Wednesday , May 15 2024

Cu ce ne-au fost de folos parlamentarii suceveni anul trecut

N Institutul de Politici Publice a prezentat la sf=r[itul s\pt\m=nii trecute, bilan]ul activit\]ii parlamentare `n sesiunea de toamn\ n parlamentarii suceveni, 14 la num\r, plus doi care reprezint\ interesele minorit\]ilor na]ionale [i unul pe rom=nii din diaspora n au avut contribu]ii diferite la procesul legislativ din Parlamentul Rom=niei n deputa]ii puterii au participat con[tiincios la voturile finale, cei ai opozi]iei au boicotat-o pe Roberta Anastase n unii dintre ei au ini]iat legi, cu o rat\ a succesului de maxim 10% n al]ii au votat `mpotriva recomand\rilor grupului parlamentar din care fac parte, invoc=nd interesul jude]ului [i al colegiului pe care `l reprezint\
Institutul de Politici Publice (IPP) a prezentat la sf=r[itul s\pt\m=nii trecute, bilan]ul sesiunii parlamantare septembrie – decembrie 2010, care scoate `n eviden]\ modul `n care ale[ii Rom=niei s-au achitat de sarcinile cu care au fost investi]i de electorat atunci c=nd au fost desemna]i s\ `i reprezinte, `n Parlamentul Rom=niei. Printre ace[tia [i parlamentarii suceveni, ale[i `n cele zece colegii electorale pentru deputa]i, patru pentru senatori, la care se adaug\ doi reprezentan]i ai minorit\]ilor na]ionale [i `nc\ unul, sucevean stabilit `n Statele Unite, reprezentant al rom=nilor din Diaspora. ~n total 13 parlamentari, num\r semnificativ, din punct de vedere al reprezent\rii [i care se dore[te at=t de c\tre electorat c=t [i de c\tre parlamentari, s\ nu fie purt\tor de ghinion.
~n ansamblu, parlamentarii suceveni nu au rupt hamul la munc\ `n toamna anului trecut, dar nici nu s-au reg\sit printre ultimii coda[i, at=t la Camera Deputa]ilor c=t [i la Senat.
Am avut chiar reprezentan]i `n top 10 din punct de vedere al ini]iativelor legislative promovate care au fost aprobate, devenind ulterior legi.
N doi deputa]i democrat liberali suceveni au lipsit doar la un singur vot final
Un indicator `n baza c\ruia s-a `ntocmit de c\tre IPP un clasament relevant `l constituie prezen]a parlamentarilor la voturile finale asupra proiectelor de lege. ~n sesiunea septembrie  – decembrie 2010, `n Camera Deputa]ilor, s-au exprimat voturi finale pentru 235 de legi. ~n clasamentul care cuprinde pe to]i cei 333 de deputa]i care au activat `n aceast\ sesiune, pe o bun\ pozi]ie `n ceea ce prive[te prezen]a – a 22-a `n tabel, dar practic `n primii 20, dac\ se ]ine cont c\ numai 18 deputa]i au participat la toate voturile finale, se afl\ deputatul PDL Gheorghe Coroam\, care a participat la 234 din cele 235 de asemenea ac]iuni, procentul de participare la vot fiind de 99,6%. Coroam\ a avut un singur vot “rebel” `n sensul c\ a votat altfel dec=t a votat majoritatea grupului parlamentar din care face parte. Cu acela[i procent de participare la votul final este prins `n clasament [i deputatul PDL Dumitru Pard\u, [i acesta particip=nd la 234 din cele 235 de voturi finale, fiind `ns\ total devotat cauzei partidului, `n sensul c\ nu a votat altfel dec=t s-a stabilit `n grupul parlamentar, `n niciuna dintre cauze.
Dan Gabriel Gospodaru, deputat PDL  a fost [i el un parlamentar disciplinat, particip=nd la 232 de voturi finale – 98,7%, `ntr-un caz vot=nd altfel dec=t s-a cerut `n grupul parlamentar.
Deputatul PDL Sanda Maria Ardeleanu nu s-a l\sat nici ea cu mult mai prejos, particip=nd la 231 de voturi finale – 98,3%, de asemenea, `ntr-un caz vot=nd `n contradic]ie cu grupul parlamentar din care face parte.
Pe locul cinci `n acest clasament se situeaz\ deputatul apar]in=nd acelea[i formatiuni politice, Ioan Balan, care a fost prezent la 214 voturi finale – 91,1%, `ntr-una din situa]ii exprim=ndu-[i op]iunea separat\ fa]\ de votul recomandat de grupul parlamentar din care face parte.
Deputatul PDL Eugen Constantin Uricec a luat parte la 201 voturi finale – 85,5%, la unul dintre acestea vot=nd altfel dec=t grupul s\u parlamentar.
