Thursday , May 2 2024

Amintiri depanate de absolventi, profesori si elevi la deschiderea manifestarilor dedicate aniversarii “Colegiului “Stefan cel Mare” Suceava

N la deschiderea oficial\ a manifest\rilor dedicate `mplinirii a 150 de ani de `nv\]\m=nt de performan]\ la Colegiul “{tefan cel Mare” Suceava a participat [i cel mai v=rstnic absolvent “[tefanist”, din promo]ia ’42, {erban Drago[ Radu, `n v=rst\ de 88 de ani, fost conferen]iar universitar la Universitatea Tehnic\ “Gheorghe Asachi” din Ia[i N din partea Prefecturii Suceava, directorul Colegiului “{tefan cel Mare” Suceava, Dan Popescu, a primit un album foto, primarul Ion Lungu a `nm=nat o diplom\ de excelen]\, iar rectorul Adrian Graur a oferit din partea Senatului Universit\]ii sucevene o medalie de aur pentru contribu]ia adus\ de acest colegiu la evolu]ia comunit\]ii locale vreme de 150 de ani

Ieri a avut loc deschiderea oficial\ a manifest\rilor dedicate anivers\rii a 150 de ani de `nv\]\m=nt de performan]\ la Colegiul Na]ional “{tefan cel Mare” Suceava. Au participat oficialit\]ile sucevene – primarul Ion Lungu, subprefectul Angela Zarojanu, vicepre[edintele Consiliului Jude]ean Vasile Ilie, inspectorul general adjunct Vasile Monacu [i rectorul Universit\]ii “{tefan cel Mare” Suceava, Adrian Graur – dar [i absolven]i, profesori, fo[ti profesori [i actuali elevi ai Colegiului.
~n cuv=ntul de deschidere, directorul Colegiului “{tefan cel Mare” Suceava, prof. Dan Popescu, a spus c\ “toate demersurile pentru realizarea manifest\rilor ce vor avea loc `n aceast\ s\pt\m=n\ au vizat numai istoria celebr\ a acestei institu]ii [i datoria noastr\ a fost s\ relu\m o parte din realiz\rile ei. Marc\m, zilele acestea, vârsta de 150 de ani, ceea ce înseamn\, înainte de toate, istorie. Istoria unei [coli vii [i durabile – nu doar a unui a[ez\mânt de cultur\, ci istoria devenirii unei colectivit\]i umane, nu doar a unui destin institu]ional, ci istoria destinelor noastre – elevi [i profesori. E [i istoria unor c\rturari care s-au identificat plenar, spiritual, cu existen]a acestui liceu”, a spus Popescu.
Din partea Prefecturii Suceava, directorul Colegiului “{tefan cel Mare” Suceava, Dan Popescu, a primit un album foto, primarul Ion Lungu a `nm=nat o diplom\ de excelen]\, iar rectorul Adrian Graur a oferit din partea Senatului Universit\]ii sucevene o medalie de aur pentru contribu]ia adus\ de acest colegiu la evolu]ia comunit\]ii locale vreme de 150 de ani.
“C=nd spui Colegiul <{tefan cel Mare>, spui performan]\. Este una din cele mai vechi institu]ii din Moldova. Avem [i o problem\ mare aici, o investi]ie blocat\, [i sper ca cel t=rziu la aniversarea a 155 de ani s\ avem [i o sal\ de sport”, a declarat primarul Ion Lungu. Acesta a spus c\, în prezent, zeci de str\zi din municipiul Suceava poart\ numele unor personalit\]i care au înv\]at sau au predat la aceast\ unitate de înv\]\mânt, amintind de Ciprian Porumbescu, Simion Florea Marian sau Ioan Neme[.
N Cel mai v=rstnic absolvent al Colegiului “{tefan cel Mare” Suceava, prezent la deschiderea oficial\ de ieri
Dup\ ce au luat cuv=ntul oficialit\]ile invitate la deschiderea manifest\rilor de ieri, a venit r=ndul absolven]ilor din vechile promo]ii s\ povesteasc\ ce-[i mai amintesc din perioada liceului sau cu ce amintiri au r\mas legate de Colegiu. Primul a fost cel mai v=rstnic absolvent “[tefanist”, din promo]ia ’42, {erban Drago[ Radu, `n v=rst\ de 88 de ani, fost conferen]iar universitar la Universitatea Tehnic\ “Gheorghe Asachi” din Ia[i, care a spus c\ îl leag\ foarte multe amintiri de acest liceu, de dasc\li, [i c\ [i tat\l s\u a urmat cursurile acestei unit\]i în anul 1915. A urmat Nicolae Turtureanu, care face parte dintr-a 90-a promo]ie a Colegiului “{tefan cel Mare” Suceava, acesta recit=nd o poezie compus\ de el special pentru aniversarea a 150 de ani. Drago[ P\duraru a absolvit Colegiul sucevean `n 1948 [i-[i aminte[te c\ a f\cut naveta `n fiecare zi de [coal\ [i c\ a fost singurul care a plecat din Bucovina la Institutul Teologic din Cluj. “Ceea ce m-a ajutat foarte mult a fost educa]ia pe care am primit-o aici”, a spus cel ce a fost preot la M\n\stirea Vorone], Drago[ P\duraru.
Pentru c\ absolven]ii din promo]iile vechi au amintit de profesorii pe care i-au avut, mare parte din ei fiind trecu]i la cele ve[nice, to]i cei prezen]i `n aula Colegiului Na]ional “{tefan cel Mare” Suceava au ]inut un moment de reculegere `n memoria acestora.
În data de 13 iunie 1860, autorit\]ile austriece au emis la Viena decretul de înfiin]are al “Königliche Obergymnasium G-O Kaiserliche in Suczawa”, respectiv ordinul 14805 al autorit\]ii austriece care administra Bucovina din 1775, iar la data de 17 septembrie 1860 au început cursurile pentru cei 79 de elevi ai unit\]ii dup\ programa de înv\]\mânt din imperiu. În anul 1863 s-a înscris în clasa I Ciprian Porumbescu, iar în anul 1866 a fost prima promo]ie de absolven]i ai [colii. În anul 1951, elevul Norman Manea, viitor scriitor [i candidat la Premiul Nobel pentru literatur\, a reprezentat colegiul sucevean la Concursul de limba român\. În anul 1988, colegiul a fost vizitat de criticul literar Zoe Dumitrescu Bu[ulenga [i de cosmonautul Dumitru Prunariu, iar în anul 1999 liceul prime[te titulatura de Colegiul Na]ional “{tefan cel Mare” Suceava. În anul 2000 a ap\rut prima monografie a colegiului, sub semn\tura lui Paul Leu [i a doua istorie a acestei institu]ii. (Oana PAULIUC)

