Friday , April 26 2024

Autostrada A7, “Unirea Principatelor”, va fi  frumoasă și verde. Se fac demersuri pentru ca sucevenilor să li se permită să meargă la Pașcani să o admire (VIDEO)

Unul dintre obiectivele prioritare prinse de România în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este construcția Autostrăzii A7, numită frumos și  simbolic “Unirea Principatelor“. Autostrada va porni de la Ploiești și va străbate toată Moldova de la Sud la Nord, dar numai până la Pașcani. De ce nu se vrea continuarea autostrăzii până la Suceava și Siret, principalul punct de ieșire spre Ucraina, autoritățile de la București nu au explicat încă.

Cert e că acest drum, în lungime de aproape 430 de kilometri, a fost deja asumat de Guvern în varianta sa care NU include Suceava și va reprezenta în perioada următoare principala bătălie pe care o vor da negociatorii României în relația cu Comisia Europeană, știut fiind faptul că țară noastră va avea la dispoziție 29,2 miliarde de euro, din care jumătate nerambursabili, pentru reforme esențiale. Termenele sunt ambițioase și scurte: autoritățile trebuie să revadă planurile la autostrada A7 și să aibă în vedere componenta verde, cu condiția ca lucrările să fie contractate până în anul 2022 și finalizarea acestora să se încheie în vara anului 2026, termen care de data aceasta nu se mai negociază.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că a cerut vineri din nou premierului Cîțu și ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, să prindă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) întregul traseu al autostrăzii A7, de la Ploiești până la Siret. ”Cred că ar fi profund nedrept și discriminatoriu că în PNRR să fie inclusă doar porțiunea de A7 până la Pașcani. Redresare și Reziliență înseamnă programe și pentru județele Suceava și Botoșani”, a declarat președintele CJ Suceava. 

Negocierile cu Comisia Europeană pentru a prinde Autostrada A7 în PNRR vor începe însă la 1 mai, iar un rezultat final va fi cunoscut undeva în luna august. Așadar, șansele ca segmentul Pașcani-Suceava-Siret să fie prins atât de repede în proiectul A7 finanțat prin PNRR par infime.

Autostrada Verde, mai scurtă decât e nevoie

Principalele proiecte finanțate prin PNRR sunt în zona tranzițiilor verzi și digitale. Prin urmare, Ministerul Transporturilor, care se ocupă de proiectul care are aproape toate fazele atinse, mai puțin licitația pentru execuție, pregătește să transforme Autostrada “Unirea Principatelor” în una care să corespundă conceptelor PNRR, adică o Autostradă “Verde”.

Compania Națională de Autostrăzi are deja o documentație în care infrastructura secundară, adică lateralele autostrăzii, să poată fi folosite pentru piste de biciclete. Vor fi de asemenea foarte multe stații de încărcare a mașinilor electrice și sute de kilometri de perdele forestiere, importante pentru reducerea costurilor la deszăpezire, ele fiind deja prinse în proiectul tehnic.
“A7 este principalul proiect. Ministrul Transporturilor m-a asigurat că proiectele sunt mature și că putem avea gata tronsoane din A7 până în august 2026, data limită. Termenul este cel mai mare stres. O schimbare față de PNRR inițial este că nu mai atașăm sume pe fiecare proiect, ci facem repere pe număr de km, că să evităm problemele dacă apar întârzieri”, a precizat ministrul Cristian Ghinea în cadrul unui interviu televizat.
Drumul a fost împărțit pe loturi, între Ploiești, Buzău, Focșani, Bacău și Pașcani. Cele patru segmente de drum sunt: Ploiești – Buzău, Buzău – Focșani, Focșani – Bacău și Bacău Pașcani, relatează Ziare.com.

Cele două loturi ale autostrăzii A7

Primul lot, Ploiești-Buzău este și cel mai avansat din punct de vedere al studiilor și va fi scos la licitație în luna mai, ceea ce înseamnă că dacă nu vor fi probleme până la sfârșitul anului poate începe execuția lui.
Costurile pentru autostrada care leagă Muntenia de Moldova au fost estimate la 1,7 miliarde de euro, dar este posibil ca prin noile componente verzi care i se vor adaugă valoarea totală să crească.

