Saturday , December 3 2022

Cultivatorul de “cannabis” de la Brodina, scos din culpă penală

canepa [800x600]


Tribunalul Suceava a decis că Silviu Vălcăneanţ, bărbatul din Falcău – Brodina căruia i s-a făcut dosar penal pentru că a plantat printre rândurile de cartofi cânepă pentru a proteja cultura principală de atacurile gândacului de Colorado este nevinovat.
Silviu Vălcăneanţ a fost turnat la Poliţie de persoane din localitate care au dorit să reliefeze faptul că acesta s-ar ocupa printre altele de cultivarea unor plante care pot fi folosite ca droguri. Omul a explicat lucrătorilor din cadrul Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii organizate, că a plantat “haldani”, cum sunt denumiţi în zonă cânepoiul – planta pentru sămânţă a speciei, pentru a preîntâmpina invazia gândacilor de Colorado. “Nu toată cânepa e drog”, s-a exprimat încă din toamna acestui an procurorul Cristina Lăcrămioara Jaba, şefa Serviciului Teritorial Suceava al DIICOT
Judecătorii Tribunalului Suceava, acolo unde s-a pus pe rol dosarul ce îl priveşte pe Silviu Valcaneanţ, au acceptat scoaterea de sub urmărire penală a bărbatului şi clasarea cazului. A fost acceptată declaraţia acestuia dată în faţa procurorilor din care rezulta că Vasile Silviu Vălcăneanţ a cumpărat în primăvara acestui an,, din piaţa din Vicovu de Sus, un plic cu seminţe de cânepă de la o bătrână, contra unei sume de până în trei lei, pe care le-a semănat acasă pe o latură şi jumătate a ogorului cultivat cu cartofi. El aflase că în în loc de insecticide, sunt mai naturale astfel de protecţii ale culturilor, mai ales că în familie are o persoană bolnavă şi pe care ar fi dorit să o protejeze de influenţa substanţelor chimice din produsele agricole, măcar cele de pe ogorul propriu.
Am arătat şi cu un alt prilej că timp de zeci de ani, în zona noastră, cânepa de toamnă, cânepoiul sau haldanul, a fost o plantă folosită profilactic în culturile agricole de mici dimensiuni, în principal pe terenurile cultivate cu cartofi, pentru a împiedica invazia gândacilor şi a buruienilor. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Șofer de TIR ucrainean, oprit la PTF Vicov pentru că nu avea permis de conducere corespunzător

În data de 30 noiembrie a.c., în jurul orei 12.00, în Punctul de Trecere a …