Friday , April 26 2024

Teodor Baconschi: UE riscă să-şi piardă credibilitatea, dacă aplică regulile selectiv

Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a avertizat, într-un interviu publicat de Financial Times în ediţia electronică de luni, că însăşi credibilitatea Uniunii Europene (UE) poate fi afectată dacă statele membre nu se supun toate aceloraşi reguli, în loc ca acestea să fie utilizate selectiv.

Baconschi a cerut o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen în următoarele şase luni, subliniind că Bucureştiul a îndeplinit toate criteriile tehnice şi respingând alte argumente de ordin politic pentru o amânare ca “irelevante”. România şi Bulgaria se aşteptau să adere la Schengen în martie, dar Franţa şi Germania au anunţat că vor bloca o hotărâre, din cauza îngrijorărilor cu privire la corupţie, sistemul judiciar şi crima organizată.

Experţii care au evaluat pregătirile de aderare la Schengen au prezentat raportul final vineri, într-o întâlnire cu uşile închise, la Bruxelles. Potrivit unor surse, oficialii europeni au identificat probleme în Bulgaria, în timp ce raportul pentru România este favorabil. Acest lucru a intensificat suspiciunile potrivit cărora factori politici sunt de vină pentru amânare, comentează publicaţia, dând ca exemplu problemele din această vară cu privire la romi între Franţa şi România.

Acest lucru riscă să amplifice tensiunile între noile state membre ale Uniunii şi cele mai vechi, care au apărut când Marea Britanie, Franţa şi Germania au susţinut o îngheţare a cheltuielilor Uniunii, direcţionate, în mod disproporţionat, către noile state membre. “Eu cred că fiecare stat membru, atât cele mai recente, cât şi cele fondatoare, mai vechi, trebuie să vadă că Europa funcţionează după aceleaşi standarde şi joacă după aceleaşi reguli”, a declarat Baconschi.

“Dacă vreau să evite concetăţenii mei tentaţia euroscepticismului (…), trebuie să le arăt că Europa îşi respectă propriile principii, reguli, standarde şi proceduri. Deci, fără acest lucru, este afectată credibilitatea proiectului european”, a spus ministrul român. “Noi ne-am făcut temele, iar nivelul de pregătire pentru aderarea (la Schengen) a fost confirmat de nu mai puţin de şapte misiuni de evaluare. Astfel, aş putea spune că suntem de facto în (spaţiul) Schengen”, a adăugat Baconschi.

“Nu vedem nicio bază legală sau alt fel de argumente, pentru a condiţiona hotărârea politică în Consiliul (de Miniştri) privind aderarea noastră la Schengen de alte subiecte”, a subliniat el. “Scopul nostru politic legitim este de a vedea o hotărâre luată în timpul preşedinţiei ungare”, a conchis ministrul român de Externe, referindu-se la mandatul de şase luni al Budapestei la preşedinţia UE, care se încheie la sfârşitul lui iunie.

Vezi si

Varșovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbații de vârsta mobilizării

Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunțat că țara sa este pregătită să ajute Ucraina …