Deputatul Uniunii Polonezilor din Rom=nia, suceveanul Ghervazen Longher, a participat la 182 din voturile finale, reprezent=nd un procent de 77,4%, `n cinci cazuri exprim=ndu-[i o alt\ op]iune fa]\ de majoritatea grupului parlamentar de care apar]ine.
Mircea Lubanovici, deputatul PDL suceveano – american care reprezint\ interesele rom=nilor din diaspora a avut [i el o participare bun\ la voturile finale din Camera deputa]ilor, exprim=ndu-[i votul `n 187 de situa]ii – 79,6%, `n [ase cazuri fiind `ns\ `n contradic]ie cu colegii s\i din grupul parlamentar.
Deputatul Mircea Irimescu, fost PNL, revenit, potrivit declara]iilor sale, la vechiul partid – PN}CD, a participat la vot pentru 179 din cele 235 de proiecte de legi promovate `n Camer\, 52 de voturi fiind considerare “rebele”, diferite probabil de cele din grupul parlamentar al independen]ilor, unde este asimilat.
Suceveanul Mircea Grosaru, deputatul minorit\]ii italiene din Rom=nia a participat la 174 de voturiu finale – 74%, vot=nd `ntr-un singur caz `mpotriva tendin]ei generale a grupului parlamentar al minorit\]ilor din care face parte.
N prezen]\ redus\ a deputa]ilor social democra]i suceveni la voturile finale `n Camer\
Dac\ Partidul Democrat Liberal [i alia]ii lor au fost `n general con[tiincio[i, particip=nd in corpore la voturile finale pentru promovarea proiectelor de leig `n Camera Deputa]ilor, nu acela[i lucru se poate spune despre parlamentarii opozi]iei, `n cazul jude]ului nostru, cei trei deputa]i ai Partidului Social Democrat. Trebuie re]inut c\ ace[tia nu au mai luat parte la votarea proiectelor de legi de pe la jum\tatea sesiunii de toamn\, protest=nd [i cer=nd prin aceast\ demiterea pre[edintelui Camerei Deputa]ilor, Roberta Anastase dup\ votul problematic pentru promovarea legii pensiilor.
Astfel, deputatul Eugen Bejinariu a fost prezent doar la 100 de voturi finale – 42,6% din total, `n cinci cazuri vot=nd altfel dec=t grupul parlamentar din care face parte.
Ioan Stan a participat la 67 voturi finale – 28,5% din total, `ntr-un caz vot=nd “rebel” fa]\ de colegii s\u din grupul parlamentar.
Pre[edintele PSD Suceava, deputatul Ioan C\t\lin Nechifor, a participat doar la 34 voturi finale – 14,5%. De[i a c\lcat rar prin Parlament, el s-a dovedit a fi un soldat disciplinat, de fiecare dat\ vot=nd a[a cum au dictat interesele partidului.
N Gavril M=rza, cel mai “rebel” senator sucevean
Dac\ la Camera Deputa]ilor, nerezolvata problem\ Roberta Anastase a determinat pe parlamentarii Opozi]iei s\ nu mai participe la vot, `n Senat nu au fost astfel de probleme, prezen]a reprezentan]ilor PSD nefiind condi]ionat\ dec=t de timpul pe care au dorit s\ `l dedice activit\]ilor pentru care au fost trimi[i la Bucure[ti.
Dintre senatorii suceveni, cel mai prezent la voturile finale pentru cele 217 proiecte de legi adoptate a fost tot un democrat – liberal. Este vorba despre Sorin Fodoreanu, care a fost participant la 193 de voturi finale – 88,9%, `n [apte situa]ii el exprim=ndu-[i op]iunea `n contradic]ie cu cea recomandat\ de grupul parlamentar din care face parte.
Pe locul doi se afl\ senatorul PSD Gavril M=rza, cu o participare la 146 de voturi finale – 67,3%, `n 21 de cazuri op]iunea sa fiind alta dec=t cea a grupului parlamentar din care face parte.
Senatorul PDL Orest Onofrei a participat la 124 de voturi finale – 57,1%, `n toate cazurile exprin=nd op]iunea general\ a grupului s\u parlamentar.
Tiberiu Prodan, senatorul PDL de la Siret a luat [i el parte la 121 de voturi finale – 55,8%, `n patru cazuri acestea fiind considerare “voturi rebele”.
N [eful PSD Suceava, Ioan C\t\lin Nechifor, cea mai slab\ prezen]\ la voturile finale
Studiul Institutului de Politici Publice privind bilan]ul sesiunii parlamentare din toamna anului trecut prezint\ [i o statistic\ pentru perioada `n care deputa]ii opozi]iei au participat la voturile finale, p=n\ la scandalul cu legea pensiilor. ~n cazul parlamentarilor PSD din colegiile sucevene c=[tigate de ace[tia, se  constat\ c\ pre[edintele jude]ean al acestei forma]iuni politice, Ioan C\t\lin Nechifor  a fost la fel de rar prezent [i `nainte de ini]ierea boicotului opozi]iei `mpotriva pre[edintelui Camerei, Roberta Anastase. Concret, din cele 117 voturi finale la care opozi]ia a participat, Nechifor a a luat parte doar la 34, ceea ce `nseamn\ doar un procent de 29,1%.
