Friday , April 26 2024

33 milioane euro, valoarea investițiilor de la Spitalul Județean

 „Cel puțin în al doilea mandat al meu de președinte de Consiliu Județean, dar și al domnului Rîmbu, cred că este cel mai ambițios program pentru investiții la Spitalul Județean Suceava, cu investiții făcute în cea mai mare parte din banii noștri și din bani europeni. Şi s-a văzut că Europa când vede că faci ceva îți decontează. Asta trebuie să fie o învățătură de minte și în alte domenii și sper să mi se întâmple asta și la aeroport”, a spus Gheorghe Flutur  

La Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” vor fi realizate investiții de peste 33 de milioane de euro, o proiecție a investițiilor fiind prezentată, în acest sens, de Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, în opinia căruia este cel mai curajos program de investiții din ultimii ani.

Prima investiție este corpul D care va fi supraînălțat, pentru amenajarea a patru noi săli de operații – neurochi­rur­gie, chirurgie infantilă și ortopedie. „Nu facem față. Dacă în 2009 erau undeva la 7.500-8.000 de intervenții în blo­curile operatorii, acum sunt 14.500-15.000. S-a dublat numărul de pacienți care sunt operați la Suceava”, a spus șeful administrației județene. Până acum, SJU Suceava dispune de nouă blocuri operatoare și câteva cu specific ORL, Oftalomologie, Obstretică. Investiția (construcția și dotarea cu apa­ratură de ultimă generație) se ridică la suma de 7,8 milioane de euro – din fondurile Consiliului Județean și ale Spitalului Județean Suceava.

A doua investiție va fi și un corp nou pentru chirurgie plastică și arși, proiectul fiind înaintat la Ministerul Sănătății, președintele CJ precizând că sunt încurajate aceste investiții – valoarea inves­tiției de la SJU Suceava fiind esti­mată la 4,6 milioane de euro, cu tot cu dotări. și în acest caz , soluția proiectantului a fost supraînălțarea corpului E al SJU. „Noi nu avem banii în momentul acesta, dar ne trebuie o astfel de investiție și la Suceava. Viața a arătat că până ajungi la București sau unde sunt astfel de secții e nevoie să avem și noi aici la Suceava așa ceva. Îmi exprim speranța că Ministerul Sănătății ne va aloca niște fonduri pentru că au programe speciale în această direcție”, a precizat Gheorghe Flutur, în opinia căruia Suceava merită susținerea Ministerului Sănătății pentru că foarte multe investiții le facem CJ Suceava fără a mai aștepta fonduri din alte părți.

Cea de-a treia investiție este construcția unui heliport – o pistă care are o su­pra­față de 430 de metri pătrați, ce urmează a fi amenajată chiar pe aco­perișul SJU, valoarea estimată proiectului este de 1,3 milioane de euro. „Avem nevoie de acest punct unde să vină elicopterul să preia pacientul, să-l ducă (la alte centre universitare mari din țară – n.r.), să-l aducă și dorim să facem această investiție”, a mai spus președintele CJ Suceava.

Alt proiect este reabilitarea sistemului de alimentare cu apă la spitalul jude­țean, inclusiv la pavilioanele care al­că­­tuiesc așa numitul Spital Vechi. Este o investiție de circa 2,4 milioane de euro, Gheorghe Flutur motivând că astfel de lucrări nu s-au făcut de la construcția spitalului (a celui nou), adică de la mijlocul anilor ‘60. „În primul rând este prima cale care trebuie să o închidem în ceea ce privește riscurile la diverse boli sau infectări în Spitalul Ju­dețean. Această reabilitare a rețele­lor de alimentare cu apă sunt obligatorii”, consideră Gheorghe Flutur.

Celelalte investiții ce vor fi finanțate din banii de la CJ și SJU sunt: studii de fezabilitate (inclusiv cele de teren) pentru pasajul subteran care face legătura cu spitalul vechi; amenajarea ambulatoriului la secția de boli infecțioase (o ­va­­loare de 1,2 milioane de euro); Centru de excelență, care va fi realizat din fonduri europene, cu o valoare de 682.000 de lei; construcția unui bloc de locuințe pentru medici (1,7 milioane de lei, pentru utilități, de la CJ și 18 milioane de lei de la Compania Națională de Inves­tiții.

„La un simplu calcul ce își propune Spitalul Județean, sprijinit de Consiliul Județean, înseamnă investiții de peste 33 de milioane de euro în perioada următoare. Este un program foarte curajos, cred că cel mai curajos din ultimii ani. și aici încă nu am luat în calcul finanțarea propriu-zisă a pasajului subteran, ci doar studiile. Pentru că au fost bani europeni care ne ajută la noul ambulatoriu și atunci ne permitem să alocăm bani în alte direcții. Cred eu că e un program foarte curajos. Cel puțin în al doilea mandat al meu de președinte de CJ, dar și al domnului Râmbu, cred că este cel mai ambițios program pentru investiții la Spitalul Județean Suceava, cu investiții făcute în cea mai mare parte din banii noștri și din bani europeni. și s-a văzut că Europa când vede că faci ceva îți decontează. Asta trebuie să fie o învățătură de minte și în alte domenii și sper să mi se întâmple asta și la aeroport”, a conchis ­Gheor­­ghe Flutur.

Situația prezentată în urma vizitei de ieri de la șantierele deschise la Spitalul Județean Suceava a fost comunicată în contextul în care în ședința lunară de azi a Consiliului Județean vor fi aprobate pro­iecte de hotărâre referitoare la pri­mele trei investiții menționate mai sus pentru SJU Suceava. (D.P.)

 

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …