Friday , October 7 2022

Cele nouă crime care au îngrozit Suceava anul trecut

omor [800x600]

In anul 2014, în judeţul Suceava, s-au înregistrat nouă infracţiuni de omor. Mai grav este că patru din cele nouă crime au fost comise între rude. Astfel, un câmpulungean şi-a omorât soţia cu 47 de lovituri de cuţit, un băietan din Liteni l-a ucis pe vărul tatălui său, o tânără din Râşca a omorât-o pe fiica sa în vârstă de nici o lună, iar un individ din Dorna Candrenilor şi-a măcelărit părinţii. Interesant este că şi în anii precedenţi, 2013 şi 2012, în judeţul Suceava s-au înregistrat tot câte nouă infracţiuni de omor

 
Anul trecut în judeţul Suceava au fost comise nu mai puţin de nouă crime, la fel ca şi în 2013 când au fost înregistrate la nivelul IPJ Suceava tot nouă omoruri. Poate cel mai grav este faptul că patru omoruri înregistrate în 2014 au fost comise între rude. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, subcomisarul Ionuţ Epureanu, a declarat că “activitatea desfăşurată de structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în anul 2014, a urmărit în special realizarea obiectivelor prioritarea ale Poliţiei Române, acţionându-se pe următoarele direcţii prioritare: asigurarea unui management performant în gestionarea resurselor umane, logistice şi financiare aflate la dispoziţie; prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei; optimizarea activităţii de ordine publică şi siguranţă a cetăţeanului; prevenirea şi combaterea criminalităţii judiciare şi a celor ce vizează grupurile infracţionale. Din punctul de vedere al criminalităţii grave, în anul 2014, în judeţul Suceava, au fost constatate nouă infracţiuni de omor la fel ca şi anul 2013, precum şi în anul 2012”.
Tribunalul Suceava l-a condamnat, la sfârşitul lunii august 2014, pe inculpatul Vasile Negru, de 39 de ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, încarcerat în Penitenciarul Botoşani, la pedeapsa de 16 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor. Vasile Negru a fost condamnat de Tribunalul Suceava după ce în data de 20 mai 2014 şi-a omorât soţia cu nu mai puţin de 47 de lovituri de cuţit. Acesta era căsătorit de aproape opt ani de zile cu Adriana Negru, de 24 de ani, cei doi având împreună o fetiţă în vârstă de trei ani. In familia Negru nu a fost tot timpul lapte şi miere, între cei doi soţi având loc de multe ori certuri care se lăsau cu violenţe fizice. Cu câteva luni înainte, tânăra a luat decizia de a se despărţi de soţul ei. In seara fatidică, Vasile Negru a mers la un bar din Câmpulung Moldovenesc unde a consumat o canitate însemnată de băuturi alcoolice. După ce a băut bine, individul s-a dus la locuinţa familiei unchilor Adrianei, unde a aflat că soţia sa s-a mutat. Individul a sunat la uşa apartamentului, însă cum nu i s-a răspuns a spart uşa şi a pătruns în interiorul locuinţei. A început să strige către Adriana, soţia sa, care de frică s-a ascuns în baie, că o va omorî. Vasile Negru s-a ţinut de cuvânt, a scos-o pe mai tânăra sa soţie din baie, a dus-o în bucătărie unde a pus mâna pe un cuţit şi a încercat să-i taie gâtul. Cum lama cuţitului s-a rupt, Vasile Negru a mai luat un cuţit şi a început să o lovească pe Adriana în gât, inimă, dar şi în alte zone vitale ale corpului, până când şi acesta s-a rupt. Victima nu era singură în apartament ci cu mătuşa sa, Valentina Tpac, care a ieşit din locuinţă ţipând după ajutor. In rechizitoriul prin care Vasile Negru a fost trimis în judecată, anchetatorii au arătat că acesta i-a aplicat victimei nu mai puţin de 47 de lovituri de cuţit.
Individul nu s-a oprit aici. El şi-a târăt soţia pe scările blocului, până în faţa scării unde a început să o lovească cu picioarele în cap, intenţia lui fiind aceea de a o arunca într-un tomberon. Un vecin care a auzit gălăgie, a ieşit din apartament şi a reuşit să-l imobilizeze pe Vasile Negru care l-a ameninţat că el va fi următoarea sa victimă. In faţa procurorilor, Vasile Negru nu a arătat nici un regret faţă de cele făcute. El a precizat chiar că îi este ciudă că nu a putut să-i taie gâtul soţiei sale pentru că aceasta merita să moară. Vasile Negru şi-a explicat oribila crimă prin faptul că a descoperit pe Facebook mai multe discuţii între soţia sa şi diverşi bărbaţi.
