Sunday , May 19 2024

Calculatoarele Direcției Silvice, blocate de un nou atac cibernetic

Toate sistemele vechi, de la Windows XP în spate, au fost deconectate. Vor fi introduse sisteme noi de operare.Prefectura nu are o imagine a dimensiunii atacurilor cibernetice la structurile publice din județ, dar s-a îngrijit ca aparatul propriu și serviciile din subordine să fie protejate, obținând gratuit aplicații noi de la Microsoft

directia silvica sucevaa

Atacurile cibernetice în calculatoarele din mai multe țări europene și din România, ce au avut loc în aceste zile, au afectat și rețele publice din județul Suceava. Una dintre cele mai importante o reprezintă rețeaua internă a Direcției Silvice Suceava, atașată rețelei mai mari a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. După ce atacul cibernetic a fost anunțat de la structura centrală a RNP, Direcția Silvică Suceava a transmis către toate ocoalele silvice din subordine și, desigur, către aparatul propriu al Direcției un set de indicații privind protecția față de atacul cibernetic petrecut în cursul zilei de ieri.

S-a transmis, de exemplu, ca acele calculatoare care au un sistem de operare mai vechi, precum Windows XP, să fie scoase din funcțiune, să nu aibă acces la internet. Celorlalte calculatoare li s-au instalat, în regim de urgență, patch-urile necesare pentru a se reîncărca sistemul. “Suntem cumva legați de mâini și de picioare, lucrăm zi și noapte pentru rezolvarea problemei”, a declarat inginer Adriana Celsie, specialist IT la Direcția Silvică Suceava. La nivelul județului Suceava, atacurile cibernetice se încearcă a fi preîntâmpinate sau rezolvate la fiecare instituție de stat, după posibilități. Prefectura Suceava nu are o strategie în acest sens și pe de altă parte nici nu ar trebui să fie una care să funcționeze unitar.

Subprefectul Sucevei, Silvia Boliacu, a arătat că pentru programele de calculator utilizate la nivelul Instituției Prefectului, ­Mi­nisterul Afacerilor Interne a dispus actualizarea sistemelor de operare în calculatoarele instituției. Aplicațiile au fost puse la dispoziție de producător – Microsoft, cu titlu gratuit. “Odată cu implementarea acestor programe, la nivelul instituțiilor prefectului din toate județele, se va reduce riscul ­a­tacurilor cibernetice. Acest sistem de protecție a fost implementat inclusiv la cele două servicii comunitare din subordinea Prefecturii – serviciul de Pașapoarte și cel de Eliberare Permise Auto”, a declarat subprefectul Silvia Boliacu.

Ea a precizat că, pe de altă parte, fiecare structură descentralizată a Guvernului folosește în general un sistem propriu de comunicare a datelor, mergându-se pe principiul că, cu cât sistemul este mai fărâmițat, cu atât este mai greu de atacat. Ca atare, fiecare structură publică trebuie să își rezolve problema pe cont propriu. Ca și la precedentele atacuri, hackerii transmit că pentru fiecare unitate virusată, suma plătită pentru deblocare va trebui să fie de 300 de euro. Altcumva, fișierele de pe calculatoarele infectate nu ar mai putea fi folosite niciodată. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Candidații liberali la primăriile Comănești și Cacica, ”doi stâlpi ai Bucovinei”, lansați în prezența lui Gheorghe Flutur

Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedinte PNL și președintele Consiliului Județean Suceava, a participat vineri la lansarea a …