Friday , April 26 2024

Circa 800 de debranşări pe lună de la reţeaua centralizată de termoficare

debransare [800x600]

Directorul societăţii Termica, Ovidiu Dumitrescu, a făcut apel către preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari din oraş, ca să nu mai accepte atât de facil debranşarea de la sistemul centralizat. Primarul Ion Lungu a spus că nu va împiedica pe nimeni, cu condiţia respectării legii u în opinia conducerii Primăriei şi a societăţii Termica, dar şi conform opiniei unor şefi de asociaţii de proprietari, situaţia se datorează incertitudinii pe care tot mai mulţi cetăţeni o au faţă de viitorul termoficării centralizate

Numărul sucevenilor care vor să se debranşeze de la sistemul centralizat de termoficare dă semne tot mai pronunţate de creştere, în ultima lună. Asta s-ar datora, în opinia conducerii Primăriei şi societăţii Termica, dar şi conform opiniei unor şefi de asociaţii de proprietari, incertitudinii pe care tot mai mulţi cetăţeni o au faţă de viitorul termoficării centralizate.
Ieri, în timpul unei şedinţe care a avut loc la Primăriei şi la care au participat mai mulţi şefi de asociaţii de proprietari, aceste aspecte au fost relatate de Ovidiu Dumitrescu, cel care este director al SC Termica SA Suceava. Potrivit acestuia, în ultimele zile numărul cererilor de debranşare de la reţeaua centralizată de termoficare centralizată a Sucevei ar fi în jur de 30, uneori până în jur de 40 pe zi.
Dacă s-ar lua în calcul doar zilele lucrătoare, ar însemna că între şase sute şi opt sute de cereri de debranşare vor fi, lunar, în această vară, la Termica. Situaţia este tot mai gravă în condiţiile în care, în anii în care societatea nu se afla în mari dificultăţi financiare şi avea un acces mai mare la piaţa de energie electrică, între şase sute şi opt sute de cereri de debranşare erau depuse în sezonul cald, din mai până la începutul lui octombrie.
Ovidiu Dumitrescu a mai atras atenţia şi asupra unui fenomen mai aparte, care a fost trecut cu vederea şi anume cel al debranşărilor la limita sau cu încălcarea legii. Astfel, sunt situaţii în care cetăţenii nu mai aşteaptă să primească aprobările şi îşi montează centrala termică pe gaz, după care vin pentru o aprobare formală de debranşare deoarece aceasta a fost făcută, deja. Practic, susţine Ovidiu Dumitrescu, Termica este pusă în faţa unui fapt împlinit, iar el a estimat că există riscul ca media pe zi a acestor situaţii, în Suceava, să treacă de zece.
In aceste condiţii, Ovidiu Dumitrescu a cerut preşedinţilor, dar şi administratorilor asociaţiilor de proprietari din oraş să nu mai permită debranşări într-o manieră foarte facilă. El a arătat că în caz contrar, există riscul ca să se ajungă la un nivel sub 17 mii de locuinţe racordate la sistemul centralizat de termoficare. Odată ce acest prag minim de 17 mii de locuinţe a fost coborât, rentabilitatea sistemului ar avea tot mai mult de suferit.
O opinie nu neapărat diferită, dar mai nuanţată a avut primarul Ion Lungu. Potrivit primarului, chiar dacă numărul cererilor de debranşare aprobate în următoarele luni va conduce la situaţia în care numărul locuinţelor racordate la reţeaua de încălzire centralizată să fie sub 17 mii, nu înseamnă neapărat că aceasta va fi mai puţin eficientă, ci că vor fi alte costuri de funcţionare. De fapt, după cum a mai încercat să spună Ion Lungu, orice debranşare de la sistemul centralizare are ca efect o dezechilibrare la nivel de scară sau de bloc. „Niciodată costurile pe scara respectivă nu se mai închid”, a spus primarul.
De aceea, el a făcut apel la suceveni să aibă în vedere acest aspect şi a reamintit că va fi organizată, astăzi, o licitaţie în baza căreia va fi delegată gestiunea timp de 20 de ani a sistemului centralizat de termoficare. Primarul este de părere că eforturile depuse până acum de municipalitate ca să fie înfiinţată o nouă centrală termică nu ar trebui să fie în zadar, iar sucevenii trebuie să se înveţe să plătească utilităţile pe care le consumă.
Pe de altă parte, primarul Sucevei a spus că nu se poate opune sucevenilor de a se debranşa, cu toate că el, personal, nu este de acord cu această manieră de lucru. Asta însă cu condiţia ca să aibă în vedere şi faptul că debranşările trebuie să fie făcute cu respectarea legii şi a spus că nu înţelege cum este posibil ca să fie cazuri ca acelea la care s-a referit Ovidiu Dumitrescu în care cetăţenii întâi îşi montează centrale şi apoi cer aprobări. (Dan PRICOPE)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

3 comments

  1. bucovinean cinstit

    pt.lucian-nota 4,stai jos bardanule,banuiesc ca esti asistat social!

  2. ,,800 de debr. pe luna,,
    Minciuni, anul trecut in 2013 au fost in jur de 1200-1300 tot anul, asa ca eu raman la centralizat pt ca e mai convenabil. Si stai ca taie RUSUL gazul si o iau in freza aia cu centrale.
    Mai vb

  3. Foarte bine.Să-și pună lumea centrale si să nu se mai strice trotuarele cu săpături la canalizare apă caldă care veșnic sunt probleme.