Saturday , April 27 2024

Cele două clădiri ruină care au înghițit trei milioane de euro din banii școlilor au un “ctitor” comun – Petru Carcalete

Investițiile din învățământul sucevean din timpul mandatului lui Petru Carcalete au ajuns subiecte de toată rușinea în presă și la televiziunile naționale. Atunci când construiești o Casă a Corpului Didactic în mijlocul pustietății, fără nicio șansă de a fi racordată la utilități sau legată de un drum de acces ori când o școală e aproape finalizată, dar elevii nu pot învăța în ea, e clar că învățământul sucevean e arătat cu degetul pentru proastă administrare sau alte interese. Petru Carcalete a aprobat, pe vremea când era inspector școlar general, construirea Casei Corpului Didactic, clădire care a inghitit pana acum un munte de bani. Peste un milion de euro s-a cheltuit până în prezent pentru construcția unei școli în Rădăuți. Așa cum OBIECTIV a arătat, ambele edificii sunt practic abandonate în prezent și încep să se degradeze

 
Petru Carcalete 3 [800x600]


Petru Carcalete, un politician care a bifat condica pe la mai multe partide, și-a pus amprenta într-un mod pregnant în ceea ce privește investițiile din învățământul sucevean. Membru PNL, după ce Alianța Dreptate și Adevăr a ajuns la Putere în 2004, Petru Carcalete a devenit șef al Inspectoratului Scolar Județean. Deși a pendulat spre Partidul Liberal Democrat, fiind considerat un membru important al acestui partid, la nivel de județ, cei de la PNL nu reușesc să îl îndepărteze de tot de la conducerea ISJ, cu toate procesele care au urmat. Vreun an de zile a durat această situație urâtă, când la conducerea ISJ ba a fost Petru Carcalete, ba a fost Lucian Lungu. S-a înscris în PDL după fuziunea dintre PD și PLD și a devenit unul dintre cei mai importanți oameni ai partidului, cel puțin în zona Rădăuțiului. A candidat în 2008 pentru un mandat de senator pe colegiul 4, dar, deși a obținut cel mai mare scor electoral, cu peste 45 de procente, nu a primit mandatul pentru că, la nivel de județ, PDL a obținut un rezultat conform căruia i-ar fi revenit două mandate de senator, iar colegiile 1 și 2 au fost câștigate de candidații partidului cu peste 50%. A revenit în fruntea ISJ, de unde nu a mai plecat decât în primăvara lui 2012, când s-a supărat pe PDL că nu l-a susținut la o candidatură pentru Primăria Rădăuțiului.
In perioada destul de lungă în care Carcalete a fost inspector general au demarat cel puțin două investiții care pot fi considerate drept exemplu despre cum  se pot cheltui banii statului, prin Ministerul Educației, în beneficiul unor bugetari cu instincte de afaceriști. Viitorul sediu al Casei Corpului Didactic, de exemplu, este ridicat nu în municipiul reședință de județ, cum ar fi normal, ci în comuna limitrofă Scheia și nici măcar nu într-o zonă locuită, ci pe vârful unui deal, dincolo de șoseaua de centură.
Scopul pentru care a fost stabilit taman acolo locul pentru această investiție poate fi considerat unul cât se poate de clar, și anume să crească prețul terenului din apropiere, pe banii statului, dar nu în beneficiul acestuia. Mai exact, pe banii contribuabililor, dar în beneficiul celor care au teren în apropiere. Valoarea terenurilor în zonă este mică pentru că utilitățile lipsesc. Cu alte cuvinte, cine are teren în zonă, se poate îmbogăți în viitor, pentru că odată aduse utilitățile de la o distanță de peste un kilometru, în vârful dealului, pentru Casa Corpului Didactic, ar crește și prețul terenurilor.
Proprietar al unei parcele din vecinătatea noului sediu al CCD este chiar Petru Carcalete. După cum reiese dintr-o declarație de avere, acesta a cumpărat, împreună cu o altă persoană, în 2010, în comuna Scheia, o suprafață de 2,41 hectare, având cotă parte 50%.casa corpului didactic - ianuarie 2016 - 1
Așa cum OBIECTIV a relatat recent, lucrările de la viitorul sediul al Casei Corpului Didactic (CCD) bat pasul pe loc, chiar dacă Ministerul Educației a alocat la sfârșitul anului trecut suma de un milion de lei pentru continuarea investiției de pe un deal pustiu din Scheia. Clădirea CCD trebuia să fie finalizată în toamna lui 2015, însă este greu de crezut că ar putea fi terminată anul acesta. In prezent, la sediul din Scheia, pe lângă un munte de beton ridicat ca de nicăieri în mijloculul pustietății, nu există decât o haită de câini și un cioban ce își plimbă oile prin zonă. Chiar dacă la sfârșitul lunii octombrie 2015, Inspectoratul Scolar Județean Suceava a primit un milion de lei pentru tâmplăria exterioară, deocamdată nu este nici măcar vreo urmă de geam sau de ușă.
Din 2012 și până în prezent, Ministerul Educației a alocat pentru clădirea amplasată total anapoda pe un deal fără niciun drum de acces sau utilități, aproape trei milioane de lei. In 2012, au fost băgați 910.000 de lei în sediul inutil de la Scheia, în 2013 – 590.000 de lei, în 2014 – 448.000 de lei, iar anul trecut – un milion de lei. Valoarea totată a proiectului fusese  estimată la circa două milioane de lei, bani din care, pe lângă clădirea propriu-zisă, se vor face și racordurile la apă, canal și energie electrică.
Scoala din Rădăuți terminată și abandonată
In timp ce alte proiecte de infrastructură școlară au fost anulate din lipsa fondurilor, în timpul mandatului lui Petru Carcalete a apărut o altă idee ce viza cheltuirea unor sume mari de bani, veniți de la Ministerul Educației. Astfel, în anul 2006, tot în “epoca de aur” a lui Petru Carcalete la conducerea ISJ, se aprobă construirea unei școli în Rădăuți, locul de baștină al lui Carcalete. După ce s-au pompat peste 6 milioane de lei în această unitate de învățământ, clădirea a fost lăsată de izbeliște. Contractul pentru realizarea acestei unități de învățământ a fost semnat încă de la sfârșitul anului 2006, cu termen de finalizare de 12 luni, cu firma de construcții Conprin din localitatea Dărmănești. Noua unitate de învățământ care ar fi trebuit să devină Scoala Gimnazială nr. 6 Rădăuți are 12 săli de clasă, sală de sport, spațiu de joacă și parcare. Toate au fost gata încă din 2007, constructorul respectându-și contractul și tot de atunci nu mai lipsește decât racordarea la utilități, ceea ce nu ar fi greu, deoarece școala se află în cartierul Obor, chiar între blocuri, și nu în câmp deschis, cum este cazul clădirii Casei Corpului Didactic.scoala abandonata radauti 1
De aproape nouă ani, de când au fost sistate lucrările, clădirea nu a fost păzită, devenind uneori adăpost pentru oamenii străzii, iar lucrările efectuate deja au început să se degradeze, în timp ce curtea interioară este plină de buruieni și gunoaie. Pentru că nu și-a primit toți banii pentru munca sa, constructorul a pus lacătul pe clădire și a acționat în instanță Inspectoratul Scolar Suceava. Judecătorii i-au dat dreptate, însă ISJ Suceava a făcut o nouă contestație ce a avut ca obiect suspendarea executării silite. La data de 18 februarie 2016, Judecătoria Suceava a respins contestația Inspectoratului Scolar Suceava, însă decizia nu este una definitivă. “La momentul actual, clădirea este în proprietatea constructorului. ISJ va inventaria lucrările conform sumei achitate. Clădirea urmează a fi predată beneficiarului ei, Consiliul Local Rădăuți. Deoarece în perioada 2010-2015 construcția a suferit o serie de degradări și distrugeri ale finisajelor și ale unor părți de lucrări executate, constructorul se află în etapa de remediere a acestora și de aducere a construcției la stadiul de predare. Constructorul trebuie să finalizeze, inventarieze și să predea obiectivul până la data de 15 martie 2016”, susține profesorul Gheorghe Lazăr, actualul inspector școlar general al ISJ Suceava.
După aproximativ nouă ani de la finalizare, așadar, elevii din Rădăuți pot spera ca școala să-i poată primi.
Așa s-au cheltuit în județul Suceava peste 3 milioane de euro de la Ministerul Educației, fără niciun beneficiu pentru elevi sau pentru cadrele didactice. Rămâne de văzut câți bani vor mai înghiți aceste edificii până când vor putea fi date în folosință. (Cristina RUSTI)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

