Sunday , May 12 2024

Amenzi usturatoare la `ndem=na inspectorilor DSP

Direc]ia de S\n\tate Public\ Suceava are la dispozi]ie, dup\ aproximativ cinci luni `n care nu a mai putut da nicio amend\, legisla]ia pentru a sanc]iona orice tip de abatere `n cazul unit\]ilor [i al tipurilor de servicii care cad `n responsabilitatea de control a acestei institu]ii n amenzile variaz\ `ntre 500 [i 40.000 de lei [i vizeaz\ persoanele fizice [i juridice, din mediul privat [i public



{eful DSP, Ludovic Abi]ei, a anun]at c\ pe data de 1 septembrie a fost aprobat\ Hot\r=rea de Guvern 857/2011, care stabile[te normele de desf\[urare a activit\]ii diferitelor institu]ii [i agen]i, dar [i sanc]iunile pe care ace[tia le merit\ pentru fiecare contraven]ie, de la cele mai minore, p=n\ la cele mai serioase. Sunt vizate at=t persoanele fizice, c=t [i cele juridice, at=t `n sectorul public, c=t [i `n cel privat.
Instrumentul legal pe care DSP Suceava `l poate folosi `ncep=nd cu aceast\ lun\ se refer\ la activitatea din unit\]ile sanitare, din unit\]ile de `nv\]\m=nt, din cabinetele medicale, din unit\]ile care produc, prelucreaz\, transport\, depoziteaz\ sau desfac spre v=nzare [i consum produse alimentare, la condi]iile [i procesele de munc\, la folosirea substan]elor toxice, insecticide, otr\vuri, detergen]i, sau la protec]ia celor care lucreaz\ `n medii cu radia]ii nucleare, cum ar fi laboratoarele de radiologie. Chiar dac\ [i `nainte de luna mai a acestui an, c=nd legea sanc]iunilor pe care DSP le poate aplica a fost abrogat\, existau amenzi care puteau fi folosite, acum legisla]ia este mult mai explicit\, iar sanc]iunile sunt mult mai aspre.
N Amenzi aspre pentru unit\]ile sanitare [i pentru structurile de urgen]\
Abi]ei a informat c\ printre nout\]ile pe care le prevede noua hot\r=re se num\r\ [i sanc]iunile pentru cei care lucreaz\ `n structurile medicale de urgen]\ – UPU, CPU, SMURD [i Serviciul de Ambulan]\. Medicii urgenti[ti vor trebui s\ fie aten]i la modul `n care gestioneaz\ pacien]ii, astfel `nc=t s\ nu existe intern\ri necorespunz\toare sau extern\ri din Urgen]e f\r\ acordul medicului de gard\. Echipajele de prim ajutor sunt obligate s\ informeze pacien]ii sau apar]in\torii `n leg\tur\ cu starea bolnavului [i s\ completeze corect [i complet fi[ele medicale ale pacien]ilor. Cu amenzi `ntre 500 [i 1.500 pentru persoanele fizice [i 10.000 [i 15.000 pentru cele juridice poate fi sanc]ionat\ preluarea pacientului de c\tre personalul UPU `ntr-un interval de timp mai lung dec=t cel prev\zut de reglement\rile legale `n vigoare – maxim dou\ ore p=n\ la primul consult, dup\ care investiga]iile pot dura [i p=n\ la [ase ore sau chiar 12. Este considerat\ o contraven]ie [i re]inerea echipajelor de urgen]\ de pe ambulan]\ de c\tre medicii din UPU sau CPU.
Spitalele, `n calitate de persoane juridice, vor putea fi amendate cu amenzi `ntre 5.000 [i 10.000 lei dac\ nu respect\ normele de igien\ sau dac\ nu asigur\ `nc\lzirea corespunz\toare a saloanelor pe timp iarn\ [i aerisirea acestora cu aparate de aer condi]ionat pe timp de var\. Dac\ un doctor refuz\, din diferite motive, s\ trateze un pacient, risc\ o amend\ de 2.000 de lei. Managerii de spitale, publice sau private, care nu asigur\ medicamente [i materiale sanitare suficiente vor putea fi amenda]i cu 30.000 de lei. 1.500 de lei este contraven]ia pentru doctorii care interneaz\ ilegal la Urgen]\ bolnavi cu afec]iuni cronice sau care nu sunt în stare grav\. Medicii [i asistentele de la Unitatea de Primiri Urgen]e care pun în pericol via]a bolnavilor sunt [i ei amenin]a]i cu sanc]iuni consistente. Pentru cadrele medicale, cuantumul variaz\ între 1.000 [i 2.000 de lei, iar pentru conducerea spitalului, între 10.000 [i 25.000 de lei, în func]ie de gravitatea faptei. Cadrele medicale de la spitalele private nu vor mai avea voie s\ înt=rzie acordarea primului ajutor unui pacient în stare grav\ care nu are posibilitatea s\ pl\teasc\ serviciul. În caz contrar, amenda este de 30.000 de lei.
N Inspectorii vor efectua controale `n func]ie de situa]iile din teren
Direc]ia de S\n\tate Public\ Suceava va organiza controalele `n perioada urm\toare f\r\ modific\ri semnificative. Pe l=ng\ inspec]iile tematice solicitate de c\tre Ministerul S\n\t\]ii, acestea se vor desf\[ura conform planului anual de control, singura diferen]\ fiind c\ acum inspectorii au la `ndem=n\ un instrument mai conving\tor dec=t avertiz\rile scrise pe h=rtie. „Controalele le facem `n func]ie de situa]ia din teren [i de problemele pe care le identific\m de-a lungul anului, motiv pentru care pot fi mai dese sau mai rare `ntr-o perioad\. ~n general [tim deja unde este vorba despre seriozitate [i unde despre rea-voin]\. Inspectorii sunt profesioni[ti acredita]i, `n general specializa]i pe domeniul pe care activeaz\. Pe domeniul sanitar, avem trei medici inspectori la nivelul jude]ului [i mai mul]i asisten]i, deci ar putea fi formate echipe de control din c=te doi asisten]i care s\ inspecteze unit\]ile sanitare. Mare diferen]\ nu va fi din acest punct de vedere, pentru c\ s-au mai dat amenzi [i la spitale, pentru nerespectarea regulilor de igien\ `n general, dar acum avem la `ndem=n\ instrumentul „de speriat”, lucrurile sunt stabilite mult mai clar [i mai `n detaliu, iar sanc]iunile sunt mai mari dec=t cele cu care eram obi[nui]i”, a l\murit [eful DSP. Acesta a mai completat c\ scopul acestor controale nu este de a `nchide afaceri, de a descuraja oameni sau de a oferi amenzi prea mari care s\ afecteze semnificativ activitatea unit\]ii `n cauz\. Prima regul\ pentru cei care se ocup\ de controale este aceea de a oferi consiliere [i `ndrumare unit\]ilor `n cauz\, de a stabili termene de remediere a problemelor [i abia apoi, dac\ acestea nu sunt respectate, intervin [i amenzile. Nu poate fi vorba despre `n]elegere [i r\bdare atunci c=nd este pus\ `n pericol via]a pacien]ilor – starea unui pacient `n UPU, care nu este preluat din triaj la timp, nu poate fi negociat\, motiv pentru care vor fi aplicate, la acest nivel, sanc]iuni imediate. „Va fi greu la capitolul unit\]ilor sanitare, pentru c\ sanc]iunile sunt foarte stricte [i trebuie s\ `ncepem s\ ne `nv\]\m [i cu un ritm de control [i cu gestionarea c=t mai corect\ a situa]iilor care pot fi [i ambigue la acest nivel”, a mai spus Abi]ei.
N Unit\]ile care fac obiectului inspec]iilor DSP trebuie s\ se documenteze `n leg\tur\ cu fiecare aspect care poate fi considerat o contraven]ie
Hot\r=rea de Guvern proasp\t adoptat\ mai prevede c=teva aspecte noi pentru anumite tipuri de unit\]i. ~n ceea ce prive[te condi]iile de munc\, exist\ acum sanc]iuni pentru nerespectarea gradului de iluminare [i a nivelului de zgomot la locul de munc\. Persoanele care au contraindica]ie pentru o anumit\ func]ie, stabilit\ de organe sanitare, nu pot fi men]inute pe postul respectiv [i au dreptul la alt\ op]iune de angajare. Medicii de familie nu mai pot elibera avize medicale de angajare pe baza strict a unui curs de competen]\, ci trebuie s\ aib\ specializarea `n medicina muncii. Pentru cei care lucreaz\ cu produse alimentare, cursurile cu no]iuni fundamentale de igien\, care erau obligatorii [i `nainte, dar puteau fi f\cute dup\ angajare, sunt acum obligatorii `nainte de angajare. ~n ceea ce prive[te condi]iile igienico-sanitare pentru alimente amenzile pot ajunge [i la 5.000 lei pentru persoanele fizice, sau la 40.000 lei pentru persoanele juridice. {i cei care comercializeaz\ produse cosmetice expirate pot fi amenda]i cu p=n\ la 1.600 lei, iar cei care se ocup\ cu colectarea [i ridicarea de[eurilor, cu p=n\ la 5.000 lei. Dr. Abi]ei a mai anun]at c\ perioada de colectare [i evacuare a de[eurilor s-a scurtat. Dac\ `nainte era vorba despre 3 zile `n sezonul cald [i despre 5 zile `n sezonul rece, acum persoanele juridice care lucreaz\ `n domeniu trebuie s\ ridice reziduurile la nu mai mult de 2 zile `n perioada aprilie-octombrie, [i la maximum 3 zile `n restul anului.
~n cazul institu]iilor cu unit\]i sanitare proprii, cum ar fi Ministerul Transporturilor sau MAI, personalul de specialitate care va putea efectua controale trebuie s\ fie `mputernicit de Ministerul S\n\t\]ii, dar va face parte dintr-un sistem de control propriu. De asemenea, poli]i[tii nu mai au autoritatea de a efectua controale.
„Recomand tuturor celor care [tiu c\ pot fi viza]i de controale DSP s\ analizeze bine legisla]ia [i s\ se `ncadreze singuri la anumite contraven]ii, `n func]ie de minusurile pe care le au, astfel `nc=t s\ nu poat\ spune c\ nu au fost informa]i atunci c=nd vor primi amend\”, a mai spus Abi]ei. (Andreea DIACONU)

Vezi si

Șapte noi săli de clasă pentru elevii LPS, prin mansardarea clădirii principale. În ultimii ani a crescut considerabil numărul candidaților pentru admiterea la liceu

Creșterea efectivelor de elevi din ultimii ani impune crearea de noi spații de învățământ sau …