Scandalurile dintre soţii Negru nu erau o noutate nici pentru poliţiştii câmpulungeni. In 2013, bărbatul a avut o încercare eşuată de suicid, acesta vrând să-şi pună capăt zilelor pentru că femeia pe care cică o iubea vroia să se despartă de el. In urmă cu numai o lună, Adriana Negru a depus la poliţie o plângere împotriva celui care i-a luat viaţa pentru că a ameninţat-o cu bătaia. Tânăra însă şi-a retras plângerea doar după câteva zile, astfel că individul a scăpat fără repercursiuni.
Un băietan din Liteni l-a omorât cu o puşcă pe vărul tatălui săusavel ostacioaie [800x600]
La sfârşitul lunii octombrie 2014, procurorii criminalişti de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava au decis reţinerea pentru 24 de ore a lui Săvel Cătălin Ostăcioaie, acuzat că se face vinovat de moartea lui Neculai Costache, bărbatul de 47 de ani, tatăl a doi copii, din satul Siliştea, oraşul Liteni, care a fost găsit mort pe un teren viran din apropierea locuinţei sale. In sat s-a vehiculat încă din dimineaţa descoperirii cadavrului varianta că Neculai Costache ar fi fost omorât de unul dintre membrii familiei Ostăcioaie, cu care se afla în conflict de mai multă vreme. In prima zi a anchetei însă, anchetatorii nu au reuşit să facă o conexiune clară între cei indicaţi de opinia publică ca fiind autori ai gravei fapte şi Neculai Costache. In urma cercetărilor făcute s-a stabilit că bărbatul ar fi fost omorât într-un alt loc decât cel în care a fost descoperit trupul său, marţi dimineaţă. S-a stabilit faptul că acesta a fost împuşcat, dar şi lovit cu un obiect contondent în cap, în primă fază apreciindu-se că rănile din zona craniană fiind făcute cu un topor.
După verificările ulterioare, un anume Săvel Cătălin Ostăcioaie, fiul lui Gheorghiţă Ostăcioaie, vărul victimei, în vârstă de 18 ani neîmpliniţi, şi-a asumat fapta, spunând se pare că a recurs la acest gest după ce Neculai Costache l-ar fi reclamat că a furat lemne din pădure. Conform primelor cercetări făcute de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava la faţa locului, Neculai Costache a fost găsit mort la câţiva metri de casa lui pe un câmp. Avea mai multe lovituri în zona capului şi abdomen. S-a stabilit că rănile din abdomen proveneau dintr-o armă artizanală cu care ucigaşul a tras asupra bărbatului de 47 de ani. Crima este cu atât mai monstruoasă cu cât, din punctul de vedere al vecinilor, martori la descoperirea cadavrului, Neculai Costache a fost lovit de mai multe ori în cap cu un obiect contondent, care a părut a fi la început un topor. Ancheta poliţiştilor şi a procurorilor a scos în evidenţă faptul că bărbatul a fost lovit în cap de mai multe ori cu patul puştii folosite de ucigaş, nerăbdător să-l vadă mort pe Costache. Săvel Cătălin Ostăcioaie a fost anchetat ca principal suspect de comiterea abominabilei fapte, iar în după amiaza zilei de miercuri a fost transportat de anchetatori la Siliştea – Liteni pentru reconstituire. Arma crimei a fost descoperită într-un loc indicat chiar de Săvel Cătălin Ostăcioaie. Intr-adevăr, este vorba de o armă artizanală, iar tânărul Ostăcioaie susţine că a confecţionat-o chiar el. De remarcat că principalul suspect încă nu a împlinit 18 ani şi acesta locuieşte într-o casă de lângă proprietatea lui Neculai Costache, împreună cu mai multe rude. In urma expertizei efectuate, medicii legişti au stabilit că Neculai Costache a murit după ce a fost împuşcat cu un glonţ în abdomen şi a fost lovit de două ori cu patul armei respective în cap.
O tânără din Râşca şi-a omorât fetiţa în vârstă de nici o lunăciubotariu iuliana [800x600]
La sfârşitul lunii noiembrie 2014, o fetiţă care nu a apucat să împlinească nici măcar o lună de viaţă a sfârşit în condiţii suspecte. Ancheta poliţiştilor suceveni a arătat că fetiţa în vârstă de doar patru săptămâni a fost omorâtă prin asfixiere. Mama ei, Iuliana Andreea Ciubotariu, locuia de mai bine de o săptămână în casa concubinului ei Toader Asandei, din satul Pâraiele, comuna Mălini. Poliţiştii au fost anunţaţi, prin 112, chiar de concubinul femeii despre decesul fetiţei. Femeia le-a declarat oamenilor legii că s-a trezit dimineaţa şi a văzut că fiica sa este vânătă la faţă şi nu mai respiră. Aceasta şi-a anunţat concubinul care a apelat poliţia prin 112. In primă fază, agenţii de poliţie au