Thursday , May 16 2024

Colegiul National "Stefan cel Mare"- cel mai bun liceu din judet, la examenul de bacalaureat

La Colegiul Na]ional “{tefan cel Mare” un singur elev nu a reu[it s\ ob]in\ nota [ase u la unele licee tehnice din jude] abia po]i g\si c=te un elev promovat pe listele afi[ate la avizierele [colilor u la colegiile  “Samuil Isopescu” sau de Industrie Alimentar\, la Grupul {colar Cajvana [i la Liceul Particular Nr.1 s-au `nregistrat cele mai slabe rezultate din `ntreg jude]ul u 3.515 contesta]ii au fost depuse `n cursul zilei de ieri de elevii suceveni nemul]umi]i de notele ob]inute la examenul de bacalaureat u [i `n acest an, Suceava este jude]ul cu cei mai mul]i promova]i la bacalaureat din ]ar\ t
Dac\ `n 2010, jude]ul Suceava era desemnat ca fiind jude]ul cu cea mai mare rat\ a promovabilit\]ii, aproape 90% dintre cei care `[i `ncheiaser\ socotelile cu ciclul liceal reu[ind s\ ob]in\ calificative de trecere, [i `n acest an jude]ul nostru r\m=ne frunta[ la num\rul promova]ilor, cu un proceent de 65,03 %. Suceava este urmat\ de Harghita 64,03%, Constan]a 60% [i S\laj 57%, jude]e `n care pu]ine au fost unit\]ile [colare `n care au fost montate camere video de supraveghere `n s\lile de examinare.
La nivel na]ional, promovabilitatea la prima sesiune a bacalaureatului din 2011 a fost de aproape 45%, cea mai mic\ din ultimele dou\ decenii.
O situa]ie a candida]ilor la examenul de bacalaureat prezentat\ de Inspectoratul {colar Jude]ean Suceava `nainte de rezovarea valului de contesta]ii relev\ faptul c\ din cei 7.147 de elevi care au sus]inut acest examen, 2.494 (35%) nu au reu[it s\ ob]in\ nici m\car nota [ase, calificativul minim pentru a promova examenul de final de liceu.
De[i toate colegiile, liceele [i grupurile [colare din jude] se afl\ `ntr-o str=ns\ competi]ie `n a recruta un num\r c=t mai mare de elevi, `n acest sens multe dintre ele demar=nd cu luni bune `nainte de terminarea anului [colar campanii de promovare, rezultatele `ngrijor\toare ale bacalaureatului dau multor [coli planurile peste cap, pu]ini vor fi elevii care vor prefera s\ opteze pentru un liceu unde rata promovabilit\]ii la bac abia se apropie de 20.
Nou\ licee din Suceava au rata promovabilit\]ii sub 50%
La Colegiul Tehnic “Samuil Isopescu” s-au `nregistrat cele mai slabe rezultate din `ntreg jude]ul, iar
odat\ cu afi[area rezultatelor, rar puteai g\si c=te un “reu[it” pe listele de la avizierul [colii. Din cei 189 de examina]i, 175 au picat bacalaureatul, procentul de promovabilitate `nregistrat de Colegiul “Samuil Isopescu” fiind de 12,6%. Paradoxul este c\, de[i la proba de evaluare a competen]elor lingvistice de comunicare oral\ `n Limba rom=n\, o serie de elevi ap\reau ca fiind evalua]i ca fiind utilizatori experimenta]i, aceea[i elevi nu reu[iser\ s\ ob]in\ la proba scris\ de Limba [i literatura rom=n\ nici m\car un punct pe l=ng\ cel oferit din oficiu.
~n aceea[i situa]ie deloc m\gulitoare se afl\ [i Colegiul Tehnic de Industrie Alimentar\, unde din cei 309 de absolven]i ai ciclului liceal, 251 nu au reu[it s\ ob]in\ nici nota minim\ de [ase, necesar\ pentru a promova examenul maturit\]ii. Din tab\ra unit\]ilor [colare ce au `nregistrat rezultate ru[inoase face parte [i Colegiul Tehnic “Petru Mu[at”, unde procentul de promovabilitate este de 23,4%, dintre cei 235 de candida]i, 180 ob]in=nd note mai mici de [ase. ~n anul 2010, aproape 50% dintre absolven]ii colegiului reu[eau s\ ob]in\ calificative de trecere `n cadrul examenului de bac sus]inut `n prima sesiune.
Rezultate slabe s-au `nregistrat [i la Grupul {colar din Cajvana, unde, pe l=ng\ faptul c\ num\rul absen]ilor a fost deosebit de mare, nici cei care s-au prezentat `n s\lile de examinare nu au dat dovad\ de o preg\tire [colar\ foarte temeinic\. 8,3% a fost rata promovabilit\]ii la unitatea c\jv\nean\, din cei 216 candida]i, doar 18 reu[ind s\ fie admi[i la bac.
De asemenea, la Grupul {colar “Vasile Deac” din Vatra Dornei procentul este de doar 31%, 21 de absolven]i dintr-un total de 68 promov=nd examenul de sf=r[it de liceu.
Rezultatele ob]inute de absolven]ii Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza”, (51,5%), plaseaz\ unitatea [colar\ `n fruntea clasamentului liceelor tehnice, fa]\ de anul 2010 institu]ia `nregistr=nd [i o cre[tere a num\rului de absolven]i promova]i (36% `n 2010). Din cei 262 de elevi ai colegiului tehnic men]ionat, 136 au ob]inut calificative de minim [ase.
Alte licee care au rata promovabilit\]ii sub 50% sunt Colegiul Agricol F\lticeni (43,5%), Colegiul Tehnic “La]cu Vod\” Siret (36,5%), Grupul {colar “Vasile Deac” Vatra Dornei (31%) [i Grupul {colar “Ion Nistor” Vicovu de Sus (21,1%).
Liceele cu promovabilitate de peste 95%
