Wednesday , March 29 2023

Circulație în condiții de iarnă, fără probleme deosebite, pe drumurile naționale din județ. Recomandări ale polițiștilor pentru șoferi

Prefectura Suceava a informat, duminică dimineață, că Secția Drumuri Naționale Suceava a acționat cu utilajele prestatorului de servicii și cele proprii (ATB și Unimog, 67 de ieșiri) pentru deszăpezirea drumurilor aflate în administrare începând cu data de 04 februarie 2023, ora 11.00. În această perioadă de timp s-au consumat 636 tone sare. Duminică, în jurul orei 09.00, erau  în acțiune 22ATB și 4 Unimog, în primele ore ale dimineții fiind dispersate circa 156 tone sare. Drumurile naționale din zona administrată de SDN Suceava sunt curate cu mici porțiuni cu zăpadă viscolită (DN17A, CRD, 2H, 2E, 15C, 29A), în timp ce DN29, DN17, VO2P sunt curate și umede cu mici porțiuni de zăpadă frământată mai mică de 1cm.

Pe căile de circulație rutiere administrate de Secția Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc circulația este asigurată în condiții de iarnă, fără probleme deosebite. Carosabilul este acoperit cu zăpadă frământată 0÷1cm pe DN 17A, DN 17B și DN 18 și umed pe celelalte sectoare de drum administrate. Există zone cu zăpadă viscolită pe DN 2E, unde se acționează până la încetarea vântului.

Pe parcursul nopții s-a acționat pe toate sectoarele de drum național din administrarea SDN  Câmpulung Moldovenesc cu 35 utilaje dotate cu lamă și răspânditor și s-au consumat circa 520 tone sare. Situația este monitorizată permanent, se intervine în funcție de starea vremii și condițiile de trafic.

De asemenea, IPJ Suceava a informat  că peste 100 de polițiști și 35 de autospeciale de poliție se află pe drumurile publice din județul Suceava pentru monitorizarea și fluidizarea traficului, desfășurând activități pentru siguranța circulației rutiere. Totodată, se acționează pentru monitorizarea circulației în condiții de iarnă dar și pentru identificarea șoferilor care nu respectă legislația rutieră sau care conduc vehicule sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise.

Având în vedere condițiile meteo din județul Suceava, pentru a preveni producerea accidentelor rutiere, polițiștii suceveni recomandă conducătorilor auto să manifeste prudență sporită la volan, să marească distanța în mers și să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.

Aşadar, reduceţi și adaptați viteza în funcțide de condițiile de carosabil!

Foarte important este să aveți mașina echipată pentru sezonul rece, nu plecați la drum dacă nu ați schimbat anvelopele de vara cu cele de iarnă.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite și pe timpul zilei, pentru a fi mai vizibili în trafic.

De asemenea, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare. Obligaţia conducătorilor de vehicule să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor, când vizibilitatea este redusă sub 100 de metri. Această viteză permite oprirea în condiţii de siguranţă, atunci când pe drum apare o situaţie de pericol. Regula este valabilă pentru toate categoriile de drumuri. Se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că parbrizul, geamurile laterale şi luneta vă oferă o vizibilitate foarte bună. Este necesar ca ștergătoarele și instalația de climatizare să funcționeze perfect.

Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculul din faţă astfel încât să puteţi opri în siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte sau opreşte subit.

Nu frânaţi brusc!

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare.

Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile!

Nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule!

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări în locuri nepermise.

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul. Reamintim obligația conducatorilor de autovehicule cu masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenții la vehiculul care se afla pe partea carosabilă a drumului public. Recomandăm și celorlalți conducatori auto să poarte acest echipament.

Respectați-vă partenerii din trafic! Mare atenție la pietoni și bicicliști.

Mai trebuie precizat că aceste condiții meteo impun o manieră specială de conducere a autovehiculelor. Aderenţa scăzută a pneurilor la suprafaţa de rulare şi vizibilitatea redusă trebuie să-i determine pe cei de la volan să-şi sporească prudenţa, să circule cu viteză mult redusă, în funcţie de particularităţile drumului şi traficului, să mărească distanţa de siguranţă dintre vehicule şi – foarte important – să evite efectuarea depăşirilor… Cele mai complexe şi periculoase manevre în trafic!

Nu în ultimul rând, având în vedere cazuistica înregistrată dar și pericolele generate de acest comportament în trafic, polițiștii avertizează cu privire la atenția pe care trebuie să o manifestăm atunci când conducem vehicule. Alte preocupări atunci când suntem la volan (vorbitul la telefon, accesarea comenzilor radio, realizarea de filmări cu diverse mijloace tehnice, etc.) ne pot distrage atenția, doar și câteva secunde putând fi determinante.

Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii, trebuie să fie conştienţi de faptul că sunt mai puţin vizibili în trafic. De aceea, trebuie să evite deplasările pe partea carosabilă, iar atunci când sunt nevoiţi să o facă, să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii reflectorizante, să se angajeze în traversarea străzii doar prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător şi numai după o temeinică asigurare.

 

 

Vezi si

Pe 2 aprilie, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, clădirea Primăriei Suceava va fi iluminată în albastru

Studenți ai specializării Asistență Socială, anul II, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) care își …