Friday , April 26 2024

198 de profesori cu doctorat predau în școlile sucevene. Cei mai mulți ocupă catedre de limba română, religie ortodoxă și limba franceză

Cea mai ”bogată” școală în acest sens este Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, care are 10 profesori doctori, dintre care 3 predau arte, 4 sunt profesori de educație muzicală, unul de limba română, unul de limba franceză și unul de tehnologia informației. Pe locul doi se clasează Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni, cu 9 profesori doctori. Deținătorul unei diplome de studii doctorale se bucură atât de avantaje profesionale, cât și de beneficii financiare, titulatura de doctor însemnând un plus de 950 de lei pe lună la salariul angajatului  

Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul Şcolar Județean (IŞJ) Suceava, în județul nostru există în învățământul preuniversitar 198 cadre didactice cu studii de doctorat care predau în școli, dintre care 123 sunt femei și 75 bărbați. Nu toți profesorii cu doctorat predau în unități școlare din mediul urban, 40 dintre ei fiind încadrați în mediul rural. De asemenea, o parte dintre dascălii cu doctorat nu sunt titulari pe post, astfel că 15 sunt suplinitori și alți 14 sunt plătiți cu ora – 6 dintre aceștia predau educație muzicală și arte la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava. Din totalul celor 198 profesori cu studii doctorale absolvite, 163 au și gradul didactic I, iar 5 sunt debutanți.

O catalogare a profesorilor doctori din județul Suceava după disciplina pe care o predau arată că cei mai mulți dintre ei, și anume 36, ocupă catedre de limba și literatura română, iar pe locul doi se află cei 23 de dascăli care predau religie ortodoxă, urmați imediat de alte 22 de cadre didactice care predau limba și literatura franceză. Alți 15 profesori cu doctorat predau istorie, 11 ocupă catedre de limba engleză și 9 de biologie.

Deținătorul unei diplome de studii doctorale se bucură atât de avantaje profesionale, cât și de beneficii financiare, titulatura de doctor însemnând un plus de 950 de lei pe lună la salariul angajatului. Însă puțini sunt cei care ating acest nivel maxim al studiilor în domeniul ales, indiferent că vorbim despre cadre didactice, ingineri, cercetători, economiști, silvicultori, avocați etc.

Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava are 10 profesori doctori

În orice caz, angajarea unui cadru didactic cu doctorat este un adevărat câștig pentru unitatea de învățământ, iar cea mai ”bogată” școală în acest sens este Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, care are 10 profesori doctori, dintre care 3 predau arte, 4 sunt profesori de educație muzicală, unul de limba română, unul de limba franceză și unul de tehnologia informației. Pe locul doi se clasează Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni, cu 9 profesori doctori, dintre care doi profesori de istorie și câte unul de limbă română, limbă franceză, limbă engleză, fizică, geografie, științe socio-umane și religie ortodoxă. Un alt liceu din Fălticeni cu un personal foarte bine pregătit este Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu”, care are 8 profesori cu doctorat.

La nivelul munici­piului Suceava avem câte 6 cadre didactice cu doctorat în colegiile ”Ştefan cel Mare”, Economic ”Dimitrie Cantemir”, Colegiul de Industrie Alimentară și Colegiul de Informatică, iar la Colegiul ”Mihai Eminescu” sunt 7, pe când la Colegiul ”Petru Rareș” predau 8 profesori doctori. În privința celorlalte colegii, situația este destul de bună, astfel că la Colegiul ”Al. I. Cuza” predau 4 profesori cu doctorat, la Colegiul ”Samuil Isopescu”, Liceul Sportiv și Seminarul Teologic ­”Mi­tropolitul Dosoftei” câte 3, iar la Colegiul ”Petru Mușat” doar un cadru didactic, în persoana directoarei Maria Teodoreanu.

Şi în școlile gimnaziale din municipiu se regăsesc cîteva cadre didactice cu doctorat, 3 fiind încadrate la școala Gimnazială nr. 4, alte 2 la școala nr. 10 și câte unul în școlile nr. 1, nr. 3, nr. 5, nr. 9 și nr. 11.

Potrivit Ministerului Educației, studiile universitare de doctorat reprezintă al III-lea ciclu de studii universitare și permit dobândirea unei calificări de nivelul 8 din Cadrul Național al Calificărilor. Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza la forma de învățământ cu frecvență și cu frecvență redusă și au dreptul să participe la concursul de admitere la astfel de studii numai absolvenții cu diplomă de master sau echivalenta acesteia. Programele de studii universitare de doctorat se finalizează prin susținerea publică în fața comisiei de doctorat a tezelor de doctorat, iar după validarea acestora titlul de doctor se atribuie prin ordin al ministrului Educației naționale. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

4 comments

  1. Perfect adevarat!

  2. Control la sânge al doctoratelor pentru profesori analfabeți functional!Acum 30 de ani doctor era doar șeful de catedră,titlu luat la universitati prestigioase din străinătate!Conferențiarul era doctorand la UBB Cluj Napoca!Acum toti neavenitii sunt dr,Suntem normali?Doctor in muzica?Cat s-a spaguit?Ne mai miram de starea jalnica a învățământului!Verificarea impostorilor si banii inapoi!

  3. Ar trebui sa devina obligatorie verificarea doctoratelor, iar in cazul in care se constata plagiate, sa eda banii inapoi, CU DOBANDA LEGALA, la fel ca atunci cand au cerut in instante banii neacordati de BOC&Base. Cei care nu vor sa predea lucrarile in format electronic, indiferent de motiv, sa li se opreasca din start. Ce economie s-ar face….

  4. O generatie de doctori , bani platiti din bugetul statului unor falsificatori.Nu toti care au doctorat au trisat, copiat lucrarile, fireste , absurd sa gandesti asa.Dar oare nu merita Romania , sistemul de invatamant , elevii, generatiile viitoare sa se faca dezinfectie si cu doctoratele astra??!!!!

    Formalitatea anulării unor doctorate ar putea aduce un cutremur în toată ierarhia politică, didactică și chiar științifică din România.
    Curățenia este obligatorie și dureroasă. Ar fi egală cu ruperea picioarelor acestui sistem. Așa s-ar opri fabrica de lobotomizați. Doctorii pîrîți au făcut alți doctori pîrîți și ei au dat mai departe diplome și au validat sfertodocți și incompetenți, ridicînd după ei o armată de proști vopsiți și de castrați la cerebel.