Saturday , December 9 2023

Un artificier al reţelei al-Qaida, “suspect-cheie” în cazul coletelor-capcană

Un tânăr saudit, cunoscut pentru faptul că este un artificier al reţelei al-Qaida din Yemen, este un “suspect-cheie” în ancheta privind descoperirea a două colete-capcană în Marea Britanie şi la Dubai vineri, a declarat duminică un oficial antiterorist american.

“Activităţile trecute ale lui (Ibrahim Hassan) Al-Asiri îl fac un suspect-cheie”, a explicat oficialul, sub acoperirea anonimatului.

“Dispunem de elemente care sugerează că el a jucat un rol în mai multe comploturi ale al-Qaida în Peninsula Arabă, inclusiv în tentativa de asasinare a unui oficial saudit şi în tentativa de atentat de la Crăciun, de anul trecut”, asupra unui avion care efectua cursa Amsterdam-Detroit, a adăugat el.

Două colete care conţineau imprimante, expediate din Yemen, au fost interceptate vineri de autorităţi, care au descoperit în ele explozibil şi un dispozitiv de detonare. Bombele ar fi putut exploda în timpul zborului spre Statele Unite, destinaţia lor finală.

Principalul consilier antiterorism al preşedintelui american Barack Obama, John Brennan, a dat asigurări duminică, la postul de televiziune ABC, fără a cita vreun nume, că artificierul care a conceput coletele-capcană pare să fie acelaşi care a fabricat dispozitivul exploziv ascuns în lenjeria unui tânăr nigerian, pentru atentatul eşuat de la Crăciun.

“Cred că indiciile de care dispunem la ora actuală, fondate pe analizele criminalistice, arată că individul responsabil pentru fabricarea acestor dispozitive este acelaşi”, a afirmat Brennan.

În vârstă de 28 de ani, tânărul stabilit în Yemen figurează pe lista celor mai căutate persoane din Arabia Saudită.

Cele două colete interceptate în Marea Britanie şi la Dubai conţineau suficientă pentrită, un explozibil puternic, pentru a doborî un avion.

Vezi si

Ucraina a revizuit legislaţia privind minorităţile naţionale şi pe cea anticorupţie, în aşteptarea deciziei privind negocierile de aderare la UE

Parlamentul ucrainean a adoptat vineri un act normativ prin care sunt revizuite mai multe legi …