Friday , April 26 2024

Atractivitate crescută fata de învățământul particular din Suceava. Liceele și grădinițele au atras cei mai mulți candidați

”Dezvoltarea instituțională a unităților de învățământ particular din județ evidentiază o pondere a învățământului acreditat de 80,19%, în creștere față de anul școlar 2018-2019, când era 73,49%, și o creștere a eficienței resurselor materiale și umane existente”, a declarat Cezar Anuței, inspector școlar pentru învățământ particular și alternative educaționale 

Grădinițele, școlile și liceele particulare din județ au devenit mai atractive pentru suceveni, după cum reiese din creșterea numărului de preșcolari și școlari care sunt înscriși în cele 21 de unități de învățământ care funcționează în acest an școlar. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Județean (IŞJ) Suceava, pentru anul școlar 2019-2020, în județ există 4.230 elevi care urmează cursurile școlilor particulare, comparativ cu cei 3.688 elevi care erau curpinși în învățământul particular în anul școlar 2015-2016.

In ce privește stadiul în care se află unitățile de învățământ particular din județ, IŞJ precizează că 80,19% dintre elevi sunt înscriși la unități sau specializări acreditate și doar 19,81% la cele autorizate. Precizăm că specializările autorizate provizoriu sunt specializări care nu au ajuns la cea de-a treia generație de absolvenți, moment în care unitatea de învățământ poate fi evaluată în vede­rea obținerii acreditării. Comparativ cu anul trecut, procentul învățământului acreditat este în creștere. “Dezvoltarea instituțională a uni­tăților de învățământ particular din județ evidentiază o pondere a învățământului acreditat de 80,19%, în creștere față de anul școlar 2018-2019, când era 73,49%, și o creștere a eficienței resurselor materiale și umane existente”, a declarat Cezar Anuței, inspector școlar pentru învățământ particular și alternative educaționale.

In ceea ce privește tipul unităților de învăță­mânt particular care se bucură de adresabilitate mare, de remarcat în primul rând liceele, pentru care au optat 943 de absolvenți de gimnaziu, fiind distribuiți în 45 de clase, în 4 unități școlare. Cei mai mulți liceeni sunt înscriși la Liceul Tehnologic ”Filadelfia” Su­cea­va, și anume 414, urmat de Liceul tehnologic ”Virgil Madgearu” Suceava, cu 357 elevi. Un număr mare de înscriși au și grădinițele, unde figurează 926 de copii în acest an școlar, distribuiți în 45 de clase, în 10 astfel de unități școlare. în învățământul primar particular sunt înscriși 497 elevi, în 26 de clase, din 4 unități școlare, iar în cel gimnazial alți 291 elevi, în 14 clase, în două unități școlare. învățământ profesional particular există doar la Liceul “Natanael” Suceava, unde s-au înființat 3 clase cu un total de 36 de elevi, care s-au înscris la specializările brutar-patise-preparator produse făinoase și mecanic auto. Restul de 1.537 de elevi din învățământul particular de la nivelul județului Suceava se regăsesc în școlile posliceale.

Opțiunea părinților sau a elevilor pentru una dintre aceste unități școlare ține, în primul rând, de reputația pe care acestea și-au creat-o în anii în care au activat. Aceasta are la bază rezultatele absolvenților la examenele națio­­nale și, în cazul grădinițelor, recomandarea părinților ai căror copii au urmat cursurile unităților școlare de acest tip.

“Rezultate foarte bune la examenele naționale s-au înregistrat la Liceul Teoretic <Filadelfia> și Liceul <Natanael>, acesta din urmă înregistrând și rezultate foarte bune la examenul de certificare a competențelor profesionale și de absolvire”, a specificat inspectorul școlar pentru învățământ particular Cezar Anuței.

La polul opus, sunt și unități școlare nou înființate, care au avut parte de un debut timid și nu au reușit să înregistreze măcar 10 elevi pe clasă. Este vorba despre Centrul de studii ”Ştefan cel Mare și Sfânt” Bucovina Câmpulung Moldovenesc, cu o clasă de liceu, la specializarea științele naturii, unde sunt înscriși doar 4 elevi, și Şcoala Româno-Britanică, tot cu 4 elevi înscriși la învățământul primar. (Oana NUȚU)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …