Saturday , April 27 2024

Cloaca plină de șpăgari de la Permise, Poliție și RAR Suceava, spartă de procurori. Peste 1,2 milioane de euro, ceasuri, bijuterii și opt autoturisme de lux confiscate

Serviciul Teritorial Suceava al DNA a efectuat ieri 67 de percheziții în trei dosare privind săvârșirea unor fapte de corupție la Serviciul Permise Suceava, RAR, Poliție și la domiciliile mai multor angajați ai acestor structuri n orice analfabet din județ și-a putut cumpăra permisul de conducere cu  6 -7.000 de euro. Toate hârburile sau mașinile furate din străinătate au putut fi înmatriculate la Suceava cu șpăgi de 200 -1.000 de euro. Citiți mai jos cum era organizată gruparea de la  Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava, Registrul Auto Român (RAR) Suceava și Poliția Rutieră Suceava


Potrivit unui comunicat al DNA, în urma efectuării a 67 de percheziții în București și în județele Suceava, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Neamț și Bacău, au fost ridicate sume de bani și bunuri în valoare de peste un milion de euro, după cum urmează: 1.225.000 euro; 790.000 lei; 12.000 dolari; 1.500 lire sterline; 37 ceasuri de lux; 21 brățări; 18 lanțuri și 4 pandantive de aur; 8 autoturisme de lux.
În cele trei dosare, procurorii anticorupție desfășoară cercetări în legătură cu comiterea, de către mai mulți funcționari publici printre care și polițiști și alte persoane, a următoarelor infracțiuni: luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, constituirea unui grup infracțional organizat și spălarea banilor.

Potrivit mai multor surse, pe lângă mita luată pentru permise, acțiunea vizează și o rețea de angajați de la Permise, RAR și polițiști care de ani de zile facilitează la Suceava înmatricularea mașinilor de lux furate din UE.

Concret, în perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (RAR).


Gruparea ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

 Şpagă de 300-1.500 de euro la traseu și 3.000 – 6.000 de euro la “sală”

Conform DNA, modul de funcționare a acestui grup s-ar fi axat în primul rând pe coordonarea și planificarea activității de examinare practică a candidaților într-o asemenea manieră încât să asigure promovarea contra unor sume de bani cuprinse între 300 – 1.500 euro la traseu și 3.000 – 6.000 euro la examinarea teoretică.
Anchetatorii susțin că persoanele care nu aveau acces direct la examinatori, în cazul în care doreau să le fie facilitată promovarea probei practice pentru un anumit candidat, trimiteau în dimineața zilei de examinare sau anterior numele persoanelor care urmează să susțină proba practică pentru permisul de conducere, însoțite de o copie/fotografie a cărții de identitate.
Ulterior, un angajat al Serviciului Permise Suceava centraliza datele acestor persoane și, după imprimarea efectivă a tabelelor cu programarea, de către unul din șefii Serviciului, se deplasa în biroul agenților de poliție unde se desigilau plicurile în vederea identificării atât a persoanelor cu privire la care a primit datele, cât și cu privire la identitatea lucrătorului de poliție care îl va examina.
După identificare, se lua legătura cu examinatorul căruia i-a fost repartizat candidatul.
În cazul în care examinatorul se afla în aceeași încăpere, angajatul de la Serviciul Permise îi comunica în mod direct numele candidatului și îi făcea o scurtă prezentare a persoanei acestuia, oferindu-i detalii referitoare la filiera din partea căreia vine, unde locuiește acesta, dacă aptitudinile sale referitoare de conducerea autovehiculului sunt corespunzătoare.
În cazul în care se afla în teren, examinatorul primea datele cu privire la candidat prin mijloace de comunicare cât mai conspirate, respectiv prin intermediul diferitelor aplicații telefonice.
Procurorii spun că simpla menționare a numelui unui candidat presupunea automat faptul că acesta urma să remită o sumă de bani cu titlu de mită (care nu era standardizată, ci varia, în funcție de profilul candidatului).

200 – 1.000 de euro pentru omologarea și înmatricularea oricărui hârb

In ceea ce privește cel de-al doilea palier infracțional, în legătură cu înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 – 1.000 euro, omologarea/verificarea RAR, precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.

Practic, aceștia, în timp, și-au făcut chiar un “renume”, în sensul că puteau facilita cu succes omologarea/verificarea RAR, precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcționari publici, contra unor sume de bani, cu atribuții în ceea ce privește aceste activități (ingineri RAR, precum și agenți de poliție, respectiv ofițeri de poliție cu atribuții de aprobare a documentelor din cadrul Serviciului Permise Suceava).
Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnică, respectiv înmatricularea autoturismelor erau realizate rapid, fără a mai fi nevoie de programare, iar în unele cazuri, chiar în condițiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecțiuni tehnice majore.

