Wednesday , May 8 2024

Consiliul Local Suceava va vinde companiei Adrem Invest 5 hectare de teren pentru construcţia unei noi termocentrale

LUNGU Ion, primar Suceava
Primarul Lungu: “Terenul va avea în continuare aceeaşi destinaţie. Voi propune Consiliului Local Suceava ca banii care urmează a fi încasaţi din vânzarea acestui teren să fie daţi către Termica în scopul asigurării apei calde menajere în perioada de vară”

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că va convoca o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Suceava pentru a supune aprobării vânzarea terenului pe care se va construi noua centrală electrică de termoficare a Sucevei, în prezent acesta fiind concesionat pentru o perioadă de 30 de ani. Primarul a declarat că pentru că există un contract de concesiune şi lucrările de construcţie au început, atunci firma Adrem Invest are un drept de preempţiune şi a explicat că solicitarea pentru ca terenul să fie trecut în proprietatea Adrem Invest a fost menţionată expres în contractul încheiat de această firmă cu banca finanţatoare

Consiliul Local (CL) Suceava ar putea să adopte un proiect de hotărâre în baza căruia să vândă companiei Adrem Invest o suprafaţă de peste cinci hectare de teren din vecinătatea actualului CET, suprafaţă care a fost concesionată pentru construcţia noii centrale termice a municipiului. Demersul urmează a fi făcut pe motiv că banca finanţatoare a cerut pentru acordarea creditului ca SC Bioenergie Suceava – membră a grupului de firme Adrem, să fie proprietară şi pe terenul pe care au demarat deja lucrările.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că va convoca, săptămâna viitoare, cel mai probabil pe 18 aprilie, o şedinţă extraordinară a CL Suceava, pentru a aproba vânzarea unei suprafeţe de teren de cinci hectare către Bioenergie SRL, care a concesionat suprafaţa pentru a construi noua centrală termică, investiţie de peste 80 de milioane de euro.
El a arătat că banca austriacă Raiffeisen Internaţional, care finanţează investiţia, a cerut firmei Adrem Invest, pentru acordarea creditului de 62 de milioane de euro, ca terenul pe care se construieşte centrala să fie în proprietatea firmei. Primarul a precizat că până săptămâna viitoare va fi făcută o evaluare a terenului respectiv, urmând ca decizia să fie adoptată în CL. El a adăugat că, din punctul său de vedere, nu este necesară organizarea unei licitaţii pentru a vinde terenul care este concesionat de Adrem Invest şi care a început deja construcţia, arătând că această societate ar avea, în aceste condiţii, un drept de preempţiune.
Ion Lungu a mai spus că redevenţa pe care Adrem Invest trebuia să o achite în 30 ani pentru concesionarea acestui teren se ridică „undeva la 300.000 de euro” şi a apreciat că preţul de vânzare se va ridica peste această sumă, iar cu banii rezultaţi vor fi achitate datoriile Termica SA către societatea de distribuţie a gazelor naturale. „Din estimările noastre, în urma unei vizite în zonă, se pare că preţul vânzării va fi mai mare decât preţul concesiunii. Sunt şi alte avantaje: vom încasa banii deodată şi pot fi o gură de oxigen cu care să plătim costurile la gaz. Toate condiţionările din contractul de concesiune vor fi preluate în contractul de vânzare – cumpărare. Terenul va avea în continuare aceeaşi destinaţie. Voi propune Consiliului Local Suceava ca banii care urmează a fi încasaţi din vânzarea acestui teren să fie daţi către Termica în scopul asigurării apei calde menajere în perioada de vară. Sperăm să fie aprobat proiectul în Consiliul Local Suceava în aşa fel încât să dăm posibilitatea celor de la Adrem, celor de la Bioenergie, să finalizeze lucrările care au început”, a declarat Ion Lungu.
