Thursday , May 16 2024

Cetățenia română, miza scandalului de ultimă oră dintre politicieni cernăuțeni

Un deputat ucrainean cernăuțean care candidează la alegerile anticipate din 21 iulie într-o circumscripție din regiunea Cernăuți în care numărul românilor este mic și-a atacat de la tribuna Parlamentului ucrainean doi contracandidați despre care a arătat diverse acte care ar demonstra că au dublă cetățenie ucraineană și română, iar acest lucru ar fi ilegal. Cel puțin unul dintre cei doi contracandidați avea cunoștință de izbucnirea scandalului înainte ca acesta să se producă și, după mai multe zile de tergiversări, a organizat o conferință de presă în care a spus că documentele sunt false și a prezentat despre deputatul în funcție un alt document – procurat de pe facebook și asupra căruia sunt suspiciuni de fals – care ar indica cetățenia română a acestuia. O parte din documentele prezentate denotă că ar proveni din Suceava

 

Deputatul cernăuțean Maxim Bourbak a făcut apel la Serviciul de Securitate (SBU) și la Poliția Națională cerând să verifice informațiile publicate, precum și Comisiei Eelectorale Centrale cu cerința de a oferi o evaluare juridică, referitoare la deținerea de către doi contracandidați ai săi a cetățeniei române. „Cred că statutul de membru al candidatului “Slujitorul Poporului” nu va împiedica SBU să efectueze o investigație obiectivă a acestui fapt (aluzie la schimbările de șefi făcute de liderul informal al partidului “Slujitorul Poporului”, noul președinte Volodymyr Zelenski – n.r.). De asemenea, fac apel la președintele Volodymyr Zelensky: toată lumea vede prin “fețele noi” ale lupilor din piele de oaie, dar mai este încă timp pentru a corecta greșelile”, a rezumat Maxim Bourbak, citat de BukNews. Astfel, din cei 14 candidați pentru deputații poporului din circumscripția electorală 204 (circumscripția unde a fost ales Maxim Bourbak și unde candidează la alegerile acestea), doi au cetățenia română. Anatoli Palaniiciuc, candidat independent și Valerii Boznic, care candidează de la partidul „Slujitorul poporului”. Acesta din urmă are cetățenia României din anul 2016. „Am o întrebare: ce fel de oameni vor fi “servitori”? Am adresat SBU, Poliției Naționale și CEC pentru a verifica aceste informații. Ambii candidați au jurat pentru poporul român. Cred că este timpul pentru președintele Zelensky să clarifice sloganul: Slujitor al poporului ucrainean!”, a spus Maxim Bourbak. El a menționat că jurământul cetățeanului român este „să fiu loial poporului român și să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția și legile României”.

Bourbak prezintă în Rada Supremă date din România despre cetățenia română a contracandidaților săi

Informația privind cetățenia a fost făcută în timpul sesiunii din dimineața zilei de 2 iulie, când deputatul din partea „Frontului popular” (lider al acestui grup parlamentar) a luat cuvântul și a spus că, în regiunea Cernăuți mai mulți candidați la alegerile parlamentare anticipate din Ucraina au cetățenia română. „Fețele se presupune că sunt noi, dar metodele sunt vechi. Pe cine vor reprezenta acești candidați în eventualitatea unei eventuale alegeri? Conform Constituției din Ucraina, există o singură cetățenie – ucraineană. Funcționarii publici, deputați ai poporului, judecătorii ar trebui să aibă doar o singură cetățenie – ucraineană. Orice altceva este o încălcare a (legislației) cetățeniei”, a declarat, în cadrul ședinței Radei Supreme, deputatul cernăuțean. Date cu privire la cei doi contracandidați ai săi au apărut în unele vehicule mediatice locale din ziua precedentă, respectiv din data de 1 iulie. Practic, Bourbak a mutat scandalul de la nivel local în plenul Radei Supreme pentru mai multă vizibilitate.

Scandalul plutea în aer înainte de a fi detonată bomba de presă în parlamentul ucrainean

Pe de o parte, în presa cernăuțeană a fost vehiculată din data de 1 iulie ideea conform căreia „Candidații din Bucovina sunt cetățeni ai României”, deși cea mai mare parte a circumscripției 204 unde a fost ales și candidează din nou Maxim Bourbak face parte din nordul Basarabiei (vechiul ținut al Hotinului) și doar o mică parte este din nordul Bucovinei. Unul dintre critici este Petro Kobevko care a cerut acelora care se află în situația respectivă fie să renunțe la cetățenie, fie la candidatură. De asemenea, faptul că pe facebook s-ar fi comunicat că este vorba de înscenări nu l-a convins întru totul pe acesta că așa stau lucrurile.

