Wednesday , November 30 2022

Chirurgia artroscopica si-a facut debutul in judetul Suceava

N patru pacien]i au beneficiat s=mb\t\ de interven]ii artroscopice la Spitalul privat Bethesda n `n urma unei investi]ii de 50.000 de euro, Spitalul Bethesda s-a dotat cu aparatur\ modern\ de chirurgie artroscopic\ n s=mb\t\, primii patru pacien]i suceveni au fost opera]i prin aceast\ nou\ tehnic\ de o echip\ format\ din chirurgi din Suceava [i Ia[i

La spitalul privat Bethesda a avut loc `n cursul zilei de s=mb\t\ prima interven]ie `n chirurgia artroscopic\ din jude]ul Suceava.
Directorului spitalului particular, doctorul {tefan Pu[ca[u, a ar\tat `ntr-o conferin]\ de pres\ c\ opera]iile de chirurgie artroscopic\ efectuate `n clinica pe care o conduce  reprezint\ un eveniment important pentru medicina din jude]ul Suceava. Aceste opera]ii chirurgicale au devenit posibile dup\ ce  a  fost achizi]ionat echipamentul necesar pentru chirurgie artroscopic\ de c\tre spitalul Bethesda. Aparatura medical\ ultramodern\ produs\ de firma Stryker a costat circa 50 000 de euro, o bun\ parte fiind asigurat\ prin dona]ii [i cu ajutorul ei sucevenii vor fi scuti]i de deplas\ri `n ]ar\ pentru a-[i rezolva problemele ortopedice mai sensibile, care reclam\ astfel de interven]ii chirurgicale.
Echipamentul a fost furnizat `n mare parte de c\tre doctorul american Andy Heyer de la Spitalul Providence din Portland Oregon SUA prin intermediul doamnei Kay Metsger, so]ia unui senator american din Portland statul Oregon, care a avut ocazia de a intra `n contact cu spitalul `n cadrul unei vizite `n zona Bucovinei acum pu]in\ vreme.
Doctorul Pu[ca[u a declarat c\ `n urma achizi]ion\rii acestei aparaturi, pacien]ii suceveni pot beneficia de o medicin\ performant\ pe plan mondial.
N O opera]ie artroscopic\ presupune o incizie mai mic\, de patru-cinci centimetri, asistat\ pe calculator

Astfel s=mb\t\, 19 februarie a.c., a avut loc prima interven]ie artroscopic\ `ntr-un spital din jude]ul Suceava,  cu medici autohton,  realizat\ de c\tre doctorii ortopezi R\zvan Bandac [i Mircea Macovei sub coordonarea doctului Dan Cionca de la Spitalul Universitar din Ia[i.
Doctorul Dan Cionca a precizat c\ chirurgia artroscopic\ reprezint\ o tehnic\ curent\ modern\ `n domeniul chirurgical, care are beneficii importante pentru pacient, cum ar fi caracterul minim evaziv [i are ca efect recuperarea rapid\ a acestora, `n trei patru zile, dar [i o reintegrarea socio-profesional\ rapid\ a acestuia, fa]\ de tehnicile chirurgicale clasice `n urma c\rora o recuperare dureaz\ mai multe s\pt\m=ni. Un alt beneficiu important al acestei tehnici este asigurarea unei investiga]ii am\nun]ite a patologiei articulare, a patologiei traumatice, a patologiei genunchiului, dar [i a patologiei degenerative. Acesta a mai declarat c\ chirurgia artroscopic\ se refer\ la articula]iile genunchiului, [oldului, um\rului, dar [i la articula]iile mai mici.
Doctorul sucevean R\zvan Bandac a ]inut s\ accentueze c\ acest tip de chirurgie este o premier\ `n Suceava [i a subliniat importan]a ei `n aceast\ zon\, deoarece Bucovina „este o zon\ turistic\, persoanele fiind predispuse la accidente de schi, de sanie sau altele de acest gen, accidente sezoniere, plus accidentele rutiere care pot duce la leziuni articulare grave”. Acesta a mai precizat c\ aceast\ interven]ie poate p\rea costisitoare la `nceput `ns\ ea aduce beneficii ulterioare foarte mari: un timp mai scurt de recuperare cu 50 p=n\ la 75 % mai rapid fa]\ de o interven]ie clasic\, nu necesit\ doze terapeutice de antibiotice, tratamentul anticoagulant se limiteaz\ la o treime fa]\ de interven]iile clasice. Chirurgia artroscopic\ este folosit\ la pacien]ii tineri, la atle]ii cu leziuni meniscale, leziuni ale ligamentelor `ncruci[ate care necesit\ o reabilitare foarte rapid\ sau cu scop paleativ la pacien]ii cu leziuni la articula]iile genuchiului.
Doctorul Marius Macovei a ad\ugat c\ aceast\ tehnic\ este adresat\ `n special pacien]ilor tineri [i celor care au o via]\ activ\, dar [i pacien]ilor cu o v=rst\ mai `naintat\ care prezint\ leziuni degenerative ale articula]iilor, ale cartilagiilor.
Doctorii ortopezi au prezentat [i tehnica de interven]ie artroscopic\ care const\ `ntr-o incizie mic\ de patru cinci centimetri care abordeaz\ articula]ia lezat\ [i utilizarea unei camere optice care capteaz\ imagini ale structurilor articulare `n timp real, leziunile meniscale put=nd fi excizate, iar `n cazul celor ligamentare se utilizeaz\ plastii ligamentare adecvate.
Cei trei doctori vor continua s\ lucreze `mpreun\ realiz=nd o sesiune de opera]ii odat\ pe lun\, iar cei care doresc s\ beneficieze de o interven]ie artroscopic\, trebuie s\-[i fac\ program\ri din timp.
Directorul spitalului Bethesda, doctorul {tefan Pu[ca[u, a declarat c\ pre]ul unei astfel de interven]ii este de 2000 de lei, un pre] adaptat la zona Sucevei dar [i la  „societatea `n care tr\im”, `n ace[tia banii fiind incluse toate cheltuielile aferente investiga]iilor [i tratamentul artroscopic, inclusiv cazarea `n spitalul Bethesda. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Peste 300 de polițiști suceveni acționează în perioada minivacanței de Sf. Andrei și 1 Decembrie

În perioada 30 noiembrie – 04 decembrie, polițiștii de ordine publică și rutieră din cadrul …

No comments

 1. De fapt d-na Kay a fost invitata la Steaua Sperantei de d-na Aura Vatamaniuc (Managaer Star of Hope Romania in Iasi) la o conferinta de prevenirea bolilor fizice si spirituale a mamelor care au copii cu dizabilitati. Dupa conferinta a vizitat mai multe localitati (familii, Case de Rugaciune) si asa s-a intilnit si cu dr. Puscasu si sotia dinsului. Discutind de nevoile medicale din zona Kay a avut inspiratia divina sa aduca la cunostinta altor cadre medicale din US (cu inima mare) aceste nevoi. Deci inca o data acest aparat special este rezultatul unei interventii supranaturale nu doar o simpla achizitie. Este uimitor cum Dumnezeu aranjeaza toate lucrurile in favoarea oamenilor care se tem de El si ii slujesc numai LUI.