Deputatul Ioan Stan a participat la 67 de voturi finale – 57,35 iar Eugen Bejinariu la 100, ob]in=nd un procent de 85,5%.
N prezen]a parlamentarilor suceveni la voturile finale, `n prima parte a clasamentului na]ional
Cu toat\ prezen]a sc\zut\ a deputa]ilor social democra]i din jude] la aceste voturi finale, faptul c\ majoritatea parlamentarilor suceveni fac parte din forma]iuni aflate la putere au plasat jude]ul nostru `n pozi]ii onorabile `n calsametul na]ional, la acest capitol. La Camera Deputa]ilor, prezen]a medie a fost de 73,5%, procent care plaseaz\ Suceava pe locul 7 `n top, dup\ Mehedin]i (83,3%), Arad (80%), Maramure[ (78,1%), Harghita (77,1%), Diaspora(76,3%), Cluj (74,7%).
La Senat, Suceava se afl\ pe locul 15 `ntr-un clasament similar, cu un procent total de participare de 67,2%, primele trei locuri fiind adjudecate de jude]ele Alba (90,5%), Tulcea (86,6%) [i Timi[ (86%) participare la voturile finale `n Senatul Rom=niei.
N doi parlamentari suceveni `n “Top 10” al ini]iatorilor de propuneri legislative devenite legi
Studiul amintit al IPP face clasamente [i pe alte componente ale activit\]ii parlamentarilor. Rezum=ndu-ne la cei care ne vizeaz\ direct – senatorii [i deputa]ii suceveni, am identificat c\ jude]ul are  dou\ prezen]e `n topul ini]iatorilor de propuneri legislative devenite legi, c=te unul la fiecare camer\.
Astfel, senatorul PDL de Suceava Sorin Fodoreanu se afl\ pe locul 5 `n top la Senat, cu nou\ ini]iative depuse `n sesiunea septembrie- decembrie 2010, din care 5 au devenit legi. Pe parcursul `ntregului mandat, decembrie 2008 –  decembrie 2010, el a depus un num\r total de 48 de mandate, ceea ce `nseamn\ un procent de reu[it\ de 10,4%.
~n top 10, la Camera Deputa]ilor se reg\se[te, pe baza aceluia[i indicator deputatul minorit\]ii italiene din Rom=nia, suceveanul Mircea Grosaru, care de]ine pozi]ia cu num\rul 7 `n clasament. ~n sesiunea parlamentar\ din toamna anului trecut, deputatul a depus 50 de propuneri legislative, 6 dintre acestea devenind legi. Eficien]a activit\]ii legislative a deputatului Mircea Grosaru, calculat\ pe `ntreg mandatul derulat p=n\ acum a fost de 5,7%, `n condi]iile `n care din decembrie 2008 [i p=n\ `n prezent el a depus 105 ini]iative legislative.
N parlamentarii PDL justific\ “voturile rebele”
Deputa]ii suceveni ai  Partidului Democrat Liberal, aflat la putere, au explicat cum vine treaba cu “voturile rebele” pe care le-a `nregistrat Institutul de Politici Publice `n dreptul lor. Astfel, at=t Sanda Maria Ardeleanu, Ioan Balan c=t [i Dan Gabriel Gospodaru, au ar\tat, f\r\ a da un exemplu concret, c\ s-a putut `nt=mpla cel pu]in odat\ ca un proiect de lege, chiar dac\ a fost promovat de Opozi]ie s\ fie `n interesul jude]ului ori a colegiilor pe care le reprezint\ [i de aceea ei nu au putut s\ voteze `mpotriva acestuia. “Fiind parlamentari uninominali, sus]inem toate proiectele care sunt benefice pentru zona [i colegiul pe care `l reprezent\m”, a explicat deputatul Sanda Maria Ardeleanu. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Creșa de la ieșirea din Suceava spre Botoșani ar trebui finalizată în șase luni 

Lucrările de construire a creșei de 110 locuri din cartierul Tinereții au demarat. O conferință de …

No comments

  1. Nu suntem departe de ziua cand , sistemul actual asa-zis democratic de la noi si de peste tot din lume , va fii inlocuit . S-a dovedit ca acest sistem , fie el si cel de la mama lui de-acasa , adica din SUA , nu mai corespunde si favorizeaza coruptie cat cuprinde . Cu ce se va inlocui ? . Vom vedea . Oamenii nu mai pot accepta fel de fel de smecheri doar in numele democratiei populare si doar cu gandul ca se vor schimba tot la patru ani cu altii lafel .