la condi]iile climatice ale acelei zone. În urma unei aprob\ri a adjunctului ministrului de Interne, se propunea, în 28 februarie 1979, abandonarea informatorului Petru [i clasarea materialelor existente întrucât nu mai prezint\ interes.
“În lipsa angajamentului corelarea între numele real [i numele conspirative de colaborator, Sidorovici [i Petru, este realizat\ prin elemente de identificare a persoanei consemnate de ofi]eri în note [i rapoarte-data [i locul na[terii, numele p\rin]ilor, profesia, loc de munc\”, se mai ar\ta în decizia CNSAS.
Conform MEDIAFAX, la dosar sunt mai multe extrase din note care ar fi fost semnate olograf de sursa Petru, o not\ redactat\ olograf de sursa Sidorovici în care sunt prezentate mai multe discu]ii avute cu diferite persoane în str\in\tate, dar [i unele aprecieri, cum ar fi cea despre situa]ia Arhiepiscopiei Misionare din America.
Acolo, sursa Petru ar\ta c\ “s\r\cia lucie” a Arhiepiscopiei este cauzat\ de faptul c\ Arhiepiscopul “nu poate s\ se încadreze în specificul vie]ii americane” [i nu folose[te posibilit\]ile specifice Americii de dobândire a celor necesare, cum ar fi primirea de dona]ii în bani sau obiecte sau “folosirea bingo-ului, joc de noroc autorizat de stat [i pus sub controlul Bisericii ca o autoritate moral\”.
În aceea[i not\ se men]iona c\ lipsa de colaborare între Arhiepiscop [i preo]i “se datoreaz\ [i faptului c\ Arhiepiscopul, când se duce în vizit\ canonic\ într-o parohie, mai întâi viziteaz\ pe unii enoria[i, ispitindu-i de comportarea preotului [i apoi se duce la preot”.
Într-o not\ din 18 ianuarie 1975 semnat\ cu numele “Pr. Pimen” acesta explica în ce mod a ad\postit bagajele unui preot de la m\n\stirea “Sf. Ioan” care urma s\ plece în SUA.
Totodat\, la dosar exist\ [i transcrierea unor extrase de pe banda de magnetofon ale aspectelor relatate de Petru, dup\ misiunea din “Kog\lniceanu”, numele conspirativ al RFG, dar [i un raport privind instructajul f\cut lui Petru.
IPS Pimen Suceveanul a contestat decizia CNSAS [i a solicitat instan]ei s\ o anuleze ar\tând c\ nu a avut niciun angajament scris cu aceste institu]ii.
“Numele conspirative Sidorovici [i Petru din dosarele 40160 [i I 993 ale SIE au fost date pe proprie r\spundere de fo[tii ofi]eri cu care am avut diferite discu]ii sub pretextul activit\]ii biserice[ti (duhovnice[ti) [i istorice”, ar\ta IPS Pimen în contesta]ia depus\. (O.S.)

Vezi si

Jumătate din județul Suceava, sub cod galben de ploi și vânt începând de joi seară

ANM a emis, joi dimineață, avertizări de vreme rea în aproape jumătate de țară. Vor …

No comments

 1. totusi cred ca cei carecred orbeste in niste idei fara sa gandeasca pentru ei vor ajunge in iad..daca exista unul.. nu cred ca Dumnezeu prefera niste oameni orbi, care nu gandesc si carecred tot ce spune un om in negru intr-o biserica, om a carui cuvinte le iau drept lege… demisia pimen

 2. vasile ionitza

  cei care il discutati pe parintele Pimen nici macar nu credeti in Dumnezeu. Dumnezeu iti spune sa iti iubesti aproapele si nu sa il judeci , sa te rogi pentru el si nu sa discuti decizia lui Dumnezeu de a-l face episcop. proorocul David a omorat un om ca sa se casatoreasca cu sotia acestuia si Dumnezeu l-a iertat. Dumnezeu sa ne primeasca pe toti in rai!

