Thursday , February 9 2023

Conducerea Inspectoratului Scolar se pregătește de examen

 “Doamna ministru Anisie a vrut să cunoască toți inspectorii școlari județeni și am avut o întâlnire la București în acest sens. S-a discutat la modul general despre educație și planurile ministrului, iar la finalul întâlnirii ni s-a pus în vedere ca în vacanța sărbătorilor de iarnă să citim metodologiile. Deci este posibil să se organizeze concurs pentru funcțiile de conducere din inspectoratele școlare”, a declarat Gabriela Mihai, inspector general al ISJ Suceava

Inspectorii școlari generali ocupă actualele posturi de conducere în urma numirii prin ordin al Ministerului Educației prin detașare în interesul învățământului. În lipsa unor noi ordine venite de la București și bazându-se pe liniștea din planul politic local de după rezultatele alegerilor prezidențiale, inspectorii își desfășoară activitatea în mod normal, iar demisiile pregătite în urmă cu două săptămâni au fost uitate prin sertare. Ba mai mult, în urma întâlnirii inspectorilor școlari generali cu ministrul Educației, Monica Anisie, care a avut loc la finalul lunii trecute la București, pare să fi crescut și speranța păstrării posturilor până la organizarea unui concurs.

Potrivit șefei Inspectoratului Scolar Județean (ISJ) Suceava, Gabriela Mihai, ministrul Anisie a reiterat ideea organizării concursului pentru ocuparea posturilor din inspectoratele școlare județene. ”Doamna ministru Anisie a vrut să cunoască toți inspectorii școlari județeni și am avut o întâlnire la București în acest sens. S-a discutat la modul general despre educație și planurile ministrului, iar la finalul întâlnirii ni s-a pus în vedere ca în vacanța sărbătorilor de iarnă să citim metodologiile. Deci este posibil să se organizeze concurs pentru funcțiile de conducere din inspectoratele școlare. Eu mă simt pregătită pentru examen și, dacă voi fi în funcție când se va organiza examenul, mă voi înscrie. Dacă voi fi demisă, atunci este clar mesajul, că nu are sens să susțin concursul”, a declarat Gabriela Mihai.

Amintim că, la preluarea mandatului, ministrul Monica Anisie a promis că nu va face numiri peste noapte, că își dorește profesionalizarea managementului școlar, drept urmare intenționează să organizeze examene pentru cei care vor să fie inspectori școlari generali, exact ca în cazul directorilor unităților de învățământ. Ultimul concurs pentru inspectori școlari a avut loc în anul 2016, iar pentru mandatele care au expirat au fost numiți interimari, prin detașare în interesul învățământului. Într-un interviu pentru hotnews.ro ministrul Anisie a precizat că un concurs pentru inspector va putea fi organizat abia după ce va fi revizuită metodologia de concurs și că atât sindicaliștii, cât și inspectorii, directorii și cadrele didactice au solicitat această revizuire. După ce vor fi parcurși toți pașii pentru a fi puse la punct și aprobate documentațiile necesare, se va putea organiza concursul pentru toate funcțiile de inspectori școlari ocupate prin detașare, cel mai probabil începând cu anul școlar viitor, după cum a afirmat ministrul Educației.

Zvonurile extrem de rezervate dar, în același timp, ambigue în privința nominalizării unor noi șefi ai Inspectoratului școlar par să susțină ideea menținerii funcțiilor de către actualii ocupanți până la organizarea mult doritului concurs sau, cel puțin, să arate că intențiile de la București nu coincid cu cele politice de pe plan local. Amintim că, până acum, au fost vehiculate două nume pentru preluarea mandatului de inspector școlar general, și anume Grigore Bocanci, directorul școlii Gimnaziale ”Ion Lovinescu” din Rădășeni, apoi cel al Olguței Popa, fost director al Colegiului Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni, actualmente profesor de chimie la același colegiu. Pentru posturile de adjuncți nu au fost rostite măcar două nume, așa cum se așteptau colegii de breaslă, ci a fost pomenit doar numele lui Ioan Puiu, fost inspector pentru învățământ primar, acum profesor de handbal la Liceul cu Program Sportiv Suceava, numire care nu a convins pe nimeni, ci a fost tratată ca simplu zvon.

Rămâne de văzut dacă următoarele schimbări vor presupune numirea unei noi echipe la conducerea Inspectoratului școlar Suceava sau organizarea unui concurs pentru inspectorii școlari. (Oana NUTU)

Vezi si

Peste 100 de amenzi aplicate de polițiști în cadrul unei razii în Vatra Dornei. Doi bărbați, reținuți pentru comiterea unor furturi

Miercuri, 8 februarie, între orele 07.00-14.00, Poliţia municipiului Vatra Dornei a organizat şi executat o …

3 comments

  1. Se vor înlocui nepoții, verii și cumetrii “lor”cu nepoții, verii și cumetrii “noștri”. Atât!

  2. Afară coruptia și mafia!!!!

  3. Afară cu psd stii din ISJ! Mafia Mihai, Chirila, Cuciureanu, Filipiuc, gașcă psd stă care face ce vrea! Pnl așa fraieri sunteți??? Flutur e de acord??? Nu mai sunt oameni capabilu și necorupti???