Friday , April 26 2024

Căldură și apă caldă mai scumpe cu 35%

In ședința din luna aprilie a Consiliului Local Suceava se va supune la vot majorarea prețului  gigacaloriei cu 35%. Practic, energia termică îi va costa pe sucevenii de la sistemul centralizat 240 lei/gigacaloria, față de 178 lei, cât era până acum. Noua sumă de 240 lei va reprezenta 75% din prețul gigacaloriei, Primăria urmând a suporta 25%. “Este o problemă de echitate. Nu putem să lăsăm ca jumătate din populația orașului să plătească subvenții pentru cealaltă jumătate. Cei care rămân la sistemul centralizat trebuie să plătească”, a declarat primarul Ion Lungu. Prețuri ale gigacaloriei în alte orașe: Constanța – 411 lei, Sfântu Gheorghe – 298 de lei, Arad – 266, Sibiu – 265, Iași – 265, Timișoara –  244, Oradea –  240 

 cheltuieli-bloc

Populația Sucevei va plăti un preț la încălzire și apă caldă mai mare cu 35%. Ceea ce înseamnă că sucevenii racordați la sistemul centralizat de termoficare vor plăti, începând cu viitorul sezon rece, cu 62 de lei/gigacalorie mai mult. Ion Lungu a arătat ieri că această majorare reprezintă în primul rând o proble­mă de echitate, întrucât nu este corect ca jumătate din populația municipiului să plătească subvenții la încălzire pentru cealaltă jumătate a cetățenilor. Astfel, din prețul total pentru o gigacalorie, Pri­măria va plăti 81,38 de lei, reprezentând 25% din prețul total, iar sucevenii vor plă­ti 240 de lei, reprezentând 75%. Exis­tă deja un proiect de hotărâre în acest sens, care a fost lansat în dezbatere publică și care va fi supus aprobării Consiliului Local la ședința din luna aprilie.

“O veste nu foarte bună, dar necesară. Așa cum am anunțat, avem în această primăvară de majorat două lucruri: în primul rând tariful de furnizare a energiei termice la populație și deja am făcut un proiect de hotărâre care trebuie să stea în dezbatere publică 30 de zile. Este dat în dezbatere publică, a luat număr de înregistrare de la registratura Pri­mă­riei și îl vom aproba în ședința ordinară din luna aprilie. Si spuneam că vom majora și tariful la salubritate, dar acolo încă nu am reușit să identificăm exact ce se întâmplă cu acel tarif de colectare, care trebuie plătit. In urma discuțiilor de la București cu viceprim-ministrul, cred că încă mai este domnul Constantin, urma să se dea o ordonanță de urgență care să clarifice cum se plătesc acele taxe penalizatoare pe care, așa cum am explicat săptă­mâna trecută, Primăria Suceava nu le plătește pentru că suntem în grafic cu colectarea, așa cum reiese și din raportările oficiale”, a arătat ieri primarul Ion Lungu.

Majorarea la energie termică va fi votată de consilierii locali în luna aprilie și va fi resimtita începând cu sezonul rece următor

Primarul Sucevei a mai spus ieri că va propune aprobarea majorării în șe­dința ordinară a Consiliului Local din luna aprilie. De asemenea, conform afir­­mațiilor primarului Ion Lungu, municipalitatea are nevoie de bani pentru cofinanțarea proiectelor europene pe care dorește să le depună în vederea reabilitării rețelelor de transport-distribu­ție de agent termic din municipiu, motiv pentru care nu își mai permite să înca­seze de la populație sume atât de mici pentru căldură. El a mai arătat că, în comparație cu alte orașe din România, Suceava este printre ultimele care au majorat prețul plătit de populație pentru o gigacalorie.

