Friday , April 26 2024

Agresiunea asupra activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a doi jurnaliști de mediu, menționată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România

Raportul pe 2021 al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România menționează pentru anul trecut cazuri precum bătaia aplicată unor ziariști de mediu și activistului sucevean Tiberiu Boșutar, procesele deschise de primarul Daniel Băluță ziarului „Libertatea” și amenințările din partea decanului Academiei de Poliție la adresa ziaristei Emilia Șercan.

„Pe 16 septembrie, un grup de 20 de indivizi înarmați cu topoare și bastoane i-a atacat și bătut pe jurnalistul și cineastul Mihai Dragolea, regizorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar, care documentau tăierile ilegale de păduri într-o pădure din județul Suceava. Mass-media au relatat că două dintre victime și-au pierdut cunoștința, iar echipamentul de filmare a fost distrus de atacatori. Patru dintre cele 20 de persoane au fost arestate, fiind ulterior eliberate și plasate sub control judiciar de către procurori. Cazul a rămas în curs de desfășurare până în octombrie”, se arată în Raportul Departamentului de Stat al SUA.

Agresiunea la care se face referire în raport a avut loc în septembrie 2021, în pădurea Dealu Negru, din zona Coșna – Panaci. Jurnalistul Mihai Dragolea, regizorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar, împreună cu un localnic au mers la o exploatare forestieră pentru a filma un documentar despre tăierile ilegale și furtul de lemn din pădurile din România. Conform declarațiilor celor agresați, aproximativ 20 de persoane au venit și le-au distrus echipamentele, i-au bătut, supunându-l pe Boșutar “la niște umilințe groaznice, din astea de tip mafiot”.

Polițiștii au identificat și audiat aproximativ 12 persoane care au participat la agresiune, 4 bărbați din Şaru Dornei și Panaci fiind reținuți a doua zi. Printre ei se află și un tehnician silvic și un pădurar de la Ocolul Silvic privat Dealu Negru.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei i-au pus în libertate pe cei patru, plasându-i sub control judiciar.

Garda Forestieră Suceava a efectuat a doua zi după agresiune un control și susține că “nu au fost identificate tăieri ilegale pe fondul forestier unde au fost agresați activistul și cei doi jurnaliști”. Direcția Silvică Suceava a anunțat că incidentul s-a petrecut pe raza unui ocol silvic privat și că niciun angajat al DS Suceava nu a fost implicat. Incidentul a declanșat la vremea respectivă o furtună de reacții de dezaprobare, de la Comisia Europeană, premier, ministrul de Interne, ministrul Mediului, precum și de la zeci de ONG-uri.

Raportul Departamentului de Stat al SUA arată că în România ”practicile de corupție au rămas larg răspândite, în ciuda mai multor urmăriri penale de profil înalt. În cursul anului au existat numeroase rapoarte privind corupția guvernamentalăRaportul Departamentului de Stat al SUA arată că în România ”practicile de corupție au rămas larg răspândite, în ciuda mai multor urmăriri penale de profil înalt. În cursul anului au existat numeroase rapoarte privind corupția guvernamentală, uneori în condiții de impunitate. Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au fost larg răspândite”. (O.S.)

 

 

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …