Friday , April 26 2024

Arheologul sucevean Florin Hău a încetat din viaţă

Hau Florin1

Un cancer galopant i-a curmat zilele fostului director al Muzeului Naţional al Bucovinei, la numai 57 de ani. Florin Hău a devenit o personalitate marcantă a arheologiei româneşti după descoperirile de la Biserica Mirăuţi, Catedrala Mitropolitană din Iaşi, centrul vechi al Botoşaniului dar şi de la Cetatea de Scaun a Sucevei

Unul dintre cei mai cunoscuţi arheologi suceveni, profesorul Florin Hău, fost director general al Muzeului Naţional al Bucovinei din 1997 până în 2001, a încetat din viaţă ieri dimineaţă, după o luptă grea şi inegală cu o boală necruţătoare. Ca arheolog şi-a adus o contribuţie formidabilă încă din 1997 când, în urma săpăturilor făcute la Biserica Mirăuţi din Suceava, a descoperit, împreună cu echipa pe care a coordonat-o, vestigii din veacul al XV-lea care fac acum parte din tezaurul Muzeului Bucovinei. Alte cercetări arheologice pe care le-a întreprins au adus la lumină vestigii la fel de valoroase. Cu doi ani în urmă, atunci când s-a aprobat proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun, arheologul Florin Hău a fost cel desemnat să se ocupe de descărcarea de sarcină arheologică a perimetrului în care urma să se desfăşoare investiţia finanţată cu bani europeni. A fost trup şi suflet alături de Cetate şi de lucrările arhelologice pe care le-a demarat până când o boală nemiloasă ce a acţionat mai rapid decât şi-a planificat el proiectele, l-a pus pe patul de pe care nu s-a mai putut ridica.
Florin Hău s-a născut în ziua de 3 aprilie 1956. A absolvit Facultatea de Istorie-Geografie de la Universitatea „{tefan ce Mare” din Suceava. A fost profesor de istorie la Siret până în anul 1995, când s-a angajat la Muzeul Bucovinei ca arheolog medievist. In perioada 1997-2001 Florin Hău a fost director generalal Muzeului Naţional al Bucovinei. El a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie, a coordonat numeroase şantiere arheologice din oraşul Suceava şi din judeţ printre care cele de la Curtea Domnească şi Cetatea de Scaun. Totodată a coordonat săpăturile arheologice de la Iaşi – Catedrala Mitropolitană şi Botoşani – Centrul Vechi. Cei care l-au cunoscut pe arheologul Florin Hău şi-l amintesc ca pe un bărbat în adevărata putere a cuvântului, sclipitor la minte, maiestuos în comportament şi îngăduitor cu cei pentru care nu reuşea să se facă înţeles. Atitudinea sa, de om cu rucsacul în spinare, mereu pus pe drum, a frapat poate pe mulţi dintre sucevenii conservatori. Cei care l-au cunoscut mai îndeaproape, fie ei studenţi, elevi, colegi ori prieteni au ştiut că atitudinea sa ostentativ tinerească i-a adunat în jurul său. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate …

No comments

  1. Sincere condoleante familiei si Dumnezeu sa.l ierte pe Domnul Florin. L.am avut ca profesor de istorie in Siret si inca de atunci era indragostit de arheologie,istorie,geografie. Cei buni pleaca de fiecare data prea devreme.