Friday , April 26 2024

Cine și cum poate participa la ședințele Consiliului Local Suceava

Toți cei care vor dori de acum încolo să participe la ședințele Consiliului Local Suceava vor face dovada domiciliului sau reședinței pe raza municipiului și, de asemenea, participarea la ședințele care, de altfel, sunt „publice” va fi condiționată de completarea unei liste de prezență cu cel puțin 15 minute înainte de începerea lucrărilor ședinței.

Cu alte cuvinte, un consilier local poate să întârzie și, în virtutea mandatului său legal obținut, poate să ia cuvântul și să voteze cu privire la celelalte proiecte rămase în dezbatere pe ordinea de zi, dar un cetățean de rând nu, decât numai dacă ajunge înainte și se înscrie. În plus, trebuie să nu aibă ghinionul de a fi nimerit într-o sală cu alții mult mai grăbiți decât el. Asta pentru că dacă nu are loc pe scaune, nu va putea asista la ședință.

Toate aceste schimbări se vor discuta și – cel mai probabil – aproba de majoritatea consilierilor la ședința din data de 26 mai. Acolo, pe ordinea de zi, se va dezbate propunerea făcută de primarul Ion Lungu privind modificarea unei hotărâri din 2021, la solicitarea grupului USR, în sensul că „orice persoană interesată, cu domiciliul sau reședința în municipiul Suceava, poate participa la ședințe în limita locurilor disponibile (s.r.), prioritate având persoanele care s-au înscris pentru luare de cuvânt”. Proiectul respectiv ar putea stârni dezbateri (și) cu privire la faptul că este interzis accesul și cuvântul cetățenilor din alte localități pe probleme cu care ar putea, într-un context aparte, să aibă legătură sau interese legitime.

Practic, primarul de Suceava a revizuit o declarație pe care a făcut-o luna trecută, la ședința dinaintea Paștilor, în sensul unei restricționări mult mai largi a participării publicului la ședințele deliberativului, dar va pune în continuare condiții cum sunt cele enunțate mai sus. „Persoana care dorește să se înscrie la cuvânt referitor la un punct de pe ordinea de zi a ședinței va depune la registratură sau pe mail [email protected],  cel puțin cu 3 ore înainte de începerea ședinței, o cerere care să cuprindă numele și adresa de domiciliu, datele de contact și punctul de pe ordinea de zi la care dorește să ia cuvântul. În luările de cuvânt, persoanele interesate au obligația de a se limita strict la problema pusă în discuție, iar fiecare intervenție va avea o durată de maxim 3 minute. La începutul ședinței, înainte de aprobarea ordinii de zi, președintele de ședință anunță înscrierile la cuvânt ale cetățenilor, referitoare la proiectele vizate, precum și propunerile și sugestiile trimise în scris de către cetățeni. Pentru probleme care nu fac subiectul ordinii de zi, președintele de ședință solicită persoanelor interesate să completeze formularul de înscriere la cuvânt pentru capitolul Diverse” se menționează în noul proiect.

În proiectul respectiv nu este precizează în mod clar care este numărul locurilor disponibile la ședințele deliberativului local, ceea ce din nou ar putea fi o temă de discuții. (D.P.)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …

One comment

  1. Ar trebui primarul Sucevei si Consiliul local sa raspunda in fata cetatenilor de ce de 20 ani nu s-a facut nimic din ceea ce au promis , infrastructura rutiera a ramas ca acum 40 ani , nimic investitii social culturale sau sportive ,primarul Lungu a promis de cativa ani ca are deja inceputa lucrarea la sala polivalenta de 7000 locuri insa se vede ca a fost ca de obicei , o minciuna !!
    Au inchis si distrus intreprinderile industriale si au lasat sucevenii fara locurile de munca , fiind nevoiti sa migreze in masa in alte tari , ceea ce a generat o depopulare masiva a judetului cu pericolul de a deveni locuri pustii !!!!