Sunday , May 19 2024

Aproape 18.000 de apartamente din Suceava, în pericol să rămână fără apă caldă începând cu 23 august

SC Termica, firmă aflată în faliment, dar care gestionează în continuare furnizarea de energie electrică noului distribuitor de agent termic – SC Thermonet -, avertizează că, dacă datoriile restante la curent nu vor fi plătite până pe 22 august, începând cu 23 august, ora 8.00, se va sista alimentarea cu energie electrică a electropompelor, ceea ce va duce la oprirea transportului de apă caldă către cele 17.800 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare

apa calda

Printr-un comunicat transmis de MGA Insolvency SPRL, lichidator judiciar al SC Termica SA, sucevenii sunt informați că fostul producător de agent termic sucevean va fi nevoit să sisteze, începând din data de 23.08.2016, ora 8.00, alimentarea cu energie electrică a electropompelor de termoficare situate în incinta CET Suceava, utilizate în prezent de către SC Thermonet SRL, în situația în care aceasta din urmă nu va achita, până pe data de 22.08.2016, energia electrică consumată în lunile aprilie și iunie 2016 din instalațiile aparținând SC Termica SA. Potrivit aceluiași comunicat, această măsură va conduce la sistarea furnizării de apă caldă în municipiul Suceava. “Situație pe care o regretăm și pentru care ne cerem scuze, dar care nu poate fi evitată în condițiile în care consumatorul SC Thermonet SRL nu achită energia electrică consumată din instalațiile SC Termica SA, care la rându-i a achiziționat energia electrică de la SC E.ON Energie România SA și trebuie să o plătească acestui furnizor până la termenul de scadență, 22.08.2016, în caz contrar furnizorul urmând a sista alimentarea locului de consum CET Suceava”, se precizează în comunicatul lichidatorului judiciar al firmei Termica.
Neculai Frunzaru, director tehnic al SC Thermonet SRL, firmă care gestionează distribuția agentului termic în cele 17.800 de apartamente din municipiul reședință de județ, a confirmat existența acestei probleme. Valoarea totală a facturilor către Termica pentru energia electrică este de aproximativ 539.000 de lei. In cursul zilei de astăzi se vor face eforturi ca să se achite 150.000 de lei, mizându-se pe înțelegerea lichidatorilor de la Termica pentru o eșalonare. Reprezentantul Thermonet a precizat că nu a fost nici din partea firmei și nici din partea consumatorilor finali o rea-voință în ceea ce privește achitarea facturilor. “Rata de încasare de la consumatori este de peste 80%, doar câteva asociații de proprietari au restanțe de două-trei luni, restul sunt cu plata la zi. Pur și simplu, în această perioadă nu se consumă apă caldă. Oamenii sunt plecați în concedii, sunt plecați la țară, nu dau drumul la robinet. Ca exemplu, factura totală aferentă lunii iulie a acestui an pentru beneficiarii noștri a fost de 612.000 de lei. Din suma aceasta, 500.000 de lei trebuie plătiți la Bioenergy – producătorul de agent termic. 150.000 de lei trebuie să îi livrăm către E.ON prin intermediul SC Termica SA, firmă care, deși se află în faliment, continuă să gestioneze instalațiile electrice pe care noi le folosim. Alți 30.000 de lei trebuie să îi plătim, pentru aceeași lună, către ACET, care ne furnizează apa și asigură serviciile de canalizare. Deja am depășit cu mult bugetul. Dacă mai adăugăm cheltuielile curente de întreținere și reparații, salariile oamenilor, tragem concluzia că într-o lună de vară funcționăm cu 60% pierderi. Nu ne plângem, pe de altă parte, știm că suntem societăți comerciale care trebuie să își onoreze angajamentele. Mizăm pe înțelegerea celor care se ocupă acum de lichidarea SC Termica”, a spus directorul tehnic al Thermonet, Neculai Frunzaru.
De menționat că suma de 539.000 de lei așteptată de Termica de la Thermonet este de zece ori mai mică decât cea pe care distribuitorul de agent termic o datorează producătorului – Bioenergy (este vorba despre aproximativ 5 mi­lioane de lei, n.r.). Dar pentru că acționariatul este același la cele două entități economice, nu s-a ajuns încă la ultimatumuri. Lichidatorii de la Termica nu au însă prejudecăți. Curentul trebuie plătit și, sigur, nu de o firmă aflată în faliment, ci de cei care l-au consumat. Se poate miza pe faptul că perioada verii nu este cea mai bună pentru plătit facturi la apă caldă și se poate aștepta sezonul toamnă – iarnă, când va crește producția de agent termic la Bio­energy și implicit distribuția acestuia de către Thermonet către populație, încasările de la asociații și achitarea facturilor urmând să se echilibreze. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

”Păltinoasa la autostradă”, proiect prezentat de Gheorghe Flutur la lansarea candidaturii liberalului Mihai Drob pentru primăria comunei

Sâmbătă, în prezența a peste 300 de oameni din Păltinoasa și Capu Codrului, a fost …