~n 2010, cinci licee sucevene se puteau m=ndri cu un procent al promovabilit\]ii de 100%. Este vorba despre Colegiul “Petru Rare[” Suceava, Colegiul Militar “{tefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, “Eudoxiu Hurmuzachi” R\d\u]i, Liceul cu Program Sportiv Suceava, {coala Cre[tin\ Filadelfia [i Grupul {colar Bivol\rie. ~n acest an, doar Grupul {colar Bivol\rie nu a `nregistrat niciun candidat respins, `ns\ este de men]ionat c\ la acest liceu au fost examina]i doar nou\ elevi.
Liderul clasamentului promovabilit\]ii este Colegiu Na]ional “{tefan cel Mare (99,5%), unde un singur elev nu a reu[it s\ ob]in\ nota [ase.
“Elevul care a picat bacalaureatul a fost punctat cu minim 5 la toate probele scrise sus]inute. Rezultatele sunt pe m\sura a[tept\rilor nostre, chiar dac\ unii elevi au fost nemul]umi]i de nivelul `nalt de dificulate al subiectelor la proba de Informatic\. Notele relev\ preg\tirea [i implicarea elevilor no[tri”, a declarat Dan Popescu, directorul Colegiului “{tefan cel Mare”. Colegiul Na]ional “Mihai Eminescu”  [i Colegiul Na]ional “Eudoxiu Hurmuzachi” ocup\ pozi]ia secund\ `n topul promova]ilor, ambele cu procente ale promovabilit\]ii de peste 99%. La Colegiul Na]ional “Petru Rare[” trei elevi au fost declara]i respin[i, rata promovabilit\]ii fiind de 98,9%.
Topul liceelor care au `nregistrat cele mai bune rezultate este completat de Colegiul “Nicu Gane” din F\lticeni- 97,2%, Colegiul de Arte “Ciprian Porumbescu” – 97%, Colegiul Militar “{tefan cel Mare” C=mpulung Moldovenesc – 98,8% [i Colegiul Na]ional “Drago[ Vod\” C=mpulung Moldovenesc – 98,8%.
La Colegiul Na]ional de Informatic\ “Spiru Haret” din cei 141 de absolven]i ai unit\]ii, 41 nu au ob]inut note de trecere la bacalaureatul sus]inut `n aceast\ sesiune, rata celor promova]i fiind de 71%. Cea mai mare not\ ob]inut\ de un absolvent al liceului men]ionat este 8,98. Rezultate mul]umitoare s-au `nregistrat [i la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” unde 83,1% dintre examina]i au ob]inut note peste [ase.
Cei mai preg\ti]i absolven]i ai ciclului liceal s-au dovedit a fi elevii Andreea Panduru, Carmen Miruna Rusu, de la Colegiul Na]ional “{tefan cel Mare”, [i eleva Blarariu M\d\lina Andreea, de la Colegiul Na]ional “Petru Rare[“, toate trei reu[ind s\ ob]in\ 9,96- media notelor bacalaureatului.
9,93 au ob]inut elevele Raluca Diana Pro]iuc, de la Colegiul Na]ional “Mihai Eminescu”, [i Anca Dr\gan de la “Ion Luca” Vatra Dornei. Mihai Boicu, de la Colegiul de Arte “Ciprian Porumbescu”, a fost notat cu 9,90 la cele trei probe ale bacalaureatului.
Promovabilitate de 8,3 % la Liceul Particular Nr.1
Calitatea actului educa]ional este frecvent contestat\ `n cazul institu]iilor de `nv\]\m=nt particulare, ele fiind considerate de mul]i doar ca o ultim\ solu]ie pentru ob]inerea unei diplome de bac. Doar c\ mul]i dintre absolven]ii acestor licee mai au de a[teptat p=n\ s\ ob]in\ diploma de bac, tin=nd cont c\ un num\r destul de `nsemnat de elevi nu au reu[it s\ promoveze. La liceul patricular Nr.1, din cei 216 examina]i, doar 18 elevi au reu[it s\ treac\ examenul, procentul celor promova]i situ=ndu-se undeva sub 10%. Nota cea mai mare ob]inut\ a fost de doar 6,8. Situa]ie ceva mai bun\ se `nregistreaz\ la {coala Cre[tin\ Filadelfia unde din totalul de 84 de examina]i, 68 au fost declara]i “reu[i]i”.
La liceul particular “Virgil Madgearu” rata promovabilit\]ii este de 52,4%, `ns\ notele de trecere ale elevilor promova]i abia dac\ dep\[esc cu c=teva sutimi nota minim\ [ase.
Val de contesta]ii depuse de elevii suceveni, dup\ afi[area rezultatelelor
3.515 contesta]ii au fost depuse `n cursul zilei de ieri de elevii suceveni nemul]umi]i de modul `n care le-au fost evaluate lucr\rile. Cele mai multe contesta]ii s-au `nregistrat la Limba [i literatura rom=n\, unde pentru 1.144 de elevi notele nu au fost tocmai pe m\sura a[tept\rilor. Dup\ spusele lor, pe l=ng\ faptul c\ subiectele au avut un nivel de dificultate peste medie [i profesorii au fost foarte exigen]i la corectur\, astfel `nc=t `[i vor `ncerca norocul la sesiunea de contesta]ii. 1.067 de lucr\ri de Matematic\ vor fi recorectate [i 619 lucr\ri la disciplina Biologie. 21 de discipline cuprinse `n lista probelor de bacalaureat au `nregistrat c=te cel pu]in o contesta]ie, singurele discipline la care nu s-a sesizat nicio nemul]umire fiind Informatic\ T2 Pascal [i Chimie anorganic\ T2 Nivel II.
Conform metodologiei, în situa]ia în care se constat\ diferen]e de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea ini]ial\ [i cele de la contesta]ii, pre[edintele comisiei de contesta]ii decide reevaluarea lucr\rilor respective de c\tre o a treia comisie.
Pentru cei care `ns\ nu vor reu[i s\ ob]in\ not\ de trecere nici dup\ contesta]ii, exist\ o nou\ [ans\. Aceasta vine odat\ cu noua sesiune de bacalaureat, pl\nuit\ s\ debuteze `n toamn\. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Urmărire la Moldovița după un individ beat care conducea un ATV neînmatriculat

