Sunday , May 19 2024

Brambureală totală în aplicarea mandatelor de urmărire la IPJ Suceava

Severin Tcaciuc, afaceristul sucevean căutat la adrese din Suceava în baza unui mandat de arestare perimat, ar mai trebui să facă doi ani și jumătate de închisoare într-o altă speță. Adresa lui Severin din Viena este cunoscută de toată lumea și de aceea Poliția Română a decis că îi poate retrage statutul de urmărit general. Aceeași instituție vitală pentru paza și protecția românilor a descins zilele trecute la adresele din Suceava unde Severin ar fi putut fi găsit, deși polițiștii cunoșteau foarte bine că el se află în Austria. De mai multe luni, numele lui Severin Tcaciuc a dispărut de pe site-ul IGPR, unde era postat “most wanted”. El a dispărut și de pe lista urmăriților general. Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul Ionuț Epureanu, a declarat că în evidențele Poliției județene mai sunt încă 7 urmăriți general ce nu au fost preluați de IGPR pentru a fi postați pe site-ul Poliției Naționale

 arestat

La Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, felul în care sunt urmăriți autorii unor infracțiuni în scopul identificării, reținerii și aducerii lor în fața instanțelor de judecată ori chiar pentru predarea lor la instituțiile penitenciare pare să fi devenit o chestiune cu un grad mic de importanță. Lucrătorii de la Serviciul de executări penale al IPJ dau impresia că doar când sunt împinși de la spate fac descinderi în forță, de multe ori la locul nepotrivit. Un exemplu în acest sens a fost prezentat zilele trecute de ziarul “Obiectiv de Suceava” și a vizat o descindere efectuată de polițiștii suceveni la “castelul” lui Severin Tcaciuc de pe strada Armenească, unde afaceristul sucevean și-a fi avut cândva domiciliul. Mai toți polițiștii din IPJ Suceava, plus jumătate de suceveni cititori de ziare știau că Severin are domiciliul de mulți ani în Viena – Austria. Cu toate acestea, descinderea a avut loc și celor care locuiesc în respectivul imobil – toți din familia lui Severin Tcaciuc – li s-a prezentat un mandat prăfuit pentru o condamnare din anul 2004  a acestuia, la doi ani de închisoare pentru infracțiuni economice, acum în mod ­evi­­dent fiind perimat mandatul și prescrisă condamnarea. In borseta poli­țiș­tilor era și un al doilea mandat de exe­cutare a pedepsei cu închisoare pe numele lui Severin Tcaciuc, datând din toamna anului trecut, când în urma unor cereri de contopire a pedepselor pentru care nu se pronunțaseră definitiv instanțele româ­nești, s-a stabilit o pe­deap­să de 4 ani de închisoare totală, din care, potrivit Tribunalului Suceava, urmau să se scadă perioadele petrecute în arest sau în penitenciar pentru condamnări definitive în alte dosare. De reținut că, într-adevăr, la un calcul “ochiometric”, Severin Tcaciuc ar mai trebui să ispă­șească, conform deciziei 496 din 12 octombrie 2016 (care a contopit toate pedepsele pe care le mai avea de executat la un total de 4 ani de închisoare, din care s-au scăzut perioadele pe care acesta le-a petrecut deja în arest și în penitenciar), aproximativ doi ani și șase luni de închisoare, perioadă care poate fi redusă în anumite condiții stabilite de legislația penală.

Dar nu Severin Tcaciuc este subiectul principal al acestui articol, ci situația din cadrul structurilor de punere în aplicare a deciziilor luate de magistrați – judecători sau procurori, care trebuie să pună mâna pe câte un infractor. Cazul Severin Tcaciuc  este totuși, în acest context, relevant: arestat, eliberat, plecat în străinătate în condiții nici până acum elucidate, arestat în Austria, extră­dat în România, deținut în penitenciar, pus în libertate, plecat din nou în Austria înainte ca autoritățile române să se dumirească de faptul că el mai avea de executat o pedeapsă, pus iarăși pe lista ce­lor mai căutați infractori români (“most wanted”, conform site-ului IGPR, n.r.), retras de acolo și mai apoi și de pe lista mare a urmăriților general postată pe pagina de internet a Inspectoratului General al Poliției Române, Severin Tcaciuc a dispărut din atenția opiniei publice.

Explicația candidă a acestei radieri de pe lista publică a urmăriților general din România o oferă comisarul Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava. “Severin Tcaciuc nu mai este pe lista celor urmăriți de pe site-ul IGPR fiindcă, posibil, s-a considerat că această persoană, fiind localizată pe teritoriul statului austriac, nu mai impune măsuri de mediatizare în vederea identificării locației în care se află. Verificările la alte locații de domiciliu anterior sau de reședință frecventate de acesta se fac periodic în eventualitatea în care aceste persoane revin în țară pe perioada sărbătorilor. Astfel de verificări se fac în mod regulat în cazul persoanelor pe numele cărora s-au emis mandate de executare a pedepsei cu închisoarea”, a explicat comisarul Ionuț Epureanu, care a arătat că Severin Tcaciuc nu este singurul caz de persoană urmărită general care a fost retrasă sau ale cărei date nu au fost postate pe pagina de internet a IGPR. Din cei 141 de urmăriți general aflați în baza de date a Inspectoratului de Poliție a Județului Suceava, doar identitatea a 133 a fost făcută publică pe site-ul propriu de Po­liția Generală, restul, printre care și Se­verin Tcaciuc, nefiind trecuți pe această listă. “IGPR stabilește prioritățile în ceea ce privește persoanele care să fie publicate pe site-ul instituției, ca urmărite”, a declarat comisarul Ionuț Epureanu. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Candidații liberali la primăriile Comănești și Cacica, ”doi stâlpi ai Bucovinei”, lansați în prezența lui Gheorghe Flutur

Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedinte PNL și președintele Consiliului Județean Suceava, a participat vineri la lansarea a …