  • Lacra Radulescu

   As vrea sa fac o foarte importanta precizare, care ma surprinde ca nu a fost facuta in articol. Acest aparat, asa cum Dr. Rodica Malos din Portland, OR, USA preciza, este rezultatul unei interventii supranaturale. Dumnezeu face miracole si astazi dar se foloseste de oameni.
   Dr. Rodica Malos impreuna cu sotul ei Stelica Malos au fost conectia principala si principalii promotori a legaturii intre spitalul Bethezda si Ms. Kay Metsger, si also legatura intre Star of Hope si Ms. Kay Metsger.
   Dr. Rodica & Stelica Malos sunt o familie de romani crestini, ce locuiesc in USA, foarte respectati in socieatea Americana si Romana din Portland, cu foarte multe conectii pe care Dumnezeu i-a binecuvintat. Una din conectii este Ms. Kay Metsger, si pentruca inima familiei Malos bate pentru Romania si Suceava, au mediat, au cheltuit timp, bani si multe rugaciuni si astfel aparatul a putut ajunge la Suceava.
   Inteleg dorinta lui Ionela, ca si Spitalul Municipal Suceava si alti doctori sa aiba facilitatea de a avea asemenea aparat, pentru a veni in ajutorul bolnavilor care au nevoie de aceste speciale interventii si care sunt scumpe aproape imposibile pentru multi oameni din Suceava.
   Acum este la latitudinea doctoruliu Puscasu cum foloseste darul primit si cit de permisibil pentru lumea in nevoie face utilizarea aparatului.

 2. Ionela
  Aici nu este vorba de o “achizitionare” a aparatului pentru chirurgie artroscopica. Dumnezeu a facut un mare favor sucevenilor cu acest aparat. Dumnezeu a atins inima d-nei Kay Metsger print-un grup de romani credinciosi din Portland care ingrijeau un doctor Roman (Dr. E. Ciudin) bolnav de cancer. Lumina raspindita de acesti credinciosi prin faptele si eforturile lor neobosite au miscat inima acestei femei si a vrut sa-L cunoasca si ea pe Dumnezeul acestor romani neobositi in fapte bune. Si Dumnezeu S-a lasat gasit. In tot timpul cit Dr. Ciudin suferea de cancer chiar aproape de moarte ingrijea de mama d-nei Kay in micul ei azil de batrini fara ca d-na Kay sa stie ca Dr. Ciudin urma sa plece in vesnicie intr-un timp asa de scurt. Aflind aceasta triste veste d-na Kay a fost miscat si mai profund de slujirea cu atita dragoste a celor din jur si a propus ca dupa moartea Dr. Ciudin sa faca o vizita in Romania sa cunoasca mai bine poporul roman si sa spuna romanilor de minunea facuta de Dumnezeu cu Dr. Ciudin ca L-a primit pe Domnul Isus in inima inainte de moarte. D-na Kay vizitind Romania a reusit sa-l cunoasca si pe dr. Puscasu care la rindul dinsului ajuta vaduvele si orfanii prin ingrijire gratuita. Dumnezeu i-a pus pe inima d-nei Kay (sefa salii de operatii pe cord deschis in Providence) sa discute cu citiva doctori de acolo sa ajute poporul roman rasplatind astfel faptele Dr. Ciudin care a ingrijit-o pe mama ei chiar daca dr. Ciudin personal suferea de acest cancer care i-a curmat viata.
  Povestea acestui aparat este mult mai lunga. Doar am vrut sa mentionez ca nu a fost doar o simpla achizitie ci este un semn ca Dumnezeu este in control peste vietile noastre si El binecuvinteaza pe cine vrea cind vrea si cum vrea EL. In toata aceasta reusita numai Dumnezeu merita toata gloria.
  Fii binecuvintata Ionela

 3. la noi in judet nu stiu sa se faca astfel de operatii de scolioza

 4. eu am o mica sugestie. avand in vedere ca avem si medici buni in suceava ca de exemplu d-nul bandac, ar trebui sa se faca cumva ca si operatiile de scolioza sa fie facute in spitalul judetean. avem destul de multe cazuri. din pacate se vad mai ales fete prin oras cu problema asta.

 5. e ciudat ca nu a putut achizitiona si spiatalul judetean suceava aparatura?
  nu cred….

 6. De ce nu putea sa achizitioneze si spitalul judetean Suceava o asemenea aparatura dupa cate investitii s-au facut in aceasta institutie!