5 comments

  1. NOI PLATITORII

    Este greu de crezut că nimeni din justiție,servicii,poliție,etc, nu aude de toate aceste GOLANII ORDINARE . De aceia extrem de multă lume este scîrbită și nu mai are nici un dram de încredere în cea ce se numește dreptate. Asemenea neoameni trebuie ascunși imediat,recuperate pagubele integral iar nu noi să suportăm această mafie infectă care vine,vine,vine de sus.
    Apucăm oare să vedem o fărîmă de dreptate. Cu acei nesimțiți îmbogațiți din politică peste măsură. Care au mojicia să fie prezentați pentru a fi realeși..?????????

  2. DE CE NIMENI NU IA NICIO MĂSURĂ ÎMPOTRIVA ACESTOR PERSOANE CARE DOAR S-AU ÎMBOGĂȚIT CÂT AU FOST LA CONDUCERE??Acesta este scopul celor care se LUPTĂ DIN RĂSPUTERI în învățământ să ajungă la putere.Să ajungă și să -și atribuie și distribuie ,să jecmănească ,să mulgă de unde pot.Cum se tolerează o amenea actiivitate?Este de notorietate cum și cât se câștigă și totuși de ani de zile nimic.

  3. Petru Carcalete, la cate ilegalitati a facut, trebuia sa fie de mult la racoare.

  4. intradevar incredibil ce s a intamplat si ce se mai intampla

  5. Alo,DNA! Daca nu ati stiut pana acum,poate va autosesizati de aici inainte.E incredibil !Unde este acum “domnul”carcalete?E inca liber?Nu il intreaba nimeni nimic?