Tuesday , April 30 2024

50 de copii refugiați din Ucraina sunt înscriși la școli și grădinițe din județul Suceava

10 sunt preșcolari, 11 în învățământul primar, 20 la gimnaziu și 9 la liceu, în unități școlare din Suceava, Siret, Ilișești, Putna, Sucevița, Rădășeni, Vicovu de Sus, Frătăuții Vechi și Iaslovăț, conform președintelui CJ, Gheorghe Flutur. Copiii au optat fie pentru învățământ în limba ucraineană, fie în română sau engleză. De asemenea, în județ sunt locuri de muncă pentru refugiați în domeniul HoReCa, dar și în alte meserii, ca instalator, electrician sau mecanic

Acțiunea cadrelor didactice și a primarilor de a face cunoscută posibilitatea copiilor refugiați de a urma școala în România continuă. Împreună cu ONG-urile implicate în gestionarea situației generată de criza umanitară și valurile de refugiați din Ucraina, preocuparea pentru asigurarea educației elevilor și preșcolarilor care au fugit din Ucraina în România și au rămas pe raza județului nostru – alături de familii, desigur – a dat și rezultate.

O informare în acest sens a făcut, marți, 15 martie, de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. „În acest moment în județul Suceava sunt 14 școli și 3 licee cu predare în limba ucraineană. Îmbucurător este că sunt peste 50 de copii înscriși: 10 preșcolari, 11 în învățământul primar, 20 la gimnaziu și 9 pentru liceu, în unități școlare din Suceava, Siret, Ilișești, Putna, Sucevița, Rădășeni, Vicovu de Sus, Frătăuții Vechi și Iaslovăț. Unii au optat pentru învățământ în limba ucraineană, alții pentru limba română și la una dintre școli pentru limba engleză”, a precizat Gheorghe Flutur. El a subliniat că de câteva zile se lucrează mai intens pentru informarea și prezentarea ofertei de școlarizare a copiilor refugiați care pot frecventa școli din județul Suceava.

De asemenea, preocuparea nu se limitează la a colecta ajutoare umanitare și a avea grijă de educația refugiaților și de condițiile de cazare, ci are și o componentă economică, pragmatică: locurile de muncă. Toate acestea sunt eforturi de integrare pentru miile de ucraineni care au lăsat țara lor natală pentru a fugi din cauza războiului, autoritățile sucevene și societatea civilă deopotrivă nevrând să îi marginalizeze.

De aceea, în fiecare zi, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava are acțiuni de informare, în special la locurile de cazare, pentru a le oferi refugiaților informații cu privire la oferta locurilor de muncă. Celor care nu au documente justificative de studii li se poate recunoaște dreptul de a munci în majoritatea domeniilor prin declarații pe proprie răspundere, cu o serie de excepții, cum ar fi sănătatea. „În Suceava avem o ofertă consistentă în domeniul industriei HoReCa, dar și în alte meserii: instalator, electrician sau mecanic. Li se aduc la cunoștință și recentele prevederi legislative, refugiații având dreptul de a beneficia de un loc de muncă 12 luni cu posibilitate de prelungire 6 luni”, a declarat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

De altfel, așa cum în privința învățământului au început să fie rezultate, tot la fel este situația și în legătură cu forța de muncă. Spre exemplu, potrivit informării postate de Gheorghe Flutur, în aceste zile un violonist s-a prezentat la CJ Suceava, pentru a evolua în cadrul Ansamblului Artistic Profesionist “Ciprian Porumbescu”. De asemenea, au început recrutările pentru șoferi și pentru domeniul hotelier. „Refugiaților care doresc să lucreze în județul Suceava și care nu vorbesc limba română le-am explicat că există probabilitate mare de a găsi printre colegii de la locul de muncă persoane care cunosc limba ucraineană. Scopul nostru este să îi ajutăm pe refugiați și, acolo unde doresc, să le oferim un loc de muncă, iar copiilor posibilitate de a merge la școală”, a ținut să specifice Gheorghe Flutur.

Ca dovadă a modului profesionist în care autoritățile sucevene au acționat de la finele lui februarie, în legătură cu războiul din Ucraina și criza care se conturează de la o zi la alta, reprezentanța în România a Comisiei Europene a transmis președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, mulțumiri pentru modul în care oficialitățile au colaborat începând cu 28 februarie 2022. „Doresc să îmi exprim mulțumirile pentru modul în care s-a desfășurat colaborarea noastră, pentru pregătirea vizitelor în România ale comisarilor europeni, doamna Ylva Johansson, domnul Janez Lenarcic, în perioada 28 februarie – 10 martie 2022. Vă suntem recunoscători pentru colaborarea excelentă, profesionalismul și promptitudinea cu care ne-ați sprijinit în pregătirea detaliilor logistice și de protocol necesare organizării vizitei, în această perioadă critică. Ne exprimăm încrederea că vom beneficia și în viitor de susținerea dumneavoastră în derularea proiectelor Reprezentanței Comisei Europene în România și vă rămânem la dispoziție în vederea bunei comunicări cu Comisia Europeană”, se arată într-o informare postată pe contul de facebook al CJ Suceava. (D.P.)

 

 

 

Vezi si

Cei 11 decani ai USV au fost validați pentru mandatul 2024-2029

Echipa managerială a Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava a fost întregită. În cadrul ședinței …