Sunday , September 25 2022

Aproape 11,7 milioane lei, fonduri nerambursabile, pentru reabilitarea și modernizarea Muzeului “Arta lemnului” din Câmpulung Moldovenesc

arta lemnului

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene anunță, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (AM POR), demararea procesului de contractare a încă trei proiecte depuse la nivelul regiunii Nord-Est, suma totală ridicându-se la peste 34,6 milioane lei, fonduri nerambursabile.

Potrivit unui comunicat al MDRAPFE remis miercuri presei, este vorba despre trei proiecte care au fost selectate inițial pe lista de rezervă: conservarea, protejarea și promovarea Muzeului memorial ‘Calistrat Hogaș’ Piatra Neamț (valoare solicitată: peste 1,3 milioane lei); reabilitare, modernizare și dotare Muzeul ‘Arta lemnului’ din municipiul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, în scopul conservării, protejării și promovării patrimoniului cultural (valoare solicitată: aproape 11,7 milioane lei); respectiv centru internațional de artă contemporană: reabilitarea, consolidarea și refuncționalizarea clădirii fostei băi comunale (baia turcească) din municipiul Iași (valoare solicitată: 21,6 milioane lei).

“Astfel, se vor crea premisele pentru semnarea a 26 de contracte de finanțare destinate restaurării patrimoniului cultural în regiunea NE, astfel încât valoarea totală nerambursabilă a proiectelor finanțate pe axa 5 la nivelul regiunii se încadrează în 150% din alocarea financiară pentru această axă la nivelul regiunii. Pe lista inițială de proiecte selectate pentru finanțare se aflau 23 de contracte”, precizează sursa citată. Marius Nica, ministrul delegat al Fondurilor Europene, a punctat importanța ce trebuie acordată proiectelor ce țin de spiritualitatea românească.

“Pe lângă îmbunătățirea infrastructurii, care se adresează creșterii standardelor materiale, cred că este important să sprijinim și o altă dimensiune esențială, care se adresează laturii noastre spirituale. Mă refer aici la conservarea și protejarea patrimoniului: muzee, case memoriale, centre artistice care integrează aspecte și modele culturale diverse”, a declarat Marius Nica, citat în comunicat.

MDRAPFE precizează că proiectele au fost depuse pentru finanțare în cadrul priorității de investiții 5.1 — Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural din cadrul axei prioritare 5 — Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. “În cadrul apelului de proiecte pentru această prioritate de investiții, au parcurs procesul de evaluare și selecție 36 de cereri de finanțare, a căror valoare totală a depășit dublul alocării pe regiune și prioritate de investiții (mai precis, 214%)”, se arată în comunicat. (Agerpres)

 

Vezi si

DSP a primit 31.100 de doze de vaccin antigripal

Medicii de familie din județ se pot prezenta la sediul Direcției de Sănătate Publică pentru …