Tuesday , December 6 2022

Comunitatea suceveană se transformă în Moş Crăciun şi a început să ducă daruri copiilor familiei Loba

Oameni cu suflet mare au dăruit un strop de speranţă celor şapte copii care trăiesc într-un fost adăpost de animale la Lupcina, după ce locuinţa familiei a ars într-un incendiu. Federaţia IMM Suceava le-a dăruit  alimente, jucării, articole de îmbrăcăminte şi produse de igienă de peste 5.000 de lei. Firma Egger le-a trimis materiale de construcţii, iar preotul din sat a strâns deja 10.000 de lei, pentru ca din primăvară să se apuce de ridicarea unei case pentru aceşti copii. Toţi aceştia primesc în schimb zâmbete şi lacrimi de bucurie
copii loba daruri 1 [800x600]


După ce cotidianul nostru a prezentat situaţia dramatică în care se află familia Loba din satul Lupcina, comuna Ulma, mai mulţi oameni cu suflet mare s-au mobilizat şi au venit în sprijinul acestor copii care trăiesc la limita sărăciei.
Familia Loba are şapte copii şi locuieşte izolată de orice formă de civilizaţie, fără o sursă de apă şi fără curent electric, într-un fost adăpost de animale.
Aceşti copii de-o şchioapă nu ştiu ce este un film de desene animate, iar singurele jucării sunt cele primite de la oameni cu suflet mare. Cea mai mare dorinţă a lor este ca iarna aceasta să nu fie prea aspră ca să poată să apuce primăvara. Pentru ca vântul să nu le bată direct în uşa mai mult decât şubredă, tatăl a încercat să facă o improvizaţie din câteva scânduri şi nişte folie. In acest fel, zic ei, parcă s-a mărit şi spaţiul din casă şi spun cu mândrie că au şi ei hol. Intr-o încăpere, în care înainte de incendiu ţineau vaca, care nu are mai mult de 6 metri pătraţi, dorm nouă suflete. Intr-un colţ, este o sobă mică la care mama găteşte şi la care se încălzesc. “Mă trezesc în fiecare dimineaţă şi le fac turte ca să mănânce înainte să meargă la şcoală”, ne-a povestit mama celor şapte micuţi.
Reprezentanţii  Federaţiei Patronale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Suceava au aflat de acest caz social deosebit din satul Lupcina, şi acum în postul Crăciunului, s-au mobilizat făcând demersurile necesare pentru a veni în sprijinul acestei familii atât de încercate. Echipaţi de iarnă, cu maşini de teren, reprezentanţii IMM, Luminiţa Chihai, Brânduşa Vîrvara, Rareş Hrestic, Stefan Manolachie, Anişoara Esendemir, împreună cu preşedinta Liliana Agheorghicesei, s-au încumetat să urce până la adăpostul familiei Loba de la Lupcina. Călătoria a fost una extrem de dificilă. După mai bine de trei ore de mers cu maşina, au ajuns pe un vârf de deal, unde locuieşte familia Loba. Alimentele şi hainele dăruite de aceşti oameni deosebiţi au fost primite cu lacrimi în ochi. Preşedintele Federaţiei Patronale a Intreprinderilor Mici şi Mijlocii Suceava, Liliana Agheorghicesei, a declarat că este greu de crezut că în anul 2014, aceşti oameni trăiesc în asemenea condiţii inumane. „Federaţia IMM Suceava s-a implicat şi în acest caz social deosebit, cu dorinţa de a schimba viaţa acestei familii, de la deznădejde la speranţă, şi de a readuce zâmbetul şi bucuria pe chipul copiilor. Sprijinul a constat în acordarea de alimente, articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, pături, plăpumioare, lenjerii, jucării cât şi produse igienico-sanitare. S.C. Coneltex, Carpatis, Lust Expert, Petrescu-Pan sunt doar câţiva dintre agenţii economici care au vrut să aducă un zâmbet pe feţele copiilor”, a declarat Liliana Agheorghicesei. Bunurile dăruite de aceşti oameni mi-nunaţi a depăşit suma de 5 000 de lei.
Parohia din comună, Primăria Ulma şi agenţii economici din zonă, toţi încearcă să pună mână de la mână pentru a ajuta la construcţia unei case. Mişcaţi de povestea acestor copii, reprezentaţii firmei Egger au donat materiale de construcţii în valoare de peste 2.500 de lei. „Materialele sunt depozitate într-o hală ce aparţine Primăriei. Le vom ţine acolo până la primăvară când ne vom putea apuca de treabă”, am aflat de la Gheorghe Cega, secretarul Primăriei Ulma.
Preotul din acea zonă a strâns până acum peste 10.000 lei din donaţii de la oamenii cu suflet, bani ce vor fi păstraţi în contul bisericii până în primăvară, când se vor demara lucrările pentru construcţia unei locuinţe.
Cei care vor să-i ajute pe necăjiţii din familia Loba pot lua legătura cu secretarul Primăriei Ulma, Gheorghe Cega, sau cu preotul paroh din zonă. In schimb vor primi zâmbetele sincere ale unor copii bătuţi mult prea aspru de soartă, a căror dorinţă este ca iarna aceasta să nu fie prea aspră ca să poată să apuce primăvara. (Cristina RUSTI)

Vezi si

AirConnect iar spune că va zbura vara viitoare de la Suceava la Constanța

AirConnect va zbura vara viitoare de la Constanța la Suceava, Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca, a …

2 comments

  1. Un lucru cat se poate de omenesc…bravo celor ce au facut aceste donatii,,Dar primarul ce face, este ocupat cu primirea baxuriilor de peste gard??? PETREA mergi si ajuta familia care te-a votat..

  2. Multumim ziarului Obiectiv pentru mediatizarea acestui caz social. Semnalul de alarma a fost tras, insa acest lucru nu este suficient. O singura actiune de acest fel nu duce implicit la rezolvarea acestui caz. Exemplul Federatiei Patronale a IMM-urilor din Judetul Suceava ar trebui urmat si de alte organizatii.Impreuna suntem mai puternici si putem construi un adapost acestei familii napastuite.