Miercuri seara, la ora 22.50,  pe raza comunei Moldovița, satul Râșca, polițiștii au efectuat semnalul …

No comments

  1. BRAVO STEFANISTILOR. Aceasta denota ,ca in acest colegiu nu intra toate loazele si toate toapele.La ”Stefan cel Mare” s-a facut din totdeauna carte , nu s-a umblat cu fofarlica. Esti bun , treci, nu esti bun la coada vacii. Sunt mandru ca am absolvit acum 42 de ani acest liceu.

  2. La liceul Cuza A fost pus LUPU paznic la oi.

  3. Probele au fost suptavegheate video sau nu ? Daca nu reyultatele pot fi false.

  4. Funeriu este cel mai prost ministru din istoria Romaniei, dar acest examen de bac a fost genial!
    Ecaterina Andronescu este de vina pt. aceste rezultate, deoarece la cat este ea de limitata a desfiintat scolile profesionale si de ucenici, care in anii ’90 inca scoteau meseriasi buni (fara bac, evident). Deci 40% din generatia actuala nici nu ar fi trebuit sa dea examen de bac, pt. ca nu au capacitatea mintala necesara si nici nu este interesul lor.
    DACA MONTA DOMNU FUNERIU CAMERE DE LUAT VEDERI SI LA ALEGERILE GENERALE………….., CE S-AR FI INTAMPLAT