Thursday , December 1 2022

42 de milioane de lei este valoarea estimată pentru reabilitarea termică a 26 de blocuri din municipiul Suceava

Consiliul Local va analiza, în ședința de joi, 23 iulie, un proiect de hotărâre privind aprobarea studiilor de fezabilitate şi indicatorilor tehnico-economici obiectivului de investiţii „Reabilitarea termică a clădirilor de locuit”. Asociaţiile de proprietari trebuie să asigure 20% din costul total al lucrărilor – repartizat în funcţie de cota parte indiviză deţinută de fiecare proprietar în parte. Jumătate din finanţare este suportată din bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual, iar 30% este în sarcina bugetului local al municipiul Suceava. 

Aprobarea proiectului respectiv de hotărâre a Consiliului Local este un pas important pentru a putea fi accesate de către Primărie fonduri prin programul naţional privind creşterea performanţelor energetice a blocurilor de locuinţe de care să beneficieze apoi cele 23 de asociaţii de proprietari care au trimis solicitări și au fost incluse în programul local de reabilitare, lista fiind aprobată în ședința din aprilie 2019 a Consiliului Local Suceava.Cele 23 de asociaţii de proprietari au formulat solicitări pentru un număr de 102 de blocuri care ar putea face obiectul lucrărilor de reabilitare. Primăria dispune de expertizele tehnice, auditele energetice şi studiile de fezabilitate făcute de o firmă de specialitate – licitația a fost adjudecată pentru suma de 848.125 de lei din estimatul de 1,037 milioane de lei, atribuirea făcându-se la 81,75% din preţul de pornire – pentru 26 de blocuri de locuinţe cuprinse în prima grupă și în ședința de joi, 23 iulie, va fi supusă aprobării consilierilor locali indicatorii tehnico-economici, valoarea totală a investiţiei este de 42 de milioane de lei.

„Prin realizarea acestui obiectiv efectul pozitiv asupra creşterii nivelului de trai al cetăţenilor municipiului se traduce prin reducerea pierderilor de căldură şi a consumurilor energetice, reducerea costurilor de întreţinere pentru încălzire şi apă caldă de consum, reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul și consumul de energie și, nu în ultimul rând, păstrarea valorii arhitecturale, ambientale şi de integrare cromatică în mediul urban al municipiului”, a precizat primarul Ion Lungu, inițiator al acestui proiect de hotărâre.

În această primă grupă sunt aproximativ o mie de apartamente iar cele 26 de blocuri sunt din cartierul Burdujeni – străzile Privighetorii și Putna – și cartierul George Enescu – Aleea Jupiter. Mai exact, sunt 18 blocuri (tip P+2 și P+4) cu 495 de apartamente în Burdujeni (zona ANL, conform aceluiași document) care vor fi reabilitate iar în George Enescu sunt 8 blocuri (tip P+4, P+8 și P+10) cu 474 de apartamente. (D.P.)

 

Vezi si

Ioan Stan, de 1 Decembrie: Faptele noastre bune, realizările noastre, sunt cel mai înalt omagiu pe care îl putem aduce țării

Senatorul Ioan Stan, liderul PSD Suceava, a transmis un mesaj în care arată că încărcătura …