Saturday , April 10 2021

Conflictul de interese în care s-a aflat fostul viceprimar Ştirbu, de la Sucevița, pune sub semnul întrebării legalitatea unor hotărâri de Consiliu Local

Fostul viceprimar din Sucevița, Constantin Ştirbu, despre care „Obiectiv de Suceava” a scris că a reușit să treacă prin Consiliul Local transferul a 900 ha de pădure a comunei din administrarea Romsilva în administrarea unui ocol silvic privat la care s-a angajat, a făcut se pare și un fals în declarația de avere. Pentru a ascunde, probabil, evidentul conflict de interese în care se afla, în mai 2020  a depus declarația de avere pe 2019 trecând doar veniturile ca viceprimar, iar în același an, după alegerile locale din toamnă, fiind ales consilier, a dat din nou declarație de avere și tot pentru 2019, de această dată nemaiomițând veniturile ca angajat la ocolul privat pe care îl favorizase. După transferul său „în privat”, Ştirbu a votat în calitate de consilier hotărâri care pot fi acum sub semnul întrebării în ce privește legalitatea lor 

OBIECTIV a relatat acum câteva zile despre scandalosul caz al fostului viceprimar al comunei Sucevița, Constantin Ştirbu, care, aflat într-un evident conflict de interese, a întocmit în 2019 un raport prin care a convins Consiliul Local să transfere nu mai puțin de 900 de hectare de pădure aparținând comunei din administrarea Romsilva în administrarea unui ocol silvic privat. Ştirbu “a ascuns” însă consilierilor locali  faptul că în acea perioada el tocmai își antamase angajarea pe un post bine plătit la respectivul ocol care a preluat pădurile Suceviței. Imediat după ce Hotărârea de Consiliu Local a fost votată, Ştirbu și-a dat demisia din funcția de viceprimar și s-a transferat oficial la Ocolul Silvic privat „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc. El a rămas însă în continuare consilier local și din această postură se pare că a reușit în continuare să aranjeze afaceri profitabile pentru noii săi angajatori.

Pentru Ştirbu însă lucrurile par să se complice, deoarece colegii săi din Consiliul Local al comunei Sucevița au descoperit faptul că acesta i-a păcălit și, mai mult, el a dat și o declarație de avere falsă, probabil pentru a ascunde evidentul conflict de interese.

Astfel, în declarația de avere depusă la data de 29 mai 2020, fostul viceprimar Constantin Ştirbu trece la rubrica “venituri din salarii” obținute în 2019 doar suma de 58.399 lei, încasată ca viceprimar, nefiind menționate alte venituri obținute în anul respectiv.

Facsimil după declarația de avere depusă de Constantin Ştirbu pe 29 mai 2020

După alegerile din toamna trecută, Ştirbu a fost ales din nou consilier local și, conform legii, a fost obligat să depună o nouă declarație de avere. Acum, în declarația depusă în noiembrie 2020, la rubrica “venituri din salarii obținute în ultimal an fiscal încheiat” (deci tot din 2019) Ştirbu menționează de această dată și banii obținuți ca angajat al OS “Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, venituri nedeclarate însă în documentul depus de el în mai 2020.

Facsimil după declarația de avere depusă de Constantin Ştirbu pe 27 noiembrie 2020

Această “amnezie” poate fi ușor explicată și prin faptul că, de la transferul său la ocolul silvic privat care administrează pădurile comunei Sucevița, consilierul local Constantin Ştirbu a votat în CL Sucevița hotărâri care pot fi considerate în “interesul propriu”, or, dacă își declara deschis confictul de interese, respectivele hotărâri ar fi picat din start.

Ca exemplu poate fi luată Hotărârea 40 din 13 august 2020, prin care Consiliul Local al comunei Sucevița aprobă scoaterea la vânzare a peste 2.000 mc de lemn, la un preț estimativ de 443.420 lei. Cum Ştirbu era “de facto” reprezentantul Ocolului Silvic “Bucovina” în Consiliul Local Sucevița, practic Hotărârea este profund nelegală, dar fostul viceprimar a încercat probabil să ascundă conflictul de interese evident prin omisiunile din declarația sa de avere.

Facsimil după Hotărârea 40, din 13 august 2020, a C. L. Sucevița

După ce s-a văzut cu sacii în căruță și vânzarea lemnului respectiv a fost aprobată de Consiliul Local în condițiile stabilite de el, Constantin Ştirbu, bucuros și de realegerea în funcția de consilier local, a decis să dea arama pe față și a declarat în noiembrie 2020 și veniturile obținute ca salariat al ocolului privat respectiv. (O.S.)

 

 

 

 

 

 

 

Vezi si

Vicepreședintele Crețu: Săptămâna viitoare vor fi deschise ofertele pentru realizarea studiului de fezabilitate privind centura orașului Gura Humorului

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Cristi Crețu, a declarat că această instituție are în desfășurare mai …