Thursday , December 1 2022

Băietanul care a ucis un om cu o puşcă făcută chiar de el a fost trimis în judecată

 Savel – Cătălin Ostăcioaie, de 18 ani, din satul Siliştea, oraşul Liteni, a fost trimis în judecată pentru omor calificat, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi uz de armă. Acesta este acuzat că l-a omorât pe vărul tatălui său, un bărbat în vârstă de 47 de ani, după ce au avut un conflict într-un bar din Siliştea

savel ostacioaie [800x600]


Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe inculpatul Savel – Cătălin Ostăcioaie (foto), de 18 ani, din satul Siliştea, oraşul Liteni, pentru comiterea infracţiunilor de omor calificat, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi uz de armă.
Procurorii au stabilit faptul că, în cursul anului 2012, inculpatul a revenit din Italia cu un cartuş pentru pistol şi un cartuş pentru o armă de vânătoare, iar în perioada următoare a găsit pe raza oraşului Liteni, în zonele unde se desfăşurau partide de vânătoare, mai multe tuburi goale provenite de la cartuşe trase de vânători. Savel Ostăcioaie a luat aceste tuburi şi le-a dus acasă, încolţindu-i ideea de a-şi construi o armă pe care să o folosească în viitor. Astfel, în circa şase luni de zile, utilizând o ţeavă metalică, un arc de la o bicicletă, o bucată de lemn, diverse şuruburi şi piuliţe, inculpatul a construit o armă artizanală într-o magazie din gospodăria sa. Din ce a terminat arma, a folosit cartuşul de vânătoare original pentru a vedea dacă arma funcţionează. Ulterior, într-un alt tub gol de cartuş a introdus fragmente de plub precum şi praful de puşcă de la cartuşul adus din Italia, turnând deasupra ceară topită de la o lumânare. La acest tub a lipit capsa percutantă de la cartuşul pentru pistol, Savel Ostăcioaie declarând că acesta este cartuşul folosit pe 20 octombrie 2014, când l-a omorât pe Neculai Costache, de 47 de ani, din Siliştea – Liteni.
Individul a considerat că o singură armă nu este suficientă, astfel că la începutul anului 2014 a început să construiască o nouă armă artizanală. Cu ocazia percheziţiei domiciliare autorizate de instanţa competentă la locuinţa sa, au fost găsite părţile componente ale viitoarei arme. Tot pentru a ilustra pasiunea pentru arme în general şi arme de foc în special, s-a stabilit că Savel Ostăcioaie a accesat de nenumărate ori pe internet diverse site-uri în care erau prezentate arme sau modalităţi de construire a unor arme. De asemenea, în vara anului 2014, profitând de faptul că un prieten a venit la el acasă cu o armă, inculpatul şi-a făcut o fotografie cu aceasta, pe care ulterior a postat-o pe pagina sa de Facebook.
„S-a făcut dreptate, l-am împuşcat pe Epuroi”
In data de 20 octombrie 2014, în jurul orei 19.00, Savel Ostăcioaie a mers cu tatăl său, Gheorghiţă Ostăcioaie şi alţi membri din familie la un bar din satul Siliştea. Pe la 20.30 – 21.00, Neculai Costache, fiind în stare de ebrietate şi fără a avea un motiv, a început să-i adreseze insulte, injurii şi ameninţări lui Gheorghiţă Ostăcioaie, precum şi copiilor acestuia. Neculai Costache chiar a încercat să-i lovească, fiind oprit de fratele său şi de ceilalţi prieteni cu care era în local. Manifestările lui Neculai Costanche şi compartamentul avut la bar au fost de natură a-i aduce inculpatului dorinţa de a-i face rău victimei – din declaraţiile rudelor sale reieşind că Savel Ostăcioaie era foarte afectat, supărat şi nervos, şi susţinea că la local ar fi trebuit toţi să-l lovească pe Costache, nu să plece.
Astfel, ştiind traseul pe care victima urma să ajungă acasă de la locuinţa fratelui său, inculpatul a luat hotărârea de a-l aştepta pe Costache pe acest traseu. Profitând de faptul că ceilalţi membri ai familiei sale s-au culcat, Savel Ostăcioaie şi-a luat arma din locul unde fusese anterior ascunsă, a mers pe terenul agricol dintre locuinţele victimei şi fratelui său, iar acolo a aşteptat sosirea lui Neculai Costache. In jurul orei 23.30, acesta a plecat de la locuinţa fratelui său şi a ajuns în dreptul agresorului. La adăpostul întunericului, profitând totodată de starea de ebrietate a victimei, inculpatul a tras asupra acesteia un foc de armă de la o distanţă de 2 – 6 metri. După recepţionarea acestei lovituri în abdomen, Neculai Costache a căzut în genunchi, iar Savel Ostăcioaie, pentru a fi sigur să îl omoară, l-a lovit în cap cu ţeava armei.
După aceasta, agresorul a mers acasă şi a ascuns arma într-un alt loc decât cel în care fusese anterior. In momentul în care se întorcea spre casă s-a întâlnit în curte cu un martor căruia i-a spus „s-a făcut dreptate, l-am împuşcat pe Epuroi” – poreclă atribuită victimei. Pe parcursul cercetărilor desfăşurate în dosar, Savel Ostăcioaie a adoptat o poziţie sinceră, a recunoscut comiterea infracţiunilor şi a colaborat cu organele de urmărire penală.
Dosarul a fost înaintat, spre soluţionare, Tribunalului Suceava. Această etapă a procesului penal reprezină, conform Codului de Procedură Penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Peste 300 de polițiști suceveni acționează în perioada minivacanței de Sf. Andrei și 1 Decembrie

În perioada 30 noiembrie – 04 decembrie, polițiștii de ordine publică și rutieră din cadrul …