Conform Ziare.com, Ministerul Transporturilor mai intenționează să finanțeze prin PNRR capetele Autostrăzii A8, tronsoanele Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, respectiv Moțca – Târgu Neamț, dar și legătura A1 cu Timișoara. România și-a calculat că va obține prin PNRR patru miliarde de euro pentru autostrăzi.

Flutur: Profund nedrept și discriminatoriu. Redresare și Reziliență înseamnă programe și pentru județele Suceava și Botoșani

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a cerut încă o dată, vineri, 19 martie, premierului Florin Cîțu și ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, să prindă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) întregul traseu al autostrăzii A7, de la Ploiești până la Siret și nu doar până la Pașcani. „Sunt multe argumente privind necesitatea construirii acestei autostrăzi A7 până în vama Siret. Am în vedere în primul rând PIB-ul scăzut al județelor Suceava și Botoșani, apoi migrația excesivă a forței de muncă, aglomerarea pe E85/DN2, sectorul Pașcani-Siret. Prin Vama Siret trec anual 700.000 de autovehicule, din care 100.000 sunt tiruri”, a spus Gheorghe Flutur.

Președintele CJ Suceava a specificat că deși guvernele PSD au demarat studii de fezabilitate doar pe ruta Ploiești – Pășcăni, de un an de zile se lucrează la studii de fezabilitate pentru tronsoanele de la Pașcani la Suceava și de la Suceava la Siret, fiind vorba de o lungime estimată la circa 101 km. „Se lucrează în ritm intens, noi, administrațiile locale, alocând tot sprijinul acolo și când este nevoie. Cred că ar fi profund nedrept și discriminatoriu că în PNRR să fie inclusă doar porțiunea de A7 până la Pașcani”, a spus Gheorghe Flutur.

Cu privire la necesitatea realizării autostrăzii A7 până la Siret, președintele CJ Suceava a spus că a depus memorii atât la Premier, cât și la Ministrul Fondurilor Europene, lucru pe care l-au făcut și mai mulți parlamentari, astfel încât speră ca „vocea noastră să fie auzită”. „Redresare și Reziliență înseamnă programe și pentru județele Suceava și Botoșani”, a conchis președintele CJ Suceava. (O.S.)

Vezi si

Ordin de protecție emis împotriva unei femei de 54 de ani care și-a lovit și amenințat mama de 81 de ani

Joi seara, la ora 20.00, polițiștii din Marginea au fost sesizați de către o femeie …

7 comments

  1. cumparati-va carute

    Treaba asta s-a stiut de la bun inceput. Au tot amanant anuntul oficial ca sa treaca alegerile.
    Flutur ati votat, de Flutur aveti parte, si de guwerner si presedinte si majoritate parlamentara din aceeasi caruta cu Flutur. Daca nu v-ati lamurit in perioada anilor 2008-2012, va meritati soarta,… draji suseveni.
    Oricum, cel putin aici la Suceava, toti sunt la fel si intr-un partid sunt toti: al interesului personal si al comisionului din absolut orice si de oriunde.
    Iar fraier nu e ala care promite, FRAIER e cel care crede.
    Luati de bune, in continuare, minciunile megalomanului Flutur, minciuni turnate zilnic in presa locala si… sa traiti bine!
    … UE Flutur si toata clica de habotnici ai puterii si ai banului agonisit pe nedrept!

  2. Nu am vazut nicaeri pista de biciclete langa autostrada.Banii folositi la pista de bicicleta sa faca autostrada macar pana la Suceava

  3. Nu se poate.fluturas ne promite de când era flăcău.acum că vedem rezultatul hai dispari.

  4. Stefan cel Mare

    S-ar parea ca Flutur va lua un sut in posterior de la propii sai colegi de partid !!!!

  5. Cesar. Celalalt vorbea numai despre parcuri și panselute.
    O sa facem ceva din zona asta sau o sa facem una privată dacă trebuie.

  6. Dragnia e de vina !

  7. Daca cu presedintele tau, premierul tau si guvernul tau, nu reusesti sa ducem autostrada pana la Siret, cred ca e momentul sa iti dai demisia si sa te retragi din politica. Ma refer la Flutur si toti prietenii sai.