Wednesday , February 8 2023

51 de garaje vor fi desființate pentru o parcare supraterană în spatele Primăriei Suceava

Primarul Ion Lungu a anunțat că o parcare supraterană se va ridica pe strada Ștefan Tomșa și nu se va mai  realiza o parcare între Primărie și stadionul Areni. Toți cei 51 de proprietari de garaje construite pe domeniul public vor fi despăgubiți cu un loc în viitoarea parcare supraterană, conform celor spuse de primar, cu toate că nu există până acum studii de specialitate care să arate cât mai precis costurile unei astfel de investiții și sunt semne de întrebare cu privire la evaluarea care trebuie  făcută asupra garajelor

Soluția amplasării parcării supraterane din spatele Primăriei Suceava a fost identificată pe terenul situat de-a dreapta și de-a stânga străzii Ștefan Tomșa, unde în prezent sunt două bare de garaje construite pe domeniul public al Primăriei și pe care proprietarii acestora achită, periodic, sume de bani la bugetul local pentru concesiune.

Primarul Ion Lungu a prezentat în conferința de presă online de miercuri, 25 noiembrie, planurile viitoarei parcări supraterane cu precizarea că nu se va mai ridica în zona stadionului Areni, cum fusese vehiculat în prima parte a anului, când prezentase un proiect îndrăzneț cu o parcare lipită de sediul Primăriei și de stadionul Areni, trecând deasupra străzii Universității. „O problemă importantă este realizarea parcărilor supraterane. Primăria a identificat un număr de 10 locații pentru aceste parcări. Am început un proiect de parcare supraterană lângă Primăria municipiului Suceava, dar din păcate, cu toate eforturile făcute, nu se încadrează nici din punct de vedere urbanistic, nici din punct de vedere funcțional pentru că este o zonă destul de aglomerată și discutăm aici de afectarea activității la ISU. În plus, odată cu noua strategie vom face un stadion nou, iar această parcare supraterană se întindea până pe stadionul vechi și avea rolul de a sprijini o tribună”, a declarat Ion Lungu.

Astfel, intenția municipalității sucevene este de a edifica pe strada Ștefan Tomșa, în locul garajelor care vor fi demolate, o parcare supraterană care va avea în jur de 270 de locuri. „Acest proiect (parcarea de la Primărie până la stadion – n.r.) l-am abandonat ca atare și ne-am mutat în spatele Primăriei, pe strada Ștefan Tomșa. Acolo sunt 51 de garaje, 36 pe partea dreaptă cum se merge spre Samuil Isopescu și 15 pe partea stângă. Ca atare am găsit soluția acolo să facem această parcare supraterană cu aproximativ 200 de locuri. Ea va fi pe două nivele, iar în partea de jos fiind o diferență de nivel vine un demisol cu încă 70 de locuri de parcare”, a spus primarul Sucevei.
Deținătorii garajelor – 51 la număr – vor fi despăgubiți cu câte un loc de parcare gratuit. „Vrem să dăm câte un loc de parcare celor care au garaje acolo. Va trebuie să dărâmăm acele garaje care sunt pe domeniul public iar Primăria este întabulată pe teren. Vom notifica cetățenii care au garaje acolo și îi vom despăgubi cu câte un loc gratuit de parcare în parcarea supraterană de acolo”, a explicat Ion Lungu.

Este însă, deocamdată, discutabil dacă proprietarii garajelor – îndeosebi în cazul celor trecute pe persoană juridică, unde odată la trei ani trebuie să fie făcute evaluări ale acestor imobile – vor fi de acord doar cu despăgubiri în sensul de a li se da doar un loc în viitoarea parcare supraterană. Sub rezerva anonimatului, unii proprietari ne-au declarat că varianta avansată de primar cu câte un loc de fiecare rezervat în viitoarea parcare supraterană poate fi interpretată ca un început de la care vor pleca negocierile.

Primarul a spus că se vor demara procedurile pentru realizarea PUZ-ului și se va discuta cu proprietarii de garaje. „Vrem să demarăm lucrările de construcție anul viitor. Este o investiție foarte importantă pentru fluidizarea traficului în această zonă foarte aglomerată a Primăriei municipiului Suceava”, a mai spus Ion Lungu.
Un aspect asupra căruia edilul nu a făcut referire explicită este că printre garajele care vor fi desființate este și cel al principalului său oponent politic de la PSD, consilierul Dan Ioan Cușnir. Întrebat, după conferința de presă, dacă vor fi desființate toate garajele de pe ambele părți ale străzii Ștefan Tomșa, Ion Lungu a răspuns afirmativ. De asemenea, întrebat dacă și garajul lui Cușnir (pe care acesta l-a făcut cu vreo două decenii în urmă) este printre cele 51 care vor fi desființate, Lungu a răspuns că „intră și el”. (Dan PRICOPE)

 

 

Vezi si

ATENȚIE! Cod galben de GER persistent, valabil până sâmbătă. Tempereturile pot ajunge și la -25°C

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri dimineață o avertizare COD GALBEN de vreme …

No comments

  1. In sfarsit se ia o masura care se impunea de mult. Aceste garaje pe langa faptul ca ocupa suprafete importante, sunt cinci culori de noua feluri, urate si dau un aspect dezolant multor zone din toate toate cartierele sucevene.Trecerea de la faza de parcari in fata blocului la faza de parcari moderne supraetajate este cea mai buna solutie, care va imbunatati mult aspectul DIN SPATELE BLOCURILOR!!!

  2. Pe cand demolarea garajelor din spatele blocurilor 51 si K de pe strada Alexandru cel Bun si amenajarea de spatii de parcare ? Demolati toate ”garajele” care de altfel nu sunt decat doar niste spatii de depozitare a gunoaielor si amenajati parcari sau spatii verzi !

  3. Cu alte cuvinte nici o șansă, doar vorbe.