În același timp, o parte a presei cernăuțene de expresie ucraineană a manifestat o abordare obiectivă, exprimând și punctul de vedere al avocatului Valerii Bojic care, potrivit celor postate pe molbuk.ua, a raportat pe pagina sa de Facebook (pe data de 30 iunie) că „se pregătesc provocări” împotriva lui. „În acest scop, deja se realizează documente false, care sunt planificate să fie distribuite pe Internet, prin Facebook, prin acorduri în mass-media și nu exclud posibilitatea difuzării minciunilor de către un deputat al poporului, pot fi fabricate date despre disponibilitatea afacerilor, a bunurilor imobile, a cetățeniei străine, a relațiilor personale cu privire la familie etc. Cu toate acestea, sunt gata pentru asta! și înțeleg logica acțiunilor lor: la urma urmei, au rămas trei săptămâni până în ziua votării …”- a scris Bojic, adăugând că țara se schimbă odată la cinci ani iar reacția la astfel de lucruri va fi rigidă și instantanee. Având în vedere că „dezvăluirile” despre o posibilă dublă-cetățenie au apărut pe 1 iulie iar în 2 iulie scandalul a fost mutat în Rada Supremă, este de luat în calcul că până atunci au existat anumite manevre ferite de ochii publicului, din moment ce Bojic anunța de pe data de 30 iunie că sunt posibile astfel de diversiuni și chiar că se va recurge la un demers al unui deputat.

În susținerea acuzațiilor sale Maxim Bourbak a apelat la un portal de date din România (http://www.euroavocatura.ro/ validator_CNP.php) și a explicat, într-un brieffing de presă din 3 iulie, că introducând CNP-ul pe care îl obținuse din datele ce proveneau de la autoritățile române și pe care le-a prezentat în Rada Supremă în data de 2 iulie, rezulta că într-adevăr acesta era un CNP corect și era al unui cetățean român, bărbat însă nu era menționat și numele acestuia.

Bojic îl evită pe Bourbak, dar ambii cer consulatului să le spună, oficial, dacă au sau nu cetățenia română

Pe 3 iulie, Bourbak a cerut public lui Bojic să depună cererea efectivă la Consulatul General al României la Cernăuți privind deținerea sau nu de către acesta a cetățeniei română – în condițiile în care credibilitatea partidului președintelui Volodymyr Zelenski și a candidaților săi continuă să fie mare și ridică probleme electorale serioase chiar și unor lideri politici mari. Probabil că solicitarea lui Bourbak s-a inspirat dintr-un mai vechiu demers pe care fiica lui Petro Kobevko, Olga l-a făcut, mai demult, către Consulatul General al României la Cernăuți și de unde a obținut o adresă cu privire la nedeținerea de către aceasta a cetățeniei române. Pe fondul acestui scandal, demersul Olgăi Kobevko a fost reamintit de către tatăl acesteia, în ziarul Chas.

Încurajat de demersul său și cu susținerea unor instituții media cernăuțene, Bourbak a continuat demersurile, prezentându-se la Consulatul General al României de la Cernăuți și așteptându-l pe Bojic să facă același lucru și să meargă împreună. Evident, acesta nu a apărut. BukNews nota, într-un articol apărut în ediția electronică din 4 iulie, despre „Candidații cu cetățenie română nu au venit să scrie o declarație la Consulatul General al României din Cernăuți”. Referirea era evidentă la contracandidații lui Bourbak din circumscripția 204: Palaniiciuc și Bujic.

Pe contul său de facebook a notat că are „alte documente care confirmă existența dublei cetățenii în Valerii Bojic, un candidat din partea partidului politic “Slujitorul poporului” și al lui Anatoli Palaniiciuc. Primul este o copie a certificatului de cetățenie a României pentru Valerii Bojic. Al doilea este o copie a pașaportului lui Anatoli Palaniiciuc”. Totuși, din cele postate pe facebook, rezultă că ar fi o copie a cărții de identitate, nu a pașaportului lui Anatoli Palaniiciuc.

„ Fac un apel din nou la președintele Vladimir Zelensky, sunteți înșelat. Chiar vrei ca oamenii care sunt cetățeni ai unei alte țări să lucreze în parlament? Sigur nu.”, postase Bourbak pe contul său. Întâmplător sau nu, Petro Kobevko a reluat din nou subiectul, pronunțându-se pentru retragerea candidaturilor celor care au cetățenie română.

OSCE a fost sesizat de Bourbak, Bojic îl avertizează însă că acesta are probleme legate de deținerea unor bunuri în Marea Britanie și chiar a cetățeniei

Ulterior, în cursul zilei de 4 iulie, Maxim Bourbak a prezentat observatorilor din misiunea de monitorizare a OSCE despre candidații care au cetățenia altui stat la alegerile parlamentare din Ucraina și a făcut referire directă la Bojic și Palaniiciuc.