Primarul a mai susţinut că noua centrală termică va fi pusă în funcţiune în toamna acestui an, menţionând că Adrem Invest a achitat deja 20 de milioane de euro reprezentând avansul pentru echipamentele care vor fi montate. „Sunt şanse reale de a se finaliza această investiţie în lunile octombrie, cel târziu noiembrie a acestui an. Este o veste bună faptul că este cineva care dă un credit de 62 de milioane de euro pentru o astfel de investiţie şi cred că ar trebui şi noi, municipalitatea, să sprijinim această centrală. Este cel mai mic preţ la energia termică pentru populaţie din ţară: 116 lei pe gigacalorie, la gardul centralei şi aceea condiţionare ca timp de cinci ani de zile preţul gigacalorie să nu se modifice”, a mai spus Ion Lungu.
Adrem a început în luna martie lucrările de construcţie la centrala de cogenerare pe bază de biomasă de la Suceava şi a anunţat că aceasta va fi complet funcţională şi operaţională pentru a asigura agent termic începând cu iarna 2013-2014. Lucrările de construcţie a centralei vor fi realizate de General Construct iar furnizorul de echipamente este firma austriacă URBAS. Potrivit primarului, la cele 62 de milioane de euro cât reprezintă finanţarea din contractul cu Raiffeisen se mai adaugă alte 20 de milioane de euro pe care Adrem le-ar fi plătit deja, cel mai mult în contul unor avansuri la echipamentele centralei.
Adrem a semnat, în data de 9 mai 2011, un contract cu asocierea formată de SC Termica SA Suceava şi Primăria municipiului reşedinţă de judeţ pentru a construi o centrală nouă. De la început s-a precizat despre combustibilul centralei ca va fi gazul metan şi biomasa, însă pe fondul repetatelor modificări legislative s-au tot schimbat şi datele proiectului, astfel încât în final s-a ajuns ca „baza” producţiei de energie termică să fie asigurată din biomasă rezultată din deşeuri de lemn şi pe gaz să fie doar o „rezervă”. Avantajele pentru Adrem decurg din schemele de bonusare pe energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă, utilizând îndeosebi deşeuri de lemn.
Iniţial, darea în funcţiune a centralei termice trebuia să fie în 9 mai 2013, dar în luna aprilie a anului 2012 a fost adoptat un proiect de hotărâre a CL Suceava care prevedea, într-o anexă, modificarea cu alte şase luni a termenului de dare în folosinţă a noii centrale. ~n toamna anului trecut a început demolarea clădirilor care erau pe cele cinci hectare de teren concesionate către Adrem, lucrări care au fost finalizate în decembrie. Tot în toamnă cei de la Adrem au anunţat că au un acord cu Raiffeisen International privind finanţarea lucrărilor iar o delegaţie a fost şi la Suceava, pentru a vedea la faţa locului situaţia. Potrivit primarului, abia pe data de 21 martie s-ar fi definitivat toate procedurile bancare între Adrem şi cei de la Raiffeisen International. Iarna nu au fost făcute alte lucrări şi în a doua parte a lunii martie au început construcţia, după ce au avut loc negocieri pentru a stabili cine va fi firma care va realiza respectivele lucrări.
Centrala va furniza, potrivit contractului semnat la data de 9 mai 2011, 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic. Astfel, preţul gigacaloriei va rămâne la fel pentru populaţie, de aproximativ 200 de lei, diferenţa fiind aceea că municipalitatea nu va fi nevoită să mai asigure subvenţionarea producerii acesteia.
~n schimb, CET-ul actual care aparţine de Termica SA va intra în conservare în acest an odată cu funcţionarea noii centrale termice a oraşului, iar jumătate dintre angajaţi vor fi disponibizaţi. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Săptămâna viitoare începe procesul de admitere în învățământul liceal vocațional și clasele bilingve. Locuri disponibile și mediile de admitere din 2023

Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini și cele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă …

No comments

  1. Da un mare avantaj: vei primi bani doar o singura dată.
    Tare imi este frică ca este ceva “necurat” la mijlocul acestui contract încheiat cu Primaria si societatea Adreminvest.
    La inceput au creat o noua companie, motivand tot ca fiind o cerere a bancii creditoare.