Friday , December 8 2023

Centrul Județean de Transfuzii nu mai poate onora toate solicitările de sânge venite din partea spitalelor din județ

Reprezentanții unității sanitare fac apel către suceveni să meargă să doneze sânge

Numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic în ultima lună, fiind zile când donează câte 25 de persoane, față de 40-50 de donatori pe zi, câți erau în perioadele bune. Medicii din cadrul Centrului Județean de Transfuzie Sanguină fac apel către populație să meargă să doneze sânge, deoarece spitalele din județ au început să amâne intervenții chirurgicale din cauza lipsei de sânge. Stocurile pentru grupele de sânge AB4 și 0 sunt aproape de zero, iar în ceea ce privește grupele A2 și B3, reprezentanții Centrului de Transfuzii onorează cu greu solicitările venite din partea unităților spitalicești.

Reamintim că cei care donează sânge primesc în continuare câte șapte tichete de masă plus un set de analize medicale gratuit, iar acest procedeu al donării de sânge prezintă o serie de beneficii pentru organism, cum ar fi: sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscul de paralizie și accident vascular se poate reduce cu 30%. Potrivit legii, pot să dea sânge persoanele peste 18 ani, dar care nu au mai mult de 62 de ani și cele care nu cântăresc sub 50 de kg. Donatorii nu trebuie să aibă boli pulmonare, de inimă, piele, diabet, hepatită, sifilis, ulcer, TBC sau HIV/SIDA. Pot dona sânge hipertensivii cu valori ale tensiunii arteriale de până în 200 mm/Hg. Legea mai spune că între donări ar trebui să treacă minimum 72 de zile, interval de timp necesar pentru ca sângele să-și refacă compoziția. Cu 48 de ore înainte de donare nu se bea alcool, iar în ziua anterioară nu se consumă grăsimi, deoarece ele pot influența rezultatele testelor.

La o donare se recoltează 400 ml de sânge. Persoanele care donează sânge primesc tichete de masă în valoare de 65 de lei, au gratuitate pe mijloacele de transport în comun și beneficiază de liber de la serviciu în ziua donării. (C. R.)

Vezi si

Mașină oprită de polițiști cu banda cu țepi, la Cârlibaba. Șoferul fugea pentru că avea ITP-ul și RCA-ul expirate 

În seara de  5 decembrie 2023, în jurul orei 23:00, pe raza satului Valea Stânei, …