Saturday , May 25 2024

O avarie la o conductă din centrul Sucevei, remediată de ACET după două zile

Vineri seara, la intersecția străzii Universității cu B-dul 1 Mai, chiar în fața Primăriei Suceava, asfaltul a început să se surpe, din cauza unei conducte vechi de canalizare care a cedat. Viceprimarul Lucian Harșovschi spune că a sesizat personal conducerea ACET, dar că până sâmbătă seara, când porțiunea de carosabil surpată s-a extins, nu a acționat nimeni, în niciun fel. Abia sâmbătă seara târziu, după intervenții repetate ale primarului Lungu și ale viceprimarului Harșovschi, au început lucrările de reparații la conducta fisurată. Aseară, muncitorii reme­dia­seră avaria, circulația se va desfășura azi normal în zonă, urmând ca zilele acestea să fie turnat și asfalt

Avaria produsă la rețeaua de canalizare a Sucevei în cursul zilei de vineri era aproape de a fi remediată în totalitate abia duminică seară. Potrivit aprecierilor făcute de viceprimarul Lucian Harșovschi, care la rândul său a specificat că a purtat discuții cu cei care lucrau la respectiva avarie, în noaptea de duminică spre luni trebuie astupată porțiunea carosabilă unde a avut loc intervenția (intersecția străzii Universității cu Bulevardul 1 Mai) pentru ca în dimineața zilei de luni să se poată circula pe artera principală fără restricții, așa cum a fost în weekend.

„Da, se va lucra în noaptea asta la astuparea locului unde s-a intervenit și cred că nu vor fi restricții mâine (luni, 15 aprilie – n.red.) Eu încă mai aștept comunicatul de la ACET. Cu alte ocazii ca acestea erau transmise informări, comunicate ca lumea să fie informată. Nu au transmis nimic nici acum. Nu au pus nici acum măcar pe site”, ne-a declarat Lucian Harșovschi duminică seara, în jurul orei 18:30.

El a precizat că, întrucât se pare că totuși cei de la ACET s-au încadrat în termenul solicitat de el, nu va mai cere demisia conducerii. Totuși, în continuare vor fi solicitate alte explicații și nu doar cu privire la avaria din weekend, ci și la alte probleme.

Pe de altă parte, el a precizat într-o convorbire ulterioară, în jurul orei 19:30, că deși luni se va circula pe strada principală, porțiunea unde s-a intervenit pentru remedierea avariei nu se va asfalta până luni. Motivul este unul pur tehnic: conducta unde s-a produs avaria  era la peste 5 metri adâncime și va dura mai mult până se va tasa tot balastul și pietrișul adus. „Cred că strada va fi circulabilă în dimineața de luni, dar nu cred că va putea fi și asfaltată”, ne-a declarat Lucian Harșovschi, în jurul orei 19:30 a zilei de duminică, 14 aprilie. El a precizat că aceste aspecte legate inclusiv de remedierea străzii îi sunt cunoscute și primarului Ion Lungu care s-a deplasat personal la fața locului și în partea a doua a zilei de duminică, nu doar duminică dimineață.

Avaria din apropierea Primăriei Suceava s-a produs, din câte se pare, de mai multă vreme dar nu a fost remediată la timp și ca atare apa acumulată în pământ a dus la surparea asfaltului pe o porțiune mare din intersecția Bulevardului 1 Mai cu strada Universității. Sâmbătă seară, viceprimarul Lucian Harșovschi a precizat că a semnalat personal această avarie încă de vineri seara. „Responsabilii ACET au fost, s-au uitat și au plecat”, a spus Lucian Harșovschi printre altele cu privire la faptul că nu s-a intervenit mai repede. Din punctul său de vedere, intervenția putea fi realizată încă de aseară, întrucât valorile de trafic erau reduse și puteau facilita intervenția. Practic, oricât de normale sau inerente ar putea fi avariile în rețelele de utilități, faptul că nu s-a intervenit la timp – viceprimarul spunând că a fost vorba de 24 de ore în nu s-a făcut nimic – poate fi calificat oricum, numai normal sau inerent nu!

„În cazul în care, până mâine seară (duminică, 14 aprilie – n.red.), nu se va rezolva problema, la 48 de ore de la semnalarea acesteia, voi solicita public demisia conducerii ACET pentru neimplicare”, a spus Lucian Harșovschi, în cursul zilei de sâmbătă, după ce în prealabil ar fi purtat discuții telefonice cu toată conducerea ACET și am solicitat o intervenție fermă și eficientă. Abia sâmbătă, după ce asfaltul s-a umflat în mai multe zone și a apărut o gaură destul de mare în carosabil au trimis echipele de muncitori. „Această problemă vine după ce de nenumărate ori le-am semnalat că gurile de scurgere sunt înfundate, atât pe axul principal, unde am avut lucrări de intervenție și am asfaltat total, dar și pe alte străzi unde nu s-a intervenit de mult timp. ACET-ul a fost nepăsător și nu și-a făcut datoria! După remedierea avariei, echipele Primăriei sunt pregătite pentru a asfalta imediat, având în vedere că vorbim despre cel mai circulat bulevard din municipiul Suceava”, a spus Lucian Harșovschi.

Muncitorii de la ACET au lucrat și în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru remedierea avariei apărută la rețeaua de canalizare. Practic, muncitorii au lucrat în continuu, identificând locul unde s-a produs spărtura în rețeaua de canalizare și lucrează pentru remediere.

Duminică, după cum probabil mulți suceveni au constatat trecând prin apropiere, din cauza surpării carosabilului pe artera principală de circulație, traficul rutier s-a făcut cu anumite restricții. O bună perioadă de timp, circulația s-a făcut pe un  singur sens iar cei care vin dinspre Burdujeni spre Obcini foloseau strada Mărășești și bulevardul George Enescu.

Duminică dimineață, atât viceprimarul Lucian Harșovschi, cât și primarul Ion Lungu au verificat cum se lucrează la remedierea avariei la rețeaua de canalizare. Ion Lungu a spus că s-a lucrat toată noaptea, fiind identificată conducta de canalizare deteriorată la o adâncime de aproximativ cinci metri. „Deși municipalitatea suceveană a atras aproximativ 100 milioane euro pe apă, canalizare, stație tratare ape uzate, fondurile au fost conform ghidului de accesare destinate în mod special extinderii conductelor de apă și canalizare și nu înlocuirii magistralelor vechi. Lucrăm împreună cu ACET-ul la un program de înlocuire a conductelor vechi, vulnerabile cum este și cazul de față. Sperăm ca astăzi să finalizam intervenția pentru a aduce terenul la starea inițială, astfel încât să nu fie afectată circulația rutieră în zonă”, a declarat Ion Lungu.

Din câte se pare, problema la rețeaua de canalizare res­pectivă era de mai multă vreme, chiar dacă avaria a fost semnalată vineri. Locul unde s-a surpat strada era nu departe de traseul unor conducte de termoficare – aspect evidențiat și de viceprimar – care au fost înlocuite cu peste 10 ani în urmă. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Gheorghe Șoldan: Suceava are nevoie de un primar precum Vasile Rîmbu

Deputatul Gheorghe Șoldan, candidatul PSD la conducerea Consiliului Județean Suceava, și Vasile Rîmbu, candidatul social-democraților …