  • Vasile Ionitza,de unde stii ca oamenii nu cred in Dumnezeu,ti-a spus Sidorovici ? Nu este “decizia lui Dumnezeu” ptr ca unii turnatori la securitate sa fie episcopi,poate este a diavolului. Pentru ce vrea Sidorovici sau Petru sa fie episcop,este el mai credincios,mai bland,mai umil,mai darnic,mai intelegator,mai “sfant” daca este episcop ? Nu cumva ptr a se imbogati,ptr puterea asociata cu coruptia,ptr a comite faradelegi vrea sa fie episcop ? Oare Dumnezeu vrea ca “slujitorul lui ” sa faca toate acestea ? Nu cumva “slujitorii Domnului”,daca popii fac asa ceva,trebuie sa propavaduiasca BIBLIA celor nestiutori si doar atat ?Chiar nu vezi ca Vasile Zainea mergea la specializari de turnator in Germania,apoi turna oamenii nevinovati la securitate ? Vasile….David a omorat,este adevarat ,dar s-a lepadat de satana si a mers pe calea Domnului,ceea ce Sidorovici nu o sa faca niciodata.In vechiul Testament,sunt notate cronologic toate intamplarile de la facerea lumii pana la IISUS cu bune si cu rele,in NOUL TESTAMENT ,sunt notate cuvintele Domnului spuse prin cei 12 apostoli,deci NOUL TESTAMENT trebuie respectat de noi toti daca vrem si daca suntem haraziti de catre Domnul ptr asta. Apropo,daca David a omorat si a fost iertat,in opinia ta toti trebuie sa omoram si trebuie sa fim iertati ? NU,Dumnezeu isi alege copii lui dintre noi si ii aduce langa el. Asadar,nu mai scrie aberatii intrucat nu stii ce spune Biblia cu adevarat despre noi ! Uite,mergi la Ipotesti la intrare pe dreapta si o sa vezi ce belsug are Sidorovisi sau Petru,cum vrei sa-i spui,cum muncesc niste fapturi nevinovate ca “prea inaltul tau Sidorovici” sa huzureze,el si musafirii lui.

  • vasile ionitza

   deci tu ai inteles ca eu spun ca ar trebui sa omori ca sa te mantuiesti. daca atat este putere ta de intelegere, atunci nu ma mir ca nu intelegi ca Dumnezeu ne cere sa nu judecam pt ca a Lui este judecata . este scris in Biblie. si tot in Biblie : sa va supuneti oricarei stapaniri pt ca aceasta cu voia lui Dumnezeu a fost pusa. sincer: ai citit macar o data Sf. Scriptura. desigur ca este condamnabil ceea ce se spune ca a facut arhiereul. dar nu e treaba mea ce face el. nu ma influenteaza personal in niciun fel, nici in ce priveste legatura mea cu Dumnezeu , nici in ce priveste faptele mele. ai incercat sa vorbesti cu Dumnezeu despre aceasta problema. nu vreau sa intru in polemica, dar ce a spus Mantuitorul cand era pe cruce? … crestin este cel ce face la fel. asta ma straduiam sa explic , nu sa iau apararea unei fapte reprobabile. numai bine

 3. Domnilor care scrieti asa ceva despre un preot ..ar trebui prima data sa va uitati la voi si sa nu uitati ca nu veti mosteni acest pamant si vai de voi …Mai mult cel care scrie sa si dea demisia sunt cei care vor sa scape de IPS Pimen pentru lupta cu revendicarea fondului bisericesc !Sa sti ti domnule Johan ca nimeni si nimica nu il va opri pe Pimen sa se opreasca cu procesulo revendicari.Multi asteapta ca acest5 om sa nu mai fie Arhiepiscopul jud.Suceava si pentru ce?…pentru a condue averea de padure care este in joc si isi bate joc politiceni sau cine sta in spatele acestei mascarade urate!!!Rusine cei care il jicnesc pe IPS Pimen sa tineti cont ca cei care zic urate vorbe sau arunca cu mizerie zile bune nu vor ajunge,noi nu suntem in masura sa judecam pe nimeni!!!

 4. hehe, nici in ultimele ceasuri nu se va cai.

 5. Rusine!
  Ar trebui sa ti dai demisia si sa te duci la o manastire sa te caiesti!
  Cu ce incredere sa te mai ascultam noi pe tine, cand tu ai fost un turnator ordinar care ti ai asigurat postul turnand oameni nevinovati la securitate.
  Pleaca Javro!

 6. pe cine a suparat preainaltul, de-l improasca cu asemenea rahaturi ? am impresia ca marioneta aia de patriarh e buba . ce sa zic, nu cred ac este episcop care sa nu fie silit sa colaboreze cu securitatea. si daca a colaborat , ce ? ? da’, de daniel, patriarhul, pe ala daca-l scormoniti, se ajunge si la servicii secrete straina. asa-i ?

 7. Sa crezi ca un securist ca asta poate reprezenta legatura dintre oamenii care calca pragul bisericii salesi Dumnezeu? sau ca asta are in capul ala de turnator numai hectare si hectare de padure….