Sunday , May 12 2024

Blocurile turn din spatele stadionului Areni, proiect abandonat de ADAMA, vor fi ridicate de elvețieni

Proiectul firmei ADAMA, abandonat acum un deceniu pe fondul crizei imobiliare, a fost preluat anul acesta de investitori elvețieni care doresc să ridice blocuri de până la 15 etaje în spatele stadionului și în fața Primăriei . Pe piața imobiliară se discută deja și despre prețul unui apartament în noile blocuri – între 50.000 și 60.000 de euro. Terenul cu o importantă valoare imobiliară a fost cumpărat acum peste zece ani de firma Mora Development, după ce firma suceveană Hidroterra, fosta Intreprindere de Imbunătățiri Funciare, a dat faliment

 adama stadion

Unul dintre cele mai captivante subiecte intrate acum în discuția de pe piața imobiliară în municipiul Suceava  vizează blocurile turn lansate ca ofertă  acum mai bine de un deceniu sub sigla ADAMA. Este vorba despre o firmă israeliană care a cumpărat un teren pretabil pentru construirea unor blocuri noi în spatele  stadionului municipal, pe  terenul  ­fa­limentarei Intreprinderi de Imbunătățiri Funciare. Terenul a  devenit ulterior  neinteresant pentru antreprenorii imobiliari de acum un deceniu, care au renunțat din cauza crizei la ivestițiile pentru care s-au cerut avize la vremea respectivă.

Anul acesta, terenul cumpărat de investitori imobiliari în deceniul trecut, într-o perioadă în care acesta era  o bună oportunitate de investiție imobiliară, a devenit din nou interesant. Cum vom descrie mai jos, pe acel teren, firma ADAMA dorea să construiască mai multe blocuri de locuințe. Dintr-un motiv sau altul, cel mai important  invocat fiind criza financiară de după 2008, proiectul nu a mai fost pus în practică. Presa locală prezenta atunci cum ar fi urmat să arate blocurile de locuințe construite în spatele stadionului sucevean, pe terenul defunctei  Intreprinderi de Imbunătățiri Funciare, imagini care au rămas în memoria publică a sucevenilor.

Aceleași blocuri descrise în proiecțiile din proiectul vechi ar urma să se construiască în perioada imediat următoare. Surse de încredere din aparatul executiv al municipiului Suceava au confirmat că investiția veche la care a renunțat  firma ADAMA acum un deceniu, când s-a prăbușit piața imobiliară, va fi preluată de antreprenori elvețieni care să construiască în perioada următoare ceea ce nu au reușit să ridice cei de la ADAMA.

Pe piața imobi­liară se vorbește deja despre prețurile cu care vor fi scoase la vânzare apartamentele din noile blocuri. Prețul acestora va fi între 50.000 și 60.000 de euro. Mai multe detalii vom putea face publice după ce vechiul certificat de urbanism eliberat de Primăria municipiului Suceava în vederea construirii blocurilor din spatele stadionului va fi reactivat.

Mic istoric al afacerii imobiliare Hidroterra

S-a vorbit cu ani în urmă despre  proiecte imobiliare care au rămas doar pe hârtie. Unul dintre acestea, prezentate acum un deceniu, viza construcția de sute de apartamente care urmau a fi construite în imediata vecinătate a Primăriei și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență, pe strada unde funcționa, pe o parte, vechea Jandarmerie, iar pe cealaltă parte, către stadion, vechea Intreprindere de Imbunătățiri Funciare, redenumită ulterior “Hidroterra”, intrată în faliment și ale cărei bunuri au fost scoase la vânzare la vremea respectivă. Terenul a fost cumpărat de firma ADAMA, care a comandat și un studiu pentru construirea unui nou ansamblu de locuințe în zonă, pentru care s-au făcut publice și imagini virtuale atrăgătoare. Era, acum un deceniu, una din situațiile în care investitori mai bine racordați la informațiile economice din afară au preferat să renunțe la proiect decât să riște enorm în continuare. Astfel, ansamblul panoramic ADAMA, cu patru blocuri de locuințe cu 11 până la 15 etaje și care urmau a fi construite pe o suprafață de peste două hectare de teren, în spatele stadionului Areni, a fost abandonat atunci de firma israeliană Mora Development. Asta în condițiile în care tot planul de urba­nism zonal fusese deja adoptat încă din anul  2007. Acum zece ani au fost pierduți banii cheltuiți pentru certificate de urbanism și alte documentații aferente, firma Mora Development nemaiinvestind în obținerea auto­rizației de construire pentru noul complex imobiliar.

Se pare că acum a venit vremea, iar Suceava ar putea beneficia de un ansamblu imobiliar deja desenat în urmă cu un deceniu, foarte aproape de Primărie și de Stadion, cu bani elvețieni. Cum am arătat, un apartament în bocurile ce vor fi construite pe terenul defunctei Hidroterra ar putea costa între 50.000 și 60.000 de euro. (Neculai ROSCA)

 

Vezi si

Șapte noi săli de clasă pentru elevii LPS, prin mansardarea clădirii principale. În ultimii ani a crescut considerabil numărul candidaților pentru admiterea la liceu

Creșterea efectivelor de elevi din ultimii ani impune crearea de noi spații de învățământ sau …