Saturday , May 11 2024

Cerşetorii – vânaţi pe străzile Sucevei

Viceprimarul Lucian Harşovschi a făcut un apel la cetăţenii din municipiul Suceava să nu mai încurajeze cerşetoria, acesta fiind singurul mod prin care fenomenul poate fi limitat 

 cersetor 1


Viceprimarul Harşovschi a prezentat ieri o strategie de combatere a fenomenului de cerşetorie. El a arătat că în multe locuri din oraş se plasează persoane care apelează la mila publică oferind în schimb felurite servicii pe care nimeni nu doreşte să le plătească. Este vorba de acei aşa-zişi curăţători de parbri­ze, dar mai nou “gestionari ai parcărilor publice”, indivizi care au devenit, după mo­delul marilor oraşe, stă­pâni ai acestor parcări construite cu bani publici. In a­cest context, administraţia publică suceveană încearcă să ţină piept noului stil de cerşetorie, mai sofisticat decât cel cu care sucevenii erau obişnuiţi în anii trecuţi. Veniţi cu experienţă din Oc­cident, cerşetorii repatriaţi sunt mai ofensivi şi mai insistenţi decât cei tra­diţionali. Mai mult, chiar şi cerşetorii tradiţionali sunt mult mai determinaţi să intre cu mâna în buzunarul su­ceveanului de bună cre­dinţă.
In ultima perioadă s-a văzut că aleile din preajma locaţiilor în care se adună oameni pentru felurite ac­ţiuni publice au fost luate cu asalt de cerşetori care erau cunoscuţi cu ani în urmă ca făcându-şi vea­cul prin oraş şi care acum s-au reinventat. Vi­ceprimarul Lucian Harşovschi a arătat că, de la începutul acestui an, Poliţia Locală a dat amenzi contravenţionale de 10.000 de lei cerşetorilor care au fost surprinşi prestând astfel de activităţi în mu­nicipiul Suceava. Intrebare logi­că: de unde pot fi plătite astfel de contravenţii, în condiţiile în care cerşetorii identificaţi de Poliţia Locală declară că nu au niciun venit şi niciun bun în proprietatea lor?
Pe de altă parte, Harşovschi a explicat că legea nu permite nici măcar confiscarea sumelor pro­venite din activitatea de cer­şetorie a persoanelor surprinse în exer­citarea unor astfel de activităţi. In acest context, viceprimarul municipiului Su­ceava ne-a oferit o probă interesantă pentru a ne clarifica o atitudine pe care o avem sau nu faţă de persoanele care îşi câştigă existenţa prin cerşetorie. El a pus la dispoziţia publicului mai multe fotografii în care este prezentat un cetăţean din Adâncata, pe nume Marius Ilie Onofrei (foto). Acest om a recu­noscut chiar şi în faţa poliţiştilor că nu îi convine să lucreze pentru 50-60 de lei pe zi la o carieră de piatră, din localitatea unde domiciliază pentru că, dacă îşi îndoaie un picior şi se sprijină într-o cârjă, câştigă de două ori acea sumă în două-trei ore de cerşit.
Viceprimarul Lucian Har­şovschi a făcut un apel la ce­tăţenii din municipiul Suceava să nu mai încurajeze cerşetoria, acesta fiind singurul mod prin care fenomenul poate fi limitat. (Alexandra IONICA)

Vezi si

Vasile Rîmbu, numărul 1 pe buletinele de vot

Biroul Electoral Municipal Suceava a organizat tragerea la sorți în urma căreia a fost stabilită …