Saturday , May 25 2024

Camion și remorcă în valoare de 60.000 de euro, confiscate de polițiști în urma interceptării unui transport ilegal de lemn

De asemenea, au fost confiscați și peste 23 m.c. gater buștean, în valoare de cca. 12.000 lei. 

Marți, 16 aprilie, la orele 12.18, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Sucevița, au oprit pentru control un ansamblu auto format din camion și remorcă, ambele aparținând unei societăți cu sediul în comuna Pipirig, județul Neamț, mijloacele de transport fiind încărcate cu materiale lemnoase din specia foioase.

Camionul era condus de un bărbat de 34 ani, din comuna Pipirig, satul Boboiești, acesta prezentând pentru control documentele personale, cele ale ansambului auto pe care îl conducea, precum și dispozitivul mobil cu avizele de însoțire pentru materialele lemnoase transportate.

Conform  aplicației SUMAL 2.0 CONTROL, pentru mijloacele de transport respective au fost generate avize pentru cantitatea de 1,97 mc lemn rotund specia fag, respectiv 19,02 mc lemn rotund specia fag.

Totodată, cu ocazia verificării dispozitivului mobil al transportatorului, pe care se aflau avizele de însoțire, s-a constatat că șoferul nu a activat transportul în aplicația SUMAL 2.0 Avize de la locul de emitere a avizelor de însoțire, prin apăsarea butonului START TRANSPORT, operație evidențiată în aplicația SUMAL 2.0 Avize.

Astfel, în această situație, se consideră că materialele lemnoase nu au proveniență legală.

Ansamblul rutier a fost însoțit la depozitul autorizat Cantonul silvic de pe raza comunei Marginea, unde personalul silvic a inventariat  materialele lemnoase, constatându-se că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 3,58 mc buștean gater specia fag în valoare de 1.704 lei, iar în remorcă a fost inventariată cantitatea totală de 20,26 mc buștean gater specia fag în valoare de 9.643 lei.

Analizând locațiile GPS generate de către aplicația SUMAL 2.0 cât și locația unde ansamblul auto a fost identificat de către polițiști, s-a constatat că transportatorul profesionist a parcurs o distanță considerabilă, conform datelor generate de aplicațiile specifice, deplasarea făcându-se pe traseul fond forestier – strada Voievodului, sat Voievodeasa, comuna Sucevița, fără ca acesta să pornească transportul în aplicația SUMAL 2.0 Avize de la locul de emitere a avizelor de însoțire..

Având în vedere aceste aspecte,  în conformitate cu prevederile legale, ansambul auto format din autoutilitară și remorcă a fost indisponibilizat, iar cantitatea totală de 23,84 mc bușteni gater specia fag în valoare de 11.347 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

De asemenea, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”, cauza urmând a fi soluționată procedural de către polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea.

Valoarea ansamblului auto folosit la săvârșirea infracțiunii, a fost estimată la suma de 60.000 euro.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

 

Vezi si

Gheorghe Șoldan: Suceava are nevoie de un primar precum Vasile Rîmbu

Deputatul Gheorghe Șoldan, candidatul PSD la conducerea Consiliului Județean Suceava, și Vasile Rîmbu, candidatul social-democraților …