Sunday , May 12 2024

ACET, furnizor unic de mâl la robinetele rădăuţenilor

apa radauti2

Marţi seară, locatarii din blocurile turn aflate chiar în centrul Rădăuţiului, puteau face lejer băi de nămol în căzile proprii, acesta fiind livrat de ACET în loc de apă potabilă, la acelaşi preţ. Cauza invocată de reprezentanţii ACET – pompele care împing apa până la etajele superioare ale blocurilor au antrenat după repornire, reziduuri de pe fundul unui rezervor tampon

Rădăuţeanul Mihai Cusaci este, neîndoielnic, printre cei mai ghinionişti clienţi ai Agenţiei ACET din Rădăuţi, unitate care furnizează apa potabilă în municipiu. Dânsul poate şi dovedi acest lucru, prezentând doritorilor, inclusiv prin intermediul ziarului Obiectiv de Suceava, fotografii relevante, făcute în seara zilei de 22 octombrie a.c., din care rezultă fără putinţă de tăgadă că ACET (operator unic regional pentru servicii de apă şi canalizare) livrează mâl, sau, cum mai pretenţios a denumit Mihai Cusaci substanţa – “ceai rooibos” (ceai de culoare roşiatică, n.r.), în loc de apă la robinetele rădăuţenilor.
Fotografiile transmise sunt însoţite şi de comentariile beneficiarului de serviciile oferite de ACET: “Astăzi, 22 octombrie 2013, apa aşa zis potabilă a câtorva blocuri din Rădăuţi (blocurile turn – 31 în cazul meu), a avut o culoare şi un gust (pentru cine a avut curaj să o guste) cu o tentă maro, gen ceai rooibos. Acum nu ştiam ce să fac, să o gust sau să mă spăl cu ea? Nu oricând ai ocazia să te îmbăiezi cu ceai rooibos, cu efecte demonstrat curative. Dar am decis doar să o fotografiem, deşi copiii cereau o cană de apa de la ghiuveta, fiind însetaţi după joacă. Acum, nefiind prima oară (probabil nici ultima) <<cadoul>> ACET-ului nu ne-a prea uimit. Dar am şi eu nişte întrebări adresate ACET-ului,ca orice cetăţean care plăteşte metrul cub de apă potabilă la preţul stabilit de ACET şi pe care eu muritorul de rând îl plătesc:
De ce nu are şi ACET Rădăuţi un  dispecerat după ora 16, unde să putem afla măcar când o să ne revină <<cacaoa olandeză>> la robinete,că să facem reclamaţii nu îndrăznim?  metrul cub de <<ceai rooibos>> este la acelaşi preţ cu apa potabilă? Sănătatea copiilor mei este importantă pentru ACET?” se întreabă Mihai Cusaci care a adăugat că, data trecută când a mai făcut o reclamaţie în acelaşi sens, au venit doi inşi de la ACET să îl întrebe dacă s-a remediat problema, în acest context rugându-i pe reprezentanţii firmei să nu mai trimită oameni degeaba pe teren pentru astfel de cazuri.
Intr-adevăr, situaţii de acest gen, chiar la blocurile din zona în care locuieşte rădăuţeanul nemulţumit s-au mai întâmplat, fiind semnalată măcar una în luna iulie a acestui an, tot în ziarul Obiectiv.
“Vă trimit două fotografii cu apa potabilă de astăzi 02 .07.2013 ora 13.30, pe care o folosim zi de zi şi pentru care plătim  pe metrul cub  2,65 lei conform preţurilor ACET Rădăuţi. Din această apă au băut copii mei (până am descoperit ce calitate avea aşa zisa apă potabilă) şi o folosim şi pentru spălatul vaselor, al hainelor şi bineînţeles la igiena intimă a fiecăruia. Nu e prima dată când pe ţevile de apă curge ceva <<maro>> şi probabil nici ultima dată. De asemenea aceasta aşa zisă <<apă>> intră şi în centrala termică care are de suferit prin impurităţile lăsate în ea. Dar mai presus de toate sănătatea mea şi a familiei mele, de ea cine răspunde? ACET-ul? Nu cred.”, arăta cu acel prilej Mihai Cusaci.
