Saturday , November 27 2021

Creștinii suceveni au primit în Noaptea de Înviere Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim

Credincioșii ortodocși din județul Suceava au primit în Noaptea de Înviere Lumina Sfântă de la Ierusalim. Asta spre comparație cu situația de anul trecut când, pe fondul angoaselor panicarde de la nivel central, s-a luat decizia ca Lumina Sfântă să nu mai ajungă de la Ierusalim la Suceava fiindcă era în plină pandemie iar Suceava a fost plasată în carantină. Slujbele s-au desfășurat fără credincioși, aceștia aprinzându-și singuri candela de acasă, dar nici bisericile din județ nu au primit Lumina Sfântă să aibă în altar.

Anul acesta nu a mai fost cazul, situația schimbându-se la fel ca și modul de lucru al autorităților iar prin urmare Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim de superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi distribuită la Aeroportul București – Otopeni delegaţiilor eparhiilor Patriarhiei Române. Ideea de bază a fost ca distribuirea Luminii Sfinte să fie făcută de Centrele eparhiale, prin protopopiate, fiecărei parohii.

Astfel, Lumina Sfântă a fost adusă la Suceava cu un avion de mici dimensiuni care a adus de la Ierusalim a aterizat pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” în jurul orei 20:20. Preasfințitul Damaschin Dorneanul – episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a întâmpinat delegația (starețul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou din Suceava, arhimandritul Serafim Grigoraș și părintele consilier economic, Viorel Ilișoi) care sosise cu avionul de la București la Suceava pentru a aduce Lumina Sfântă. Nu au lipsit de la eveniment oficialități – primarul Sucevei, Ion Lungu și vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă – alături de directorul aeroportului Ioan Măriuța. Lumina Sfântă a fost împărțită de PS Damaschin Dorneanul preoților care veniseră din tot județul Suceava, din județele învecinate îndeosebi Botoșani, dar și din regiunea Cernăuți, clericii așteptând la ieșirea din aeroport.

După ce Lumina Sfântă a fost împărțită preoților, vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă, a remarcat că cei prezenți în această seară pe aeroport au fost martorii unui eveniment deosebit deoarece „după un an de zile, ca urmare a restricțiilor impuse de pandemie, Lumina Sfântă, Lumina Învierii, revine pe aeroportul din Suceava”. „Acum, sosirea Luminii Sfinte are un simbol aparte. Este, dacă vreți, simbolul revenirii la normalitate. Este Lumina care ne poate uni, ne poate aduce bucurie și încrederea că împreună vom putea înfrânge această pandemie”, a declarat Niculai Barbă, declarația sa fiind încărcată pe contul de facebook al aeroportului, alături de momentul sosiri aeronavei, primirii delegației și împărțirii Luminii Sfinte preoților.

El a spus că deși în județul Suceava sunt semnale că pandemia bate în retragere – după cum s-a exprimat, a insistat că „nu trebuie să lăsăm garda jos”.

Reamintim că Lumina Sfântă a fost adusă pentru prima dată în România, la Suceava, în anul 2009, la inițiativa președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur. „Este o continuitate, dacă ne gândim că în 2009, la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen, fie iertat, Lumina Sfântă venea pentru prima dată în România de la Ierusalim (…) Un Paște fericit tuturor sucevenilor, tuturor celor care ne vizitează în aceste zile Bucovina și care vor lua Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim de la bisericile noastre din tot județul”, a ținut să mai spună, printre altele, Niculai Barbă. Din 2009 – deși demersul de la acea vreme a stârnit multă vâlvă – la Suceava a ajuns an de an Lumina Sfântă de la Ierusalim, cu excepția anului trecut, din motivele la care ne-am referit mai sus. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Astăzi, manifestări dedicate Zilei Bucovinei și aprinderea luminilor în Bradul de Crăciun din centrul Sucevei

După ce vineri  a fost deschis Târgul de Crăciun și, la Muzeul de Istorie, a …