Wednesday , May 1 2024

Cum s-a trezit un sucevean cu o ditamai vila cu acareturi pe terenul lui din Scheia

Un român americanizat a dat comandă unei firme de construcţii din Suceava să-i ridice o casă pe un câmp din perimetrul comunei Scheia, unde cumpărase 1.000 de metri pătraţi  de teren. După ce casa a fost ridicată, adevăratul proprietar al terenului s-a sesizat şi s-a adresat instanţei, care i-a stabilit definitiv dreptul de proprietate asupra terenului pe care altcineva şi-a ridicat o casă. Primarul Vasile Andriciuc din Scheia spune că a încercat să împace cele două părţi sub rezerva că, dacă nu vor găsi o cale de comunicare,tot justiţia va stabili cine va plăti prejudiciile 
casa slevoaca 1 [800x600]


“Nu vreau să fiu luat de fraier”, spune din start Grigore Slevoacă, proprietarul unei suprafeţe de 1.000 de metri pătraţi  dobândită prin cumpărare în anul 2004, pe un teren care atunci făcea parte din imaşul comunei Scheia, undeva în spatele noului sediu al Registrului Auto Român. Bărbatul deţine toate documentele care îi atestă calitatea de proprietar asupra acelei suprafeţe de teren situate într-un câmp deschis, pe care s-a construit intens în ultimii ani iar printre casele aflate în construcţie au reuşit să se strecoare mici uliţe doar ici – colo  balastate, restul fiind înfiinţate prin tasarea naturală a imaşului, sub greutatea automobilelor cu tonaj mai mare sau mai mic care au cărat spre micile şantiere din zonă felurite materiale de construcţie.
De partea cealaltă, proprietarul construcţiei, un anume Petre Filip, cu soţia sa Maria, rezidenţi în Statele Unite ale Americii, au angajat o firmă de construcţii – SC Test Prima SRL, care să ridice pe terenul ce îl cumpăraseră în anul 2008 o casă cu etaj şi cu anexe, împrejmuiri şi fosă septică,  în aceeaşi zonă. Lucrările la această gospodărie au început în 2009, după ce perimetrul a fost identificat de un angajat al Primăriei Scheia. In 2011 însă, când Grigore Slevoacă a decis că a venit vremea să îşi ridice o casă pe pământul cumpărat cu şapte ani în urmă, a descoperit că acolo s-a ridicat deja o construcţie.
La începutul lunii iulie 2011, dorind să înceapă construirea unei locuinţe pe terenul proprietatea sa, Grigore Slevoacă a obţinut certificatul de urbanism eliberat de comuna Scheia şi a constatat că pe acest teren se construieşte o casă de către familia Filip. Ulterior s-a stabilit de către o firmă specializată în cadastru – SC WARESO PROD SRL – că într-adevăr familia Filip şi-a ridicat casa pe terenul lui Slevoacă. Dar că nu exista la acea vreme niciun fel de bornă care să delimiteze proprietăţile pe imaşul din spatele actualului sediu al Registrului Auto (RAR), deşi Grigore Slevoacă a susţinut contrariul. Familia Filip a arătat că întrucât are domiciliul în SUA, în anul 2009, fiind în România, a solicitat societăţii Test Prima SRL, în baza unui contract de execuţie, lucrări, să ridice pentru ei şi pe cheltuiala lor o locuinţă cu subsol, parter şi mansardă cu anexă gospodărească, fântână, bazin vidanjabil, împrejmuire pe terenul indicat ca fiind proprietatea lor. Terenul pe care s-a construit casa a fost indicat de către un angajat al Primăriei Scheia ca aparţinând soţilor Filip  iar firma constructoare, Test Prima, a început ridicarea noii clădiri în anul 2009. După doi ani, în 2011, Grigore Slevoacă a sesizat că pe terenul pe care este proprietar se ridică o clădire şi a iniţiat o acţiune în instanţă. Grigore Slevoacă a arătat că a primit surpriza vieţii lui la Primăria Scheia, când a aflat că pe terenul pe care dorea să construiască o casă pentru familia sa, s-a ridicat deja un imobil.
Lupta în instanţă s-a derulat pe parcursul a mai bine de trei ani, până în acest an când, în luna aprilie, sentinţa privind acest diferend juridic a rămas definitivă şi irevocabilă, după recurs.
Instanţa a admis în parte acţiunea formulată de Grigore Slevoacă, în contradictoriu cu Filip Petre şi Filip Maria, şi în contradictoriu cu SC Test Prima SRL  şi  i-a obligat pe pârâţi să lase reclamantului în deplină proprietate şi posesie suprafaţa de 1000 de metri pătraţi teren. Instanţa stabileşte linia de hotar dintre proprietăţile părţilor, respinge cererea reclamantului de ridicare a construcţiilor edificate de pârâţi pe terenul proprietatea reclamantului, admite în parte cererea de intervenţie accesorie formulată de SC Test Prima SRL, în interesul pârâţilor, care sunt obligaţi să plătească reclamantului suma de 6.769 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată.
Primarul comunei Scheia, Vasile Andriciuc, a explicat că într-adevăr, acum cinci ani, un reprezentant al primăriei din localitate a însoţit constructorul la faţa locului, doar că acesta este acum pensionat. “El nu a fost delegat oficial din partea Primăriei Scheia să identifice parcela pe care urma să se construiască. Trebuie avut în vedere că Primăria Scheia nu are experţi acreditaţi de OCPI pentru astfel de identificări . Constructorul trebuia să apeleze la o societate acreditată, pentru a intra în baza de date şi a identifica în mod corect parcela. Dacă între cele două părţi nu intervine împăcarea, cum am recomandat de altfel, singura soluţie estea să se adreseze din nou instanţei de judecată”, a concluzionat primarul Vasile Andriciuc. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Patru elevi suceveni s-au remarcat la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză 

Etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză a avut loc, în perioada 26-30 aprilie 2024, la …