Thursday , April 25 2024

Manevra prin care fostul viceprimar Ştirbu a pus pe tavă pădurile comunei Sucevița ocolului silvic privat care l-a angajat

In ceea ce pare a fi un caz clar de conflict de interese, fostul viceprimar al comunei Sucevița Constantin Aurel Ştirbu, în perioada în care negocia un post bine plătit la Ocolul Silvic privat „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, a ascuns acest lucru membrilor Consiliului Local. In baza raportului întocmit de viceprimar și aprobat de primarul Dorin Ioan Pînzar, CL a decis transferul a nu mai puțin de 900 de hectare de pădure aparținând comunei din administrarea Romsilva în administrarea ocolului silvic privat. La o lună după ce Consiliul Local a aprobat transferul, Ştirbu a demisionat din funcția de viceprimar și a fost angajat de respectivul ocol silvic privat 

În toamna anului trecut, OBIECTIV a relatat pe larg, făcând publice fotografii și filmări, despre un caz în care doi silvicultori de la Ocolul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, ocol privat care exploatează pădurile aflate în proprietatea Primăriei Sucevița, primeau mită de la patronul unei firme de exploatare a lemnului. Mai exact, în octombrie 2020, cei doi au fost filmați de omul de afaceri luând aproximativ 40.000 de lei șpagă pentru a-i marca suplimentar 200 mc de lemn, pe care afaceristul oricum îi plătise. Imaginile surprind și momentul în care un inginer silvic  falsifică marcajul la un arbore, în așa fel încât acesta să pară a fi făcut cu câteva luni mai devreme. Unul dintre cei doi silvicultori acuzați că au primit teancul de  bani  este chiar un fost viceprimar din Sucevița, Constantin Aurel Ştirbu, angajat acum al acelui ocol silvic privat.


Inginer silvic și pădurar din Sucevița, filmați luând șpagă și falsificând marcaje ale copacilor


După ce OBIECTIV a prezentat public cazul, Garda Forestieră și Poliția au transmis comunicate în care spuneau că au demarat verificări, faptele făcând obiectul unui dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți. Ca în sute de astfel de cazuri, instituțiile obligate să ancheteze furtul imens din păduri funcționează după un calendar propriu, “soluționarea” dosarelor trenând de obicei până la așternerea unui strat gros de praf amestecat cu uitare.

Cazul prezentat atunci a scos însă la iveală mecanismul prin care, în 2019,  fostul viceprimar Ştirbu a reușit să transfere cele aproape 900 de hectare de pădure comunală aparținând Primăriei Sucevița în administrarea Ocolul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, ocol silvic privat la care el este angajat și, cel puțin conform filmărilor din octombrie anul trecut, le administrează astfel încât să producă bani buni în interesul său.

Astfel, în perioada în care era viceprimar al comunei Sucevița, mai exact în iulie 2019, Constantin Aurel Ştirbu înregistrează un referat în baza căruia Consiliul Local al comunei emite Hotărârea 67 din 18 noiembrie 2019. Aceasta prevede încheierea unui contract de prestări servicii silvice între Comuna Sucevița și Ocolul Silvic “Bucovina” Câmpulung Moldovenesc pentru suprafața de 891,762 ha de pădure ale Primăriei. Pe scurt și pe înțelesul tuturor, Consiliul Local al comunei Sucevița (în baza raportului întocmit de viceprimarului comunei, Ştirbu Constantin Aurel, și aprobat de primarul Dorin Ioan Pînzar) a decis transferului prestărilor de servicii silvice de la Romsilva la ocolul silvic privat “Bucovina”.

Urmărind însă actele depuse pentru a “convinge” Consiliul Local  să voteze această Hotărâre se poate observa și o bizarerie birocratică petrecută la Sucevița: primarul a înregistrat referatul de aprobare a raportului întocmit de viceprimarul Ştirbu chiar înainte ca acesta să depună respectivul raport.

Trecând peste acest amănunt, care poate demonstra însă cât de mare era interesul conducerii Primăriei Sucevița pentru respectiva operațiune, trebui spus faptul că, conform mai multor surse, la momentul inițierii și aprobării respectivei HCL, viceprimarul Ştirbu își aranjase deja angajarea la Ocolul privat “Bucovina”.

Astfel, viceprimarul este acuzat de un grav conflict de interese, pentru că cel puțin în acest caz a lucrat în interesul său direct, în detrimentul comunei. El a indus în eroare în mod voit comuna prin înșelarea Consiliului Local și ascunderea interesului propriu în această tranzacție, care, așa cum susțin oamenii din zonă, l-a făcut practic stăpân deplin și concret peste 900 ha de pădure, aflată la discreția sa absolută.

Pentru înlăturarea oricărui dubiu, iată cum este reglementată de art. 301 din Codul Penal infracțiunea de conflict de interese:

“(1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Mai mult, acțiunile viceprimarului Constantin Ştirbu au ignorat interdicția expresă prevăzută în Legea 161/2003, art. 76:

„Primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul sau ori rudele sale de gradul I.”

Or, este evident folosul material pentru sine, de vreme Ştirbu era deja în negocieri pentru ocuparea unui post bine plătit în cadrul ocolului privat care a preluat pădurea comunei.

În decembrie 2019, la doar o lună după ce Consiliul Local Sucevița a votat transferul pădurii comunale către Ocolul silvic privat “Bucovina”, aleșii locali au votat și Hotărârea de Consiliu Local nr. 79, prin care viceprimarul Ştirbu Constantin Aurel este eliberat din funcție, la cerere, prin transfer ca angajat la Ocolul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc. (O.S.)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

One comment

  1. DNA ul si politia doarme?!