crezut că micuţa de nici o lună a murit din cauza unei pneumonii. După efectuarea necropsiei, s-a stabilit că moartea a fost violentă şi că a survenit din cauza asfixierii mecanice prin comprimare cranio – facială şi toracică. Poliţiştii au informat imediat Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, cauza fiind preluată de un procuror. Iuliana Andreea Ciubotariu şi Toader Asandei au fost ridicaţi de poliţişti şi duşi la sediul Poliţiei municipiului Fălticeni pentru audieri. Femeia le-a spus anchetatorilor că nu ştie cum a murit fetiţa. Mai mult, aceasta a povestit că Toader Asandei era deranjat în ultima perioadă de plânsetele micuţei. Acesta ar fi ameninţat-o chiar, în noaptea de luni spre marţi, că dacă fetiţa nu va înceta din plâns o va opri chiar el. Varianta lui Toader Asandei cu privire la seara fatidică este total diferită. Acesta le-a povestit procurorilor că, el a ieşit până afară, iar Iuliana Andreea Ciubotariu a rămas singură în locuinţă, împreună cu fetiţa care plângea. Când s-a întors în casă, acesta a observat că micuţa nu mai plângea, ea fiind probabil deja moartă. Primele concluzii ale anchetatorilor arată că fetiţa de nici o lună ar fi fost omorâtă chiar de mama ei care i-ar fi suprimat viaţa cu ajutorul unei mânecei de la bluză şi a mâinilor. Toader Asandei a negat în faţa procurorilor că ar ameninţat-o pe Iuliana Andreea Ciubotariu că va avea el „grijă” să nu îi mai plângă micuţa. Se pare că aceasta, nervoasă fiind din cauză că copila nu se oprea din plâns, cu bluza a pus mâna pe faţa micuţei, iar cu antebraţul s-a lăsat pe pieptul copilei de nici o lună. Tânăra în vârstă de 22 de ani, care prezintă grad de handicap, a fost dată dispărută cu două săptămâni, împreună cu fiica sa nou – născută. Femeia a plecat împreună cu fetiţa din secţia de Pediatrie a Spitalului Municipal Fălticeni şi s-a mutat la amantul ei din Mălini.
Un individ din Dorna Candrenilor şi-a măcelărit părinţiimaxim vleju [800x600]
La sfârşitul anului 2014 o crimă odioasă a fost comisă în localitatea Dorna Candrenilor. Un individ de 46 de ani şi-a omorât proprii părinţi într-un episod de delir mistic. Descoperirea a fost făcută de un localnic care a văzut pe o potecă corpul unui bărbat mort, potecă aflată la aproximativ trei kilometri de DN 17. Poliţiştii s-au deplasat de urgenţă la faţa locului unde l-au găsit pe Roman Vleju, de 77 de ani, din Dorna Candrenilor, care era învelit într-o pătură, cu gâtul tăiat, la marginea unei râpe aflate la circa 50 de metri de locuinţa sa. Zona a fost împânzită rapid de o armată de poliţişti, care au găsit-o în râpă, la aproape 100 de metri de primul cadavru, pe soţia bărbatului, pe Maria Vleju, de 71 de ani, care avea de asemenea gâtul tăiat. Lângă corpul neînsufleţit al femeii a fost găsită şi o sanie cu care se presupune că au fost cărate corpurile celor două victime şi împinse în râpă. Anchetatorii au luat la puricat casa soţilor Vleju, iar în interior lângă pat au fost găsite urme de sânge. In curtea casei, oamenii legii l-au găsit pe fiul acestora pe Maxim Vleju, de 46 de ani, care fiind luat la întrebări de poliţişti a început să aibă un comportament ciudat. Mai mult, în casă, anchetatorii au găsit un bilet pe care scria „Călăul care a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul – Vleju Roman”, scrisul aparţinându-i lui Maxim Vleju. Vecinii soţilor Vleju le-au povestit anchetatorilor că bătrânii erau oameni gospodari, ei duceau din două în două zile lapte la un centru de colectare din localitate, însă de cinci – şase zile nu au mai fost văzuţi.
La faţa locului au ajuns şi ofiţeri de la Investigaţii Criminale, însoţiţi de un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. Maxim Vleju a fost dus la sediul Poliţiei din Vatra Dornei unde a fost audiat, acesta recunoscând că el le-a tăiat gâtul părinţilor săi pentru că îl puneau prea mult la muncă. Individul a fost reţinut pentru 24 de ore sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat, după care a fost băgat într-un centru medical pentru a se stabili dacă avea discernământ în momentul dublei crime. (Constantin ZUZEAC)
 

Vezi si

Dezbatere publică privind traseul centurii Gura Humorului

Centura orașului Gura Humorului va face parte din Autostrada Nordului, dar traseul stabilit de firmele …