Probabil pntru detensionarea situației și în încercarea de a da șah și el lui Bourbak, Bojic a anunțat pentru data de 5 Iulie, ora 12:00, o conferință de presă în Cernăuți, la Belle Vue Media Center. Procedând așa cum a făcut Olga Kobevko cu trei ani în urmă, Bourbak s-a dus la Consulatul General al României de la Cernăuți și a făcut o cerere oficială pentru a lămuri dacă are sau nu cetățenie română. Cererea a fost făcută cu câteva ore înainte de conferința lui Valerii Bojic și a fost prezentată pe canalele mediatice.

Potrivit BukInfo, Valerii Bojic a susținut la conferința de presă din centrul Belle Vue că nu a primit niciodată un pașaport românesc și nu este cetățean al acestei țări. Potrivit lui Bojic, Bourbak a făcut aceste dezvăluiri utilizând documente false și, la rândul său Bojic a arătat un document similar despre presupusa cetățenie română a lui Bourbak, document pe care a spus că l-a procurat „de pe rețeaua Facebook”.

Valerii Bojic susținând o conferință de presă

Ba chiar a folosit un sistem asemănător cu cel folosit în zilele trecute de Bourbak din care, introducând un CNP anume care era indicat a fi al „presupusului cetățean român Maxim Bourbak”, a rezultat că există într-adevăr un cetățean care are asemenea date de identificare. Practic, Bojic i-a plătit cu aceeași monedă lui Bourbak.

Din câte se pare, astfel de „povești cu zâne” au fost răspândite și de unul dintre foștii contrabandiști care la un moment dat a fost condamnat în România și despre care presa cernăuțeană a scris. Întrebat de jurnaliști despre motivul pentru care nu a pus toate punctele pe “i” și nu a răspuns la chemarea lui Maxim Bourbak de a veni împreună la Consulatul Român din Cernăuți și de a-și înregistra cererile pentru un certificat de posesie a cetățeniei din această țară, Bojic a răspuns că a înregistrat o astfel de declarație, dar cu Bourbak nu vrea să se întâlnească. Ziarul Chas nota că Bojic, pentru a elimina toate îndoielile și să dovedească faptul că Bourbak a mințit ostentativ direct de la tribuna parlamentului, a făcut apel la Consulatul General al României de la Cernăuți „și în curând va emite un răspuns oficial la lipsa cetățeniei mele România”. „Dar domnul Bourbak ar trebui să fie pregătit să ofere explicații cu privire la cetățenia sa din Regatul Unit și Slovacia. Şi să pregătească un extras din registrul imobiliar din Marea Britanie, unde, potrivit unor surse din surse deschise, sunt înregistrate la el și la membrii familiei sale multe proprietăți imobiliare. Sper că răspunsul la aceste și multe alte probleme va trebui să se facă imediat după 21 iulie (data alegerilor parlamentare anticipate din Ucraina). Şi nu va avea timp să fugă din Ucraina, fără nici o imunitate parlamentară”, a mai spus Bojic pe contul său de facebook, citat și de publicația cernăuțeană Chas. În plus, potrivit BukInfo, Bojic a făcut referiri la presupuse fapte ale lui Bourbak din zona infracțiunilor silvice și despre care a spus că a primit informații care circulă pe scară largă în anumite medii.

Cazul de la Cernăuți nu e singular în Ucraina

Cazul prezentat nu este singular. În presa ucraineană de expresie rusă a apărut, în ziua precedentă, o informație cum că partidul „Slujitorul poporului” va verifica informațiile despre cetățenia israeliană a lui Alexandr Kunitsky, candidat în circumscripția 169 (regiunea Harkov din estul Ucrainei, cea mai rusificată regiunea de acest fel a Ucrainei după Donbasul disputat și Crimeea pierdută). Cazul ar fi fost semnalat de deputatul poporului Andrei Denisenko care a prezentat poze ale pretinsului pașaport israelian deținut de Kunitsky și despre care a spus că în 2015 a încălcat regimul de frontieră al Ucrainei iar în 2019 a fost de 5 ori în Rusia și a trecut granița ruso-ucraineană cu pașaportul Israelului. Kunitsky însuși a negat această informație. Comisia Electorală Centrală efectuează un audit Kunitsky. Pe de altă parte, în presa din țara vecină se face referire și la un extras oferit de Biroul de afaceri al Israelului cu privire la garanția de proprietate a unui cetățean israelian, Alexander Kunitsky, sens în care este invocat un certificat emis de Oficiul pentru Populație și Migrație al Statului Israel care atestă că ultima adresă la care a fost înregistrat Alexandru Kunitsky a fost: 3229721, Haifa, ul. ha-Tikhon, 7, 2. (D.P.)

 

Vezi si

Loc de joacă modernizat de firmele de salubrizare lângă biserica Sf. Andrei din Burdujeni

Firmele de salubrizare Diasil și Ritmic fac două noi locuri de joacă în Suceava, unul …