Thursday , October 6 2022

Avocatul rădăuţean Ionuţ Bujdei – Leonte, trimis în judecată pentru conducere sub influenţa alcoolului

In seara zilei de 23 februarie a.c., după ce a băut bine, bărbatul s-a urcat la volanul Mercedesului propriu, iar pe strada Putnei din Rădăuţi a pierdut controlul maşinii care a intrat într-un alt automobil . Poliţiştii veniţi la locul incidentului au fost luaţi la înjurături de avocatul băut, care a acceptat însă în final să fie condus la spital, pentru recoltare de probe, fiind stabilită o alcoolemie în sânge de 2,25 la mie

bujdei leonte1 [800x600]

Avocatul rădăuţean Ionuţ Bujdei-Leonte (foto) a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. El riscă, dacă va fi găsit vinovat, în conformitate cu articolul 336 alineatul 1 din Codul penal, o pedeapsă de la 1 la 5 ani închisoare. Conform unui comunicat de presă, procurorii suceveni au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Ionuţ Bujdei-Leonte – avocat în Baroul Suceava, urmărit penal în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
S-a reţinut că la data de 23.02.2015, în jurul orei 20.30, după ce a consumat băuturi aloolice, avocatul rădăuţean a condus pe strada Putnei din municipiul Rădăuţi, spre ieşirea din localitate, autoturismul marca Mercedes Benz proprietate personală, iar în dreptul imobilului cu numărul 162 a pierdut controlul automobilului şi a intrat în coliziune cu un automobil marca BMW, parcat pe partea dreaptă a drumului, care a fost împins către înainte, pe trotuar, oprindu-se într-un copac.
La scurt timp poliţiştii sosiţi la locul faptei l-au testat pe Ionuţ Bujdei – Leonte cu aparatul alcotest, rezultând 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat.  Ulterior, şoferul a fost condus de către poliţişti la Spitalul Municipal Rădăuţi, unde i-au fost recoltate două probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Aici i s-au recoltat de două ori probe de sânge fiind constatate succesiv alcoolemii de 2,25 grame/litru alcool pur în sânge, respectiv 2,1 grame/litru alcool pur în sânge la a doua probă, recoltată după o oră. Fiind audiat pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei. Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Curţii de Apel Suceava.
Despre cazul Ionuţ Bujdei – Leonte, cotidianul Obiectiv de Suceava a scris încă din luna martie a acestui an, când un grup de colegi binevoitori ai avocatului rădăuţean au trimis către mass-media o scrisoare în care s-au oferit detalii despre evenimentul petrecut în seara zilei de 23 februarie.
Colegii –avvocaţi din Baroul Rădăuţi, cum a fost asumată acea scrisoare suspectau o intenţie de muşamalizare a cazului de către Procurorii parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi. In respectiva scrisoare se arăta că în a doua jumătate a lunii februarie avocatul Ionuţ Bujdei – Leonte, pe fondul consumului de alcool, a fost implicat pe strada Putnei din municipiul Rădăuţi într-un eveniment rutier, în sensul că a intrat cu autoturismul său într-o altă maşină parcată regulamentar pe stradă. Martorii prezenţi  la faţa locului au sunat la numărul de urgenţă 112, iar la faţa locului a sosit un echipaj al poliţiei rutiere din municipiul Rădăuţi, din care făcea parte şi agentul Ursan Gigi. Lucrătorul de poliţie i-a cerut avocatului să se legitimeze şi să sufle în aparatul etilotest. „Acest individ, care ar trebui de fapt să respecte legea, după ce a văzut ce rezultat a avut la alcoolemie în aerul expirat (0,98 mg/l) a avut o ieşire violentă la adresa poliţistului, în sensul că a încercat să-i smulgă etilotestul din mână, spunând şi gesticulând că i-l va distruge. De asemenea, a şi ameninţat poliţistul cu acte de violenţă”, se mai arăta  în scrisoare primită de ziarul nostru. “In aceste condiţii, s-a întocmit un dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, când în mod normal trebuia sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, având în vedere calitatea de avocat a acestuia”. Semnatarii scrisorii, avocaţi din cadrul biroului Rădăuţi, au erau convinşi că „încet, încet cărţile sunt făcute astfel încât acest “avocat” să fie absolvit de orice răspundere penală, acesta încercând chiar să obţină de la Baroul Suceava, o decizie antedatată de suspendare, astfel încât să se meargă pe considerentul că acesta nu avea calitatea de avocat atunci când a comis această infracţiune”. Ca răspuns la scrisoarea colegilor de barou a lui Ionuţ Bujdei – Leonte,  purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, subcomisarul de poliţie Ionuţ Epureanu, a confirmat atunci incidentul, inclusiv faptul că agentul de poliţie Ursan Gigi a trebuit să accepte cuvinte mai puţin respectuase din partea şoferului băut. Reprezentantul IPJ Suceava a confirmat cu acel prilej şi că  dosarul a fost înregistrat în primă fază la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, însă pe 16 martie 2015, ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care, precum se vede, l-a finalizat zilele acestea prin trimiterea în judecată a avocatului rădăuţean.(Neculai ROSCA)

Vezi si

Sucevenii pot plăti prin sms pentru eliberarea cărților de identitate

Începând de miercuri, 5 octombrie, sucevenii pot plăti prin SMS taxele pentru eliberarea cărților de …