Friday , September 30 2022

Cu iarna peste ei, consilierii locali s-au dat iar în stambă

In şedinţa extraordinară ce a avut loc ieri, la ora 12.00, o parte dintre consilierii locali suceveni s-au abţinut să voteze proiectele prin care să se poată asigura încălzirea sucevenilor. După ce primarul Lungu le-a explicat încă o dată importanţa proiectelor şi i-a ameninţat că va convoca Consiliul Local din două în două ore, la şedinţa “de îndată”, începută la ora 16.00, a fost aprobat contractul de delegare a gestiunii către Thermonet şi cel de închiriere a instalaţiilor de la Termica. Astfel, de astăzi, cel puţin teoretic, caloriferele sucevenilor ar trebui să fie încălzite la parametri normali  

consiliu local 2 [800x600]

In şedinţa de Consiliu Local desfăşurată ieri la Primăria municipiului Suceava s-au supus la vot trei proiecte decisive în ceea ce priveşte termoficarea municipiului Suceava. Este vorba despre raportul de evaluare al negocierii directe organizate pentru atribuirea contractului de delegare a gestiunii prin care concesionarea serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice produse în sistem centralizat în municipiul Suceava şi despre proiectul de hotărâre privind atribuirea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice din municipiul Suceava, operatorului SC Thermonet SRL, precum şi despre închirierea conductelor ce se află în prorpietatea SC Termica SA, de către Primăria Suceava.
Dacă în şedinţa extraordinară, după multe discuţii privitoare la legalitatea negocierii directe, s-a aprobat, la limită, raportul de evaluare, cu 12 voturi pentru, unul împotrivă şi şapte abţineri, despre contractul de delegare a gestiunii nu putem spune acest lucru, pentru că proiectul a picat. Intrucât minimul de voturi pentru ca proiectul “să treacă” este 16, iar consilierii locali PSD s-au abţinut de la vot, proiectul nu a fost aprobat.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a convocat apoi o şedinţă “de îndată” ce a început la orele 16:00 ale zilei de ieri. “Am avut discuţii cu membrii partidelor politice, cu domnul Donţu, cu domnul Bălan, cu domnul Cătălin Nechifor şi am înţeles, în urma discuţiilor cu consilierii PSD, că se doreşte ca proiectul numărul unu pe ordinea de zi să fie cel de închiriere a conductelor de la Termica şi, ulterior să se voteze contractul de delegare a gestiunii către Thermonet”, a spus primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, la începutul şedinţei de îndată.consiliu local 1 [800x600]
Primarul municipiului reşedinţă de judeţ, le-a spus consilierilor locali că acest proiect, de delegare a gestiunii către Thermonet, este de interes public şi trebuie aprobat neapărat. “Dacă nu se aprobă acum, facem şedinţă din două în două ore până la 00:00”, le-a spus primarul Lungu, celor 19 consilieri locali prezenţi la şedinţă.
Dacă în şedinţa extraordinară, ce a început la ora 12:00 a zilei de ieri, consilierii locali PSD s-au abţinut să voteze proiectele de pe ordinea de zi, două ore mai târziu aceştia le-au aprobat în unanimitate. Astfel se poate spune că apartamentele sucevenilor vor fi încălzite începând de astăzi la parametri normali.
Reamintim că până în data de 15 octombrie căldura din caloriferele celor aproximativ 20.000 de aparteamente racordate la sistemul central de termoficare a fost asigurată de probele de presiune sau de încălzire efectuate de către societatea falimentară Termica SA.
Cine este Thermonet, firma care va aduce căldură în casele sucevenilor?
Thermonet, firma care a câştigat licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru distribuţia agentului termic, are ca acţionari două societăţi: Elsaco Botoşani (firma care, printre altele, citeşte repartitoarele din casele sucevenilor) şi Adrem Invest Bucureşti.
Adrem Invest este, la rândul ei, acţionar la Bioenergy Suceava, firma care deţine centrala pe gaz şi biomasă a municipiului.
Dar cine au fost competitorii firmei câştigătoare? Transagent, având acţionar unic chiar Consiliul Local, şi firma Veolia Energie România, o subsidiară a unui grup internaţional. Veolia asigura distribuţia de energie termică şi pentru municipiul Iaşi.
La licitaţia pentru termoficarea Sucevei, Transagent a avut cea mai mică oferta (147,48 lei), Veolia pe cea mai ridicată (207,9 lei pe gigacalorie), iat Thermonet de 180 de lei, însă Veolia a pus condiţii care depăşeau caietul de sarcini, în timp ce Transagent a fost inferior firmei câştigătoare în ce priveşte oferta tehnică de investiţii în reţele. (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

Leii ucraineni refugiați la Rădăuți au ajuns în Africa de Sud

Simba și Mir, cei doi lei care luni au fost preluați de la Grădina Zoologică …

5 comments

  1. De ce a mai infiintat primaria Transagent daca a atribuit licitatia la altii?

  2. Multumesc !

  3. Alooo domnul administrator de ce nu postezi mesajul ?

  4. Cui apartine SC Thermonet SRL ??? De unde a aparut ? cine sunt actionarii ??? Presa ar trebui sa scrie aceste lucruri