Sunday , May 19 2024

315 elevi din clasele a VIII-a din judeţ au lipsit ieri la simularea la Limba şi Literatura română. FSLI a anunţat că nu va boicota proba de matematică

Simulările vor continua azi, cu proba la Ma­tematică. “Entu­ziasmul” FSLI Su­cea­va privind boicotarea si­mu­lării exa­­me­nu­lui de evaluare naţională s-a domolit. “Am arătat măcar că există o nemul­ţumire foarte mare în sistemul de învăţământ, constatată şi de directorii de şcoli, de şefii inspectoratelor şcolare  şi  de conducerea  Ministerului Educaţiei,” a declarat Giani Leonte liderul FSLI în judeţul Suceavasimulare romana

Simularea evaluării naţionale, pentru cei peste 7.000 de elevi suce­veni a debutat ieri, fără incidente dar cu 315 elevi absenţi. Aceştia nu s-au prezentat la proba de Limbă şi literatureă română. Proba de simulare a început la ora 9:00, iar elevii au avut la dispoziţie două ore pentru a rezolva su­biec­tele. După cum reiese din ­decla­­ra­­ţiille reprezentanţilor Ins­­­pectoratului Scolar Judeţean Su­ceava, “7.051 de elevi s-au înscris pentru testare, dintre care s-au prezentat 6.736. 315 elevi au lipsit, prezenţa fiind de 95,53%. Au fost 164 de centre de evaluare, simularea desfăşurându-se fără incidente”. Notele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog, decât în “situaţii excepţionale” şi “în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi”.

 Compunere despre o întâmplare la grădina zoologică şi rolul virgulei

Elevii de clasa a VIII-a au avut, luni, la simularea Evaluării Naţio­­nale, de motivat apartenenţa la specia literară fabulă a unui fragment din “Ste­jarul şi trestia” de Gheor­ghe Sion, să realizeze o compunere despre o întâmplare la grădina zoolo­gi­că, să găsească sinonime şi să pre­­­cizeze rolul virgulei.

De asemenea, elevii au avut de menţionat funcţia sintactică a unor cuvinte.

La subiectul IA, elevii au avut un fragment din fabula “Stejarul şi trestia” de Gheorghe Sion, iar în ba­za acestuia au avut de răspuns la şase cerinţe: să găsească câte un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor “să te mândreşti” şi ”iute”, să ­­­­menţi­­o­­­­­­neze rolul virgulei în secvenţa ”Ce boală ai, vecine?”, să explice modul de formare a cuvintelor subliniate din secvenţele: ”Te plâng pre legea mea!” şi ”Eu cresc încet”.

De asemenea, ei au mai avut de formulat două idei principale şi secundare din text, dar şi să prezinte, într-un enunţ, motivul pentru care stejarul afirmă ”Chiar trăsnete din ceruri sunt gata a-nfrunta”.

La subiectul IB, elevii au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să motiveze apartenenţa la specia literară fabulă a textului.

La subiectul al II-lea A, elevii au primit un text după ”Cartea junglei explicată. Fiarele Sălbatice”, iar în baza acestuia au avut de răspuns la şase cerinţe: să formuleze un enunţ în care să precizeze anul în care a fost publicată pentru prima dată Car­tea Junglei şi personajul creat de cineaşti, în filmul de animaţie din 1967, să scrie titlul articolului din care a fost extras fragmentul şi numele publicaţiei în care a apărut acesta. Răspunsurile se regăseau în text.

De asemenea, ei au avut de menţionat diateza şi rolul unor verbe subliniate, de menţionat funcţia sintactică a unor cuvinte, menţionând partea de vorbire prin care se exprimă, dar şi de transcris propoziţiile subordonate din fraza următoare, precizând felul acestora: “Este un mediu în care ar fi uşor să ţi-l ­ima­ginezi pe Regele Louise balansându-se printre copaci”.

Totodată, elevii au mai avut de construit o frază din două propoziţii în care să existe o propoziţie subordonată completivă directă introdusă prin adverbul relativ ”când”.

La punctul B, de la subiectul al doilea, elevii au avut de redactat o naraţiune de 150 – 300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în grădina zoologică, respectând anumite condiţii.

În perioada 5-7 martie, Ministe­rul Educaţiei Naţionale organi­zea­ză simularea pentru examenul de ­eva­luare

Simulările vor continua marti, cu proba scrisă la Matematică. In ur­ma simulării, rezultatele vor fi ­ana­­lizate la nivelul şcolii, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, în şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, pentru îmbună­tăţirea performanţelor şcolare. Un alt scop urmărit prin simularea Evaluării Naţionale este ca elevii să se familiarizeze cu rigorile exa­menului pe care îl vor susţine la finalul anului şcolar, în luna iunie.

 Entuziasmul FSLI Suceava privind boicotarea simulării examenului de evaluare naţională s-a domolit

Entuziasmul organizaţiilor  sin­di­cale din cadrul  FSLI  privind boi­co­tarea simulării examenului de eva­­luare  naţională  s-a domolit în cur­sul zilei de luni. Preşedintele ASLI Suceava, entitate afiliată  FSLI, a transmis prin vocea liderului sindical Giani Leonte că boi­co­tarea preconizată a simulării exa­­­­­­menului de evaluare naţională nu va avea loc nici pentru examenul simulat la matematică, programat pentru ziua de marti..

Liderul sindical sucevean Giani Leonte a transmis că FSLI – ASLI Suceava a rămas pe aceeaşi poziţie exprimată pe 2 martie a.c., în sensul în care, dacă într-o unitate şcolară, colegii vor decide să boicoteze probelede simulare la matematică ce vor avea loc în ziua de marţi – 5 martie, conducerea sindicatelor FSLI – ASLI din unităţile şcolare din judeţul Su­ceava, vor lua act de aceste pro­teste. “Am avut o şedinţă de birou operativ în care s-a luat hotărârea de a nu boicota proba de matematică, în contextul în care proba de limba română, cea de astăzi (ieri, 5 ianuarie, n.r., a a fost boicotată doar într-un număr de 25 de unităţi şcolare, din judeţele  Dâm­boviţa, Prahova, Arad, Vaslui şi Ialomiţa. Au fost presiuni pe colegi, pe directori de unităţi şcolare, astfel încât boicotatea simu­lării examenelor nu a mai putut avea loc”, a declarat profesorul Giani Leonte, preşedintele ASLI Suceava, entitate afiliată  Federaţiei Sindicatelor Li­bere din Invăţământ (FSLI).

“Am arătat măcar că există o nemul­ţumire foarte mare în sistemul de învă­ţământ, constatată şi de directorii de şcoli, de şefii inspectoratelor şcolare  şi a condu­cerii Ministerului Edu­ca­ţiei, fie­­care dintre noi fiind  în ace­eaşi mare barcă a edu­caţiei naţionale”, a declarat Giani Leon­te, lider sindical al ASLI, structură afiliată FSLI în judeţul Suceava. (C.R.; N.R.)

Vezi si

Candidații liberali la primăriile Comănești și Cacica, ”doi stâlpi ai Bucovinei”, lansați în prezența lui Gheorghe Flutur

Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedinte PNL și președintele Consiliului Județean Suceava, a participat vineri la lansarea a …