“Voi propune în Consiliul Local o majorare a tarifului la populație cu 35%. Asta înseamnă 240 de lei. Este o problemă în primul rând de echitate. Pe lângă problemele care sunt la Pri­mărie și în toată economia națională, este o problemă de echitate. Totuși, nu pu­tem să lăsăm ca jumătate din po­pu­lația orașului să plătească subvenții pentru cealaltă jumătate, mai ales în condițiile în care, așa cum s-a anunțat și este o chestiune certă, se va mări pre­țul la gazul metan, ceea ce în­seamnă că pe cei care au centrale pe gaz metan îi batem de două ori: li se mărește pre­țul la gazul metan și mai sub­ven­țio­nează încrucișat și energia termică la ceilalți. Ca atare, mai ales că Primăria municipiului Suceava are de contribuit cu bani și la co-finanțare și vom accesa aceste fonduri europene pe POIM, unde cofinanțarea Pri­măriei este de aproximativ 15%, ceea ce înseamnă că este destul de consistentă, avem nevoie de bani pentru a finaliza reabilitarea rețelelor termice. 240 de lei va fi noul preț la populație, comparativ cu 178 de lei, cât era până acum, ceea ce în­seam­nă că populația va plăti 75% din ­va­­loarea facturii de energie termică, iar municipalitatea va plăti 81,38 lei, ceea ce înseamnă 25%. Totuși, nu este un  preț foarte mare. Dacă ar fi să comparăm cu alte orașe: Constanța – 411 lei, Sfântu Gheorghe 298 de lei, Aradul 266, Sibiu 265, Iași 265, Timișoara 244, Oradea 240. Deci, și orașe mult mai potente din punct de vedere economic au majorat demult acest tarif, dar în primul rând este o chestiune de echitate”, a mai arătat ieri Ion Lungu, subliniind faptul că “nu putem să folosim jumătate de oraș să plătească subvenția la încălzire pentru cealaltă jumătate”.lungu conf 22 martie 2017

Ion Lungu: “Cei care rămân la sistemul centralizat trebuie să plătească”

Această majorare nu are legătură cu prețul de 116 lei/gigacaloria livrată de centrala Bioenergy, care rămâne valabil până în noiembrie 2018, majorarea datorându-se schimbării modului în care se împarte prețul de 321 de lei, care include și distribuția agentului termic, între populație și Primărie, preț care are la bază cei 116 lei.

“Cam asta este situația. Nu cred că este altă soluție și mi se pare corect așa să fie. Au fost multe discuții și știți punctul meu de vedere vizavi de cei care vor să se debran­șeze de la sistemul centralizat, am spus că, chiar dacă au încercat cei de la Thermonet și după care au abandonat, cu acele chestiuni legale pe care le prevedeau să facă documentație și așa mai departe, princi­piul meu a fost altul: cei care rămân la sistemul centralizat trebuie să plătească. Vrei să rămâi la sistemul centralizat plătești, dacă nu, să fii sănătos, asta e situația. Deși se discuta despre o majorare mai mare, din ceea ce am calculat noi, am zis ca deocamdată să nu bruscăm prea tare. Eu cred că acest 75% populația și 25% municipalitatea este corect”, a concluzionat ieri primarul Lungu.

Având în vedere faptul că sistemul de termoficare va fi oprit după sărbătorile pascale, facturile sucevenilor la termoficare se vor majora începând cu luna noiembrie a acestui an, atunci când va începe un nou sezon rece. Totuși, odată cu creșterea prețului pentru o gigacalorie vor crește, cel mai probabil, și datoriile populației la termoficare, dar și numărul celor care vor alege să renunțe la sistemul de termoficare centralizat, în favoarea centralelor. (Alexandra IONICA)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

2 comments

  1. Este simplu “bogatii” , care stim cum s-au “facut” , decid sa-i ia si caldura cetaeanului dupa ce s-au luat locurile de munca si orice alte posibilitati de a castiga existenta prin munca !!!!!!!!!!!!!

  2. Cata nerusinare pot sa mai aiba smecherii astia. Daca vrei sa-ti pui centrala nu te lasa. Te tin cu forta . Rusinee …De ce nu se iese in strada pentru aceasta ghiorlanie ordinara.