Vezi si

USV a scos la concurs șapte locuri de muncă auxiliare

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a scos la concurs, în această perioadă, șapte locuri …

No comments

  1. Cel mai in varsta absolvent al liceului Stefan cel Mare este domnul Ludovic Carol Lemne ajuns la varsta de 101 ani. A urmat cursurile liceului în perioada 1919-1923.

  2. Autorităţile locale au conferit titlul de cetăţean de onoare, la împlinirea a 100 de ani, celui mai în vârstă sucevean
    Ieri, în cadrul şedinţei Consiliului Local, primarul Ion Lungu, a înmânat diploma de cetăţean de onoare al municipiului, suceveanului Ludovic Carol Lemne. Distincţia este acordată după, ce în această lună, dl. Lemne a împlinit 100 de ani, fiind cel mai vârstă locuitor al urbei. Edilul şef a spus că momentul este unul unic în activitatea autorităţilor sucevene. „Este o onoare deosebită pentru noi, o bucurie şi o plăcere să fim contemporani cu dumneavoastră, care sunteţi o filă vie de istorie. Pentru demnitatea cu care aţi trăit în oraşul nostru, pentru contribuţia la dezvoltarea Sucevei, Consiliul Local va declarat cetăţean de onoare al municipiului”, i s-a adresat venerabilului sucevean dl Lungu, menţionând că dl. Lemne a fost martor la cele două războaie mondiale, cât şi la Revoluţia din 1989. Şeful municipalităţii i-a înmânat dlui Lemne un buchet de flori şi un tort aniversar, după care atât consilierii, cât reprezentanţii executivului, au ciocnit câte o cupă şampanie cu acesta din umră. La rându-i, vizibil emoţionat, Ludovic Carol Lemne le-a mulţumit celor prezenţi. „Nu am cuvinte să mulţumesc pentru onoarea care mi se face şi vă urez să ajungeţi la vârsta mea şi chiar să mă depăşiţi”, a spus sărbătoritul. Născut în Suceava în 1909, venerabilul sucevean de etnie germană a marcat un secol de viaţă pe 5 august, fiind cel mai în vârstă supravieţuitor al lagărelor de concentrare sovietică din timpul celui de al doilea război mondial. Dl Lemne a absolvit Liceul „Ştefan cel Mare”, singura unitate şcolară de băieţi de la acea vreme, iar de-a lungul timpului a lucrat la mai multe cunoscute întreprinderi sucevene. Ludovic Carol Lemne a fost însoţi de cei doi fii, Cornel şi Gertrude, cu care primarul Ion Lungu a fost coleg de serviciu la societatea comercială Ambro Suceava.