Situaţii accidentale cu repetiţie
Atunci, directorul agenţiei ACET Rădăuţi, Costel Florea, a oferit o explicaţie pentru fenomenul semnalat de rădăuţean. El a arătat că atunci când se produce câte o avarie la reţeaua de apă, conductele fiind foarte vechi, se mai desprinde când este reluată furnizarea apei câte ceva de pe conductă. “Nimeni nu e bucuros, se lucrează la înlocuirea conductelor vechi de 30 de ani, care se mai crapă. Este vorba despre situaţii accidentale”, a explicat directorul Florea. Cât priveşte cantităţile de apă pe care rădăuţenii trebuie să le lase să curgă la canal până când apa devine limpede cât de cât, dar care trec prin aopometre şi sunt plătite de consumatori, Costel Florea opina că nu este vorba despre “sute de metri cubi”, astfel încât, aceştia ar trebui să fie mai domoli cu reclamaţiile. “Ca apa să redevină curată curg maxim zece litri. Nu este o gaură în cer.”, considera directorul ACET Rădăuţi. Ieri, Costel Florea a identificat o altă explicaţie pentru mâlul de la robinetele rădăuţenilor. “Este vorba doar de cele două blocuri turn, din centrul oraşului, unde, pentru a ajunge apa la etajele superioare, aceasta trebuie pompată. Pentru că vreme de două ore nu a fost curent, pompele nu au funcţionat. In momentul în care au repornit, au fost antrenate reziduurile din rezervorul tampon”, a explicat specialistul de la ACET Rădăuţi. El a dat asigurări că în cursul zilei de ieri rezervorul tampon a fost curăţat şi apa la cele câteva zeci de apartamente, dar şi la spaţiile comerciale care funcţionează la parterul şi primul nivel al celor două blocuri turn din Rădăuţi a redevenit potabilă. De unde atâtea reziduuri acumulate în acel rezervor tampon şi de ce nu a fost până acum curăţat, sunt alte întrebări la care ar trebui să răspundă cei de la ACET Rădăuţi, pentru că, în ultimă instanţă este vorba despre apa pe care sute de oameni – locatari ai apartamentelor din zonă sau lucrători în spaţiile comerciale de la nivelele inferioare ale blocurilor o consumă zilnic.
Despre reţeaua de alimentare cu apă a Rădăuţiului am mai scris că e varză, fapt recunoscut atât de primarul Aurel Olărean cât şi de reprezentanţii ACET. Nici nu sunt de altfel premise ca în perioada imediat următoare aceasta să fie reabilitată pentru că nu sunt bani. Lucrările de înlocuire a conductelor vechi ar fi trebuit finalizate în anul 2014, dar nu sunt speranţe să se termine înainte de primăvara anului 2015 astfel că, în continuare, reziduurile de pe conducte se vor depozita pe fundul rezervorului tampon de unde sunt alimentate cu apă apartamentele din buricul municipiului Rădăuţi. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

USV a devenit pentru a șasea oară campioană universitară la handbal masculin

Handbaliștii suceveni au învins în finală reprezentativa Universității din Pitești și au fost premiați la …

One comment

  1. Ar fi interesant de stiut ce studii de specialitate are dom director(daca are!).
    La Timisoara pretul apei este cel mai scazut din Romania.
    Directorul de la Regia de apa din Timisoara este profesor universitar in domeniul hidrotehnic.
    O prima conditie pentru pretul mic este contorizarea totala-fara consumatori la pausal care platesc putin si consuma mult!!!
    Orice am face tehnica si profesionistii adevarati nu au absolut nici o treaba cu lipitul afiselor sponsorizari electorale -cu politica in general!!
    Toate bune!