Scandal între DNA și MAI. Procurorii s-au enervat că Ministerul de Interne a anunțat înaintea lor „mita din lighean”

 Direcția Națională Anticorupție a transmis în cursul zilei de ieri un comunicat de presă în care acuză comunicarea publică făcută de Ministerul de Interne cu privire la perchezițiile făcute joi, într-un dosar în care mai mulți polițiști și angajați RAR sunt cercetați pentru fapte de corupție. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerul Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă, la sediul MAI, în care a dat detalii despre acțiunea de joi.

„Probele administrate au evidențiat crearea unei rețele de intermediere a obținerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice și a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 și 7.000 euro pentru un permis. Printre suspecți sunt și angajați ai Serviciului de Permise și Înmatriculări Suceava, dar și alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obținere a permiselor de conducere și înmatriculare a vehiculelor”, a anunțat Dajbog.

După anunțul făcut de purtătorul de cuvânt al MAI, Direcția Națională Anticorupție a transmis un comunicat de presă în care susține că declarația „nu are la bază date oficiale din ancheta penală”.

„Comunicarea oficială cu privire la dosarele DNA se face exclusiv de către DNA, după aprobarea procurorului de caz și în limitele prevăzute de normele interne și directivele UE în materie. În consecință, comunicarea publică a MAI cu privire la acțiunile DNA din data de 26 noiembrie 2020, nu are la bază date oficiale din ancheta penală și se bazează pe presupuse surse judiciare”, se arată în comunicatul DNA. (O.S.)

Vezi si

 Bărbat din Șcheia, lăsat fără un telefon de 1.500 de euro de doi escroci  care l-au păcălit ”ca la carte”

Joi dimineață,  la sediul Secției 9 Poliție Rurală Șcheia s-a prezentat  un bărbat de 31 …

No comments

  1. Majoritatea celor care au susținut examenul pentru obținerea unui permis de conducere sunt tineri între 18/19 ani, mulți dintre ei fiind terorizati de comportamentul abuziv a inculpatului BLINDU CRISTIAN.
    Cei care anchetează acest caz ar trebui să vizioneze și înregistrările video ale acestuia din timpul examinărilor.
    Pentru acest individ și nu numai pentru el ar trebui să se meargă mai departe și anume cum și în ce condiții au fost angajați la acest serviciu.
    De regulă polițiștii adevărați muncesc din greu.
    Aceștia însăși fac parte din categoria ,, JIGODIILOR CU PILE ,,
    Cu ocazia sărbătorilor de iarnă le urez: ,, LA MULȚI ANI și D.N.A. să vă binecuvânteze.

  2. Confucius spunea: ‘Nu astepta raspunsuri imposibile, mai bine schimba intrebarea”

  3. Este cunoscuta practica la nivelul judetului , a se vedea cazul recent de la Spitalul jud. cele mai vechi de la APIA, , Casa de Pensii s.a. la toate aceste institutii nelegiuirile au fost facute de persoane inscaunate si sustinute de acelasi lider arhicunoscut ………

  4. Instructorii întreținea aceasta filiera în special instructorii de la școlile profesionale de la Liceele și Colegiile Tehnice din municipiul Suceava, cum ar fi Colegiul Alimentar, Al. Cuza, Petru Mușat unde elevii erau obligați la aceste practici.

  5. sa vezi acum ce de codamnari cu suspendari o sa apara . !!! Oare de ce ?

  6. porcimea cu epoleti

    Cum va explicati ca muulti ajentzi de politie de la Serviciul Rutier Suceava au averi considerabil mai mari, ca sa nu le zic uriase, fata de posibilitatile lor de venit, chiar peste posibilitatile lor de a se imprumuta ???
    In special imobiliare dar si automobile de lux.
    De unde???
    Cat costa inmanarea ilegala, la purtator, a unui permis retinut???
    Cine conduce Caracatita returnarii permiselor si pt. ce sume?
    Prea multa porcime cu epoleti… prea multi morti si raniti pe soselele din judet!!!
    Prea multa coruptie!!!

  7. Spre cale de consecinta, toate permisele obtinute fraudulos trebuiesc anulate.
    Nu s-a mentionat INCA, despre cei care au avut permisele retinute pe diverse perioade si le-au primit imediat dupa. Si aici e o cloaca la fel de mare si cu recompense grase.
    Cam cum se simte un politist cinstit care sanctioneaza pe buna dreptate un sofer cu retinerea permisului pt.30 sau 60 de zile, iar dupa o saptamana il opreste iar pt. viteza plus altele si acelasi sofer prezinta acelasi permis retinut la control?
    Ar putea cei de la Anticoruptie sa ne spuna ce si cum despre cazuri de acest fel?
    Toti cei vinovati sa fie pedepsiti. EXEMPLAR pt.gravitatea consecintelor.
    Aici vor fi judecati cum vor fi judecati, dar credeti ca nu sunt partasi la multe din accidentele mortale petrecute si cu concursul lor?
    Aici nu e de gluma, Suceava este in top accidente grave cu morti si raniti.Saptamanal si de multe ori zilnic.
    Vad ca Eureanu nu mai da nici un comunicat. Epureanu tace. Oare DE CE?