Friday , April 26 2024

Bustul pictorului Dimitrie Loghin va fi amplasat în centrul Sucevei. Donația a fost făcută Primăriei de către fiica artistului

Primăria municipiului Suceava a emis, recent, o autorizație de construire cu privrie la amplasarea bustului pictorului Dimitrie Loghin. Este un demers mai vechi, certificatul de urbanism fiind emis spre finele anului trecut. Bustul este turnat, autorul fiind profesorul Iulian Asimionesei. Locația unde va fi amplasat nu este însă una din așa numita Piață a Tricolorului – sau Piața Steagurilor, cum mai este cunoscută publicului larg zona unde au fost amplasate steagurile tuturor statelor membre ale UE în jurul statuii intitulată „Bucovina înaripată” – ci va fi amplasat în Parcul care poartă numele profesorului Ioan Nemeș.

Bustul a fost donat Primăriei Suceava de către fiica artistului, prof. Viorelia Braicu. În ceea ce privește amplasarea exactă în parcul prof. Ioan Nemeș a bustului pictorului Dimitrie Loghin – în parc mai sunt două busturi ale domnitorului Petru Rareș și a compozitorului Ciprian Porumbescu – din datele certificatului de urbanism și apoi ale autorizației de construcție rezultă că acesta va fi situat spre artera principală a orașului, adică spre strada Ana Ipătescu. Din câte se pare, bustul respectiv ar urma să fie relativ aproape de fântâna arteziană situată lângă foișorul din Parcul Central, diametral opus cu clopotele de la biserica „Sf. Înviere”. De altfel, Viorelia Braicu a și povestit că proiectul amplasamentului a fost realizat de arhitectul sucevean Ion Andriu și despre care fiica artistului Dimitrie Loghin a spus că i-a fost elev – pictorul sucevean având și o îndelungată carieră la catedră.

Potrivit prof. Viorelia Braicu, au fost necesare aproape 11 luni pentru obținerea avizelor de la Ministerul Culturii. Așa se explică de ce a durat atât de mult de la emiterea certificatului de urbanism (15.12.2021) pentru amplasarea bustului – având dimensiuni aproximative de 90/50/40 – până la emiterea autorizației de construcție (11.11.2022) pentru amplasarea bustului.

Dimitrie Loghin a fost profesor la Liceul „Ștefan cel Mare” vreme de 37 de ani, vreme în care a îmbinat această carieră cu cea de pictor, având studii de specialitate în perioada interbelică la Academia de Arte Frumoazse din Iași unde i-a avut profesori pe Ștefan Dimitrescu și Nicolae Tonitza, dar a și lucrat în afara programului de studiu în atelierul de sculptură a lui Ion Mateescu. La rândul său, Dimitrie Loghin a îndrumat primii pași, în cadrul unui cerc de artă plastică, a unor viitor plasticieni precum Vladimir Florea și Ion Grigore.  Numeroase opere de pictură – unde criticii de artă l-au catalogat a fi „peisagist”, „portertist” și „florist” – precum și de sculptură pot fi văzute în muzeele din Suceava (oraș de care era îndrăgostit și mare parte din picturile sale sunt despre acesta) și din Fălticeni, deși nu puține sunt în colecții particulare din țară și străinătate. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …