Wednesday , December 7 2022

Aproape 250 de profesori suceveni de religie riscă să rămână fără post

religie [800x600]

Ora de religie nu mai este obligatorie pentru elevi u părinţii trebuie să completeze o cerere pentru participarea copiilor la orele de religie, dacă doresc acest lucru. La nivelul judeţului Suceava sunt 227,75 de catedre de Religie, posturi ce riscă acum să fie afectate din cauza acestei decizii, Liderul sindical Traian Pădureţ salută această decizie a Curţii Constituţionale

 
Dacă până acum elevii au avut obligatoriu în orar câte o oră de Religie pe săptămână, indiferent de anul de studiu, acum, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale, părinţii trebuie să completeze o cerere pentru participarea copiilor la orele de religie, dacă doresc acest lucru. Curtea Constituţională a decis miercuri, 12 noiembrie, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de Religie, prevăzută în Legea educaţei, este neconstituţională. “Până acum, elevul major sau părintele trebuia să facă o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline, în care să prezinte motive obiective, cum ar fi că fac parte din altă confesiune. Acum s-a stabilit că trebuie să spui când vrei să participi la cursurile de Religie, nu să spui când nu vrei. E greu de estimat ce efecte va produce o astfel de decizie”, a declarat inspectorul şcolar Mariana Drumea, purtător de cuvânt în cadrul ISJ Suceava. La nivelul judeţului Suceava este un număr de 227,75 de catedre de Religie, posturi ce riscă acum să fie afectate de această decizie. De menţionat că toţi elevii, începând cu cei din clasa 0 şi terminând cu cei din învăţământul liceal din clasa a XII-a studiază în prezent câte o oră de Religie pe săptămână. “Sunt foarte puţini profesori tineri care au absolvit unităţi de învăţământ de profil şi predau Religia în şcoli. Majoritatea orelor sunt predate de către preoţi care au parohie. Ba mai mult au ajuns preoţii să ocupe şi funcţii de conducere în unităţile de învăţământ, cum ar fi Scoala din Stulpicani. Consider că această decizie este bine venită”, a menţionat Traian Pădureţ, preşedintele sindicatului “Pro-educaţia”, filiala Suceava. (Cristina RUSTI)

Vezi si

AirConnect iar spune că va zbura vara viitoare de la Suceava la Constanța

AirConnect va zbura vara viitoare de la Constanța la Suceava, Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca, a …

7 comments

  1. bre, nus ce sa zic,popa de la noi preda la scoala da taxa nu nepune. da omu cat vrea .am avut mort pe tata si iam dat 150 de lei. cand am botezat copilu nanasi io dat 20 de lei si gata . la biserica nu preamaduc deloc calucrez.pre multi bani no vazut popa de la mine de can iin sat asa ca mai sint ca mine si apoi el din ce sa traiasca zic yo— so dus sanvete copiiiii la scoala ca doara nu era sa vina cu mine la arat ca nuso pricepe ca otrait in targ si are sifacultate . bre yo ma tem sa zic digeaba ceva de rau de el… nu cunosc yo casa omului si sufletu lui. Nu?

  2. daca parintii i-au dat pruncului sa manance bine, l-au pus sa doarma bine, i-au schimbat asternutul la timp, i-au creat toate conditiile pentru a zburda , si s-au rezumat doar la atat, privandu-l de educatie, de iubire, si au crescut in acest mod un…. vitel… ei bine, atunci acesta, poate ….. daca au crescut un Om atunci cu siguranta nu v-a face asa ceva….. daca e crestin ortodox se va inchina, iar daca nu , v-a privi in liniste aceste moaste (sau oseminte ).

  3. Eu personal nu sunt de acord cu desființarea orelor de religie. Bunicii nu se mai ocupă de copii… părinții sunt ocupați cu grija pentru bogăție prin străinătate… profesorii se gândesc la sărăcia lor… cine să ne mai aducă aminte de Dumnezeu?

  4. la munca seiroasa cu astia , cine are nevoie de religie sa mearga la biserica si acolo i se va preda , plus pot si trage cite o limba la racle.

  5. Nu sunt deacord sa se desfiinteze orele de religie si ar trebui ca parintii sa intervina pentru continuarea orelor de religie.Costel din Suceava.14.11.2014.

  6. Sper sa ramana doar cu voturile puscariasilor. Campania dusa de Ponta si ai lui, m-a dezgustat complet. Prin ceea ce fac Ponta, PSD-ul, Antenele, vor practic, sa ne oblige sa votam cu Ponta, chiar daca ne e greata. Sa aveti, D-ule Flutur, oameni de incredere la sectii si in sate si in jurul sectiilor de votare.Sunt in stare de orice. Lumea vrea schimbarea. In sondaje sunt aproape la egalitate. In turul I, e dubioasa cresterea lui Ponta de dupa orele 17.

  7. Problema e la cei care doar din salariul de profesor traiesc.Care au cate 2 servicii,probabil nu e o problema,dar unde e doar